reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Dzieki Nocka za przepis! Sprobuje :-)
Ale z tego co pamietam to w tych serowcyh, ktore ciotka robila, nie bylo ziemniakow :no:
 
reklama
to moze jakies inne robila? u mnie w domu zawsze takie byly...jak znajde ksiazke kucharska po mojej babci to poszukam innych przepisow. Moze bedzie i bez ziemniakow:tak:
 
sandra- ja też musze wyprobowac twój przepis!!!!

nocka- dzięki za przepis, bo te leniwe to za mną od jakiegoś czasu chodzą:-D
 
kopytka:

1 kg zmieniakow
ok 1 kg maki najlepiej tortowej
sol
olej zeby sie nie sklejaly do gotowania
2 jaja


Ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu, obrac ziemniaki i utłuc. Do wysokiego, okragłego naczynia, najlepiej metalowej miski, włożyć roztłuczone ziemniaki oraz rozbić jaja. wymieszać i stopniowo dodawać makę tj. ile ziemnaiki wezmą. Posolić, wyrobić masę, tak żeby nie przyklejała się do rąk. Następnie z ciasta formować wałki i kroić je na ok. 2 cm. Surowe kopytka wrzucać na wrzącą wodę z dodatkiem łyżki oleju (aby się nie sklejały) i odcedzać, gdy wypłyną na wierzch. Nie należy gotować zbyt długo, bo wówczas kopytka będą twarde. Ugotowane kopytka polewac masełkiem. SMACZNEGO!
czasem daja jeszcze make ziemniaczana tak ciut ale ja nie dodaje i sa dobre.
 
Dzieki Falbala! :tak:

To prawie taki przepis jak na kluski slaskie z dziurka :-) Tyle, ze do nich daje sie tylko make ziemniaczana :-)
 
kurka, a ja mam dwie lewe ręce do wyrobów macznych:baffled: raz próbowałam zrobić kopytka i...wyszłami breja (a korzystałam z przepisu mamy)... no i się zniechęciłam:zawstydzona/y::zawstydzona/y: a tak lubie kluski śląskie, ruskie i kopytka...
 
reklama
Do góry