reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

w ikei sa zestawy pojemnikow plastikowych z przykrywkami za niecale 18 zl. w zestawie jest bodajze 16 roznej wielkosci pojemnikow od najdrobniejszych (np na koperek) po naprawde duze (np na zupe) Polecam!
A poza tym naprawde dobre do mrozenia sa pojemniki po lodach :-D

Falbala a probowalas zrobic 'oszukany' sos do spaghetti z mieskiem (oszukany bo np bez czosnku, cebulki i duzej ilosci przypraw)
szkoda ze do Ikei mam kawal drogi :-(
probowalam ani pomidorowka ani nic z pomidorami nie przejdzie nawet na kanpce jak jest kawalek tego warzywa to nie tknie za cholere :baffled:
 
reklama
Nocka mam te pojemniki, są super, zawsze któryś w użyciu:tak:
falbala nic się nie przejmuj, często jest tak, że dzieci nie chcą jeść tego co je np. uczula, daj spokój z pomidorem na jakiś czas i potem znowu spróbuj:tak:
 
nocka- dzięki za podpowiedź tymi pojemnikami, bo właśnie jutro wybieramy się do ikei:tak:

a co do sosu do spaghetti - podacie mi jakiś fajny przepis?? bo ja jak nie użyje łowicza ze słoika, to jakieś taki bez smaku jest...
 
Ewa- ja robie taki typowy "południowo-włoski" i najbardziej ze wszystkich eksperymentów mi odpowiada(małej też).Czyli, obowiazkowo na oliwie, cebulka w kosteczke zarumienic do tego czosnek rozmiażdżony (wersja z mieskiem to oczywiście zmielone miesko na tym podsmażyc) i do tego pomidory z puszki te krojone bez skórki(można dodac tez sos pomidorowy z butelki) i na koniec oregano albo bazylia.to najprostszy, najszybszy i jak dla mnie najlepszy sosik do spagetti:tak::tak::tak: a mała wcina az sie chce zapalic:-D
 
a ja znam taki
miesko mielone podsmazyc w garnku, co jakis czas mieszac i rozgniatac zbyt duze kawalki, potem dodac do tego cebulke pokrojona w kostke i to wszystko razem dusic. Doprawic sola, pieprzem, oregano i rozgniecionym czosnkiem. Jak cebulka bedzie nieco brazowa (czyt. przyrumieniona i rozpadajaca sie), dodac koncentrat pomidorowy (ja dodaje wlasny koncentrat ktory zrobilam latem :-D) do poprawienia smaku dodaje fix knorra (spaghetti bolognese). I to wszystko niech sie dusi pod przykryciem jakies 20 min. Na koniec wrzucam pół duzej kostki serka topionego naturalnego (moze byc rowniez pomidorowy). A potem (juz na talerzu) posypuje tartym zoltym serem. Mniam!
 
Ja ropbie spaghetti podobnie jak Mada:
miecho mielone (najlepiej wolowo-wieprzowe, ale zeby bylo jak najmniej tluste) podsmazam na patelni z czosnkiem i cebulka, troszke vegety, maggi, oregano i chilli. Do tego pomidorki z puszki albo sos z butelki, ewentualnie jak jest sezon to ze swiezych pomidorow; podusic troche, wsypac odrobine potartego sera i tyle :-) Na talerzu posypac jeszcze serem (najlepszy pamezan) i udekorowac swieza bazylia :tak:

Sara uwielbia doprawione jedzonko. W ogole ostatnio je czesc naszych potraw, a czesc swoich - chce jej powoli zaczac ograniczac sloiczki obiadowe :-)
Narazie ulubione dania z naszej kuchni to zupy - zurek, pomidorowa, ogorkowa.

No i dalam ostatnio Sarze sprobowac Camembert'a - wcinala az sie jej uszy trzesly (dalam jej sam srodek, bez plesniowej skorki) :-)

Pomidory uwielbia, podobnie jak ogorki kiszone :-) Widze zreszta, ze bardzo jej smakuja kwasne rzeczy :tak:
 
dzięi dziewczyny za przepisy na spaghetti:tak: jak wspominalam ja do tej pory robiółam na sosach łowicza i dawałam małej troche do spróbowania- smakowało jej bardzo, ale nie mam przekonania do tych słoikowych sosów, więc nie dawałam jej więcej pomimo,że się upominała... ale teraz będe robiła sama sos:tak:

julka ogórki kiszone też wcina... pomimo,że krzywi sie przy tym strasznie:-D pomidory- na potęgę:tak: ogórki zielone i popryka również:tak: a z serów- to tylko biały (te typu włoskiego) ale wcale jej się nie dziwie, bosama jestrasznie uwielbiam:-)
 
Ewus, a papryke w jakiej formie podajesz Julci? Surowa bez skorki? Czy jak?

Co do serow to Sara uwielbia kazdy rodzaj (z tych ktore dotychczas probowala :-) ) ,ale to ma po mnie, bo ja tez jestem taka maniaczka serow :-):-):-)
 
Sandra u nas mala srodek wydlubuje i sama skorke od cammambert wcina :-D:-D:-D papryka w wersji calej ze skorka , koniecznie czerwona bo zielonej i zoltej nie tknie......a najbardziej lubi ja podsmazana razem z cebulka na smietance...ja tez uwielbiam

sosy do spagetti robie podobnie , ostatnio nie mialam miesa mielonego to zrobilam z kurczakiem .....zjadliwe , ale z mielonym lepsze ....ja dodaje jeszcze ziola prowansalskie .....i suszona zielona cebulke pycha
 
reklama
Silunia, musze sprobowac z ta papryka na smietance :tak: bo brzmi apetycznie. Kroisz ta papryke, cebulke, podsmazasz i zalewasz smietanka, tak? Slodka czy gesta kwasna?

Sara surowej papryki nie pogryzie tymi swoimi 5 zebami :-p:-D wiec jeszcze sie wstrzymam.
 
Do góry