reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

reklama
redaktorka :-D:-D:-D ketchup :-D:-D:-D

dziewczyny ta papryke to ja daje malej do ryzu lub ziemniaczka jak mamy danie bezmiesne, ale do mieska tez pasi i naprawde nie ma nic prostszego i szybkiego
1 cebulka (nie za duza)
1 czerwona papryka ( jesli dziecie lubi inne kolory to tez moze byc)
troszke oliwy z oliwek do smazenia
2 lyzki smietany ( tu dowolnosc , jaka macie)
szczypta soli ( doslownie szczypta)

podsmazamy cebulke na rumiano nie zbyt mocno, tak tylko zeby ja troszke zlamac
nastepnie dodajemy papryke pokrojona , ja kroje w paski bo zuzu tak woli , ale moze byc tez drobna kosteczka
wszystko razem podsmazamy, uwaga zeby nie spalic i dodajemy smietany
wszystko ladnie sie laczy i smakuje bosko
potrawa jest lekko slodkawa dlatego moje dziecko tak ja lubi i nie za bardzo mamalygowata ale taka chrupka dla malych zabkow idealna

jak juz pisalam ja podaje ja Zuzu z gotowanym ryzem najczesciej i mamy gotowe danie jarskie

Silunia, az sie glodna zrobilam jak przeczytalam Twoj przepisik ;-):-)
Rzeczywiscie - prosciutkie do zrobienia, a na pewno pyszne :tak:
Wyprobuje jak bedzie sezon na papryke, bo teraz jakies takie bez smaku sa :-p

A ja mam fajny przepisik na placuszki warzywne:
  • warzywka - marchewka, kalarepa, seler, pietrucha, cukinia, ziemniaki (czy co tam akurat ma sie pod reka) zetrzec na grubej tarce
  • cebulke zetrzec jak do plackow ziemniaczanych, czyli na drobnej tarce
  • osobno przygotowac ciasto takie jak na nalesniki, ale troszke bardziej geste (mleko, woda, jajko, maka, proszek do pieczenia)
  • polaczyc ciasto ze startymi warzywami, cebulka i ewentualnie dodac maki
  • doprawic sola, pieprzem, vegeta, maggi, slodka papryka, ziolami (czy co tam sie lubi) wycisnac czosnek i wymieszac
  • smazyc na rozgrzanym oleju na zloty kolorek z obu stron
  • podawac jako osobne danie np. z pomidorowa salsa albo sosem jogurtowym
  • mozna tez zrobic do nich gulasz
  • pycha :-)

Silunia przepis super prosty i pewnie dobry dzieki :tak::tak:
Sandra te pleacki tez dobre mnia mniam i proste w wykonaniu przynajmniej dziecko warzywa zje :-D:-D a te warzywa to tak surowe dodac usmaza sie i zmiekna:confused:

powinnyscie wkleic przepisy na watek jedzeniowy :-D

reklama
silunie, sandra - pycha!!!

falbala - Mateuszek podkradl raz nam frytki i bardzo mu smakowalo i sie swietnie po nich czul. Ale zjadl tylko piec;-)

Ja kupuje mrozone frytki Avico, grube. Najszybciej. Do rozgrzanego piekarnika, 10 minut i gotowe. I wydaja mi sie mniej tluste niz takie smazone na glebokim oleju.

Do góry