reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Drogie mamy, mam pytanie ;-)

O ktorej dajecie ostatni posilek maluchom i co to jest? I o ktorej dajecie pierwszy posilek i co to jest.

Czytalam,ze ostatni posilek, kolacja, powinna byc lekka i ze dwie godziny przed spaniem. Ale nie doczytalam do jakiej grupy wiekowej to sie odnosilo.

Moje dziecko to cycoholik i powinnam z nim chyba isc na jakies spotkania anonimowych cycoholikow.
Wieczorem przed snem wypija cyca, w nocy potrafi ze dwa razy i rano tez nie pogardzi.
Jestem na etapie kombinowania co z tym fantem zrobic.
I musze miec plan.

Prosze o rady!

reklama
u nas mleko raz dziennie - przed snem (czyli ok 22-23) 200 ml
do tego kasza na mleku - na śniadanie lub kolacje
codziennie danonek i actimelek

a reszta posiłków bezmleczna- czyli albo kolacja/śniadanie, drugie śniadanie, obiad

no i do tego dochodzi jakiś owoc albo kubeczek owocowy

Piotrus zjada kolacje (kaszke) miedzy 19 a 20. Pozniej bawi sie jakas godzinke, a jak juz zaczyna sie "slimaczyc", to go kapiemy i kladziemy spac. Jak wstanie o przyzwiotej porze, to mleko pije do sniadania, a jak obudzi sie o 5, to dajemy mu mleko w lozku i zasypia jeszcze na dwie, trzy godzinki.

U nas na śniadanie są płatki lub kaszka na mleku ok. 150ml. Na kolacje kaszka na mleku. Przed snem jeszcze cyc, w nocy też. I w ciągu dnia danonek. Kolacja jest o różnych porach 21.00, 22.00 (Ala ostatnio kładzie się spać o 24.00:no: i wstaje o 10.00)

U nas jest butla zaraz po wstaniu i butla zaraz przed snem. Pat sie poprostu tak przyzwyczail ze jak je ostatnie mleko to juz wie ze za jakies 20 min idzie spac.

u nas :zaraz po przebudzeniu kakao póxniej jeszcze spi ok 2 godzin, sniadanie dość konkretne(kanapki, parówka lub jajecznica), jezeli chodzi o kolacje to lekka(kanapeczki) jezeli pogardzi kanapeczkami to przed zasnieciem mleko smakowe a jak zje kanapki to tylko herbatka:tak:w ciagu dnia jakis serek lub jogurt:tak:

Ipanema- ja czytałam ze w tym wieku juz maluszek nie powinien byc karmiony w nocy ze względu na zabki, mi jak sie mała przebudzi to dostaje tylko wode:tak:

u nas na pierwsze śniadanie jest: albo jajko z pomidorem, albo płatki kukurydziane na mleku, albo kaszka
na drugie śniadanie jest: albo serek, albo kaszka manna (na wodzie) z owocami, albo banan,
na kolacje: albo kasza, albo kanapka z wędlinką
i przed snem butla z mlekiem

U nas pierwsze sniadanie jest zazwyczaj o 8:00 i Sara je albo kaszke na mleku (owocowa albo Misiowy Ogrodek) albo sloiczek sniadaniowy ze zbozami albo pije samo mleko. Na drugie sniadanie ok.10-11 je albo jajko w formie jajecznicy czy jajka w szklance i do tego pol kromeczki chleba z maslem i wedlina albo parowke i do tego np. pomidor caly albo kanapka z zoltym serem. Obiad 1 daniowy (bo 2 daniowego nie zje) je ok. 13-14 i jest to sloiczek (ewentualnie cos naszego, ale rzadko). Pozniej ok. 17 deser - banan, Misiowy Sad, Danonen, Danio i inne, a o 19:00 jest kolacja - albo np. Misiowy Ogrodek z szynka albo kaszka lub zestaw sniadaniowy :-) No i po kapieli ok. 20:30 dostaje butle mleka (wiem, wiem, ze nie powinnam jej dawac na zasypianie butli, ale co zrobic :-p). No i po wypiciu mleka zasypia. W nocy herbatka, woda mineral fit owocowa albo sok (wody nie tknie :baffled:)

mada - ja wiem ,ze nie powinnam mu dawac w nocy cyca.Ale co zrobic?
A w czym ty podajesz wode w nocy? w butli, bidonie, kubeczku?

U nas to wyglada tak:

6 - 7.00 cyc

11.00 kaszka z owocami

13 - 14.00 obiad - jednodaniowy. miesko i warzywa. albo zupa

16-17 - jabluszko, chrupki, wafelek, miskopt - daje mu na talerzyk takie przegryzki i on w czasie zabawy zjada to sobie

18.00 kolacja - jajecznica, kanapka, resztke obiadu ;-),

20.00 cyc.

No i w nocy cyc.

I teraz nie wiem czym te cyce zastapic;-/ bo mleka nie tknie. I pije tylko z bidonu i czasem z kubeczka. Wiec sama nie wiem.

reklama
Ipanema_Girl - proponowałabym jajecznicę zastąpić gęstą kaszką, podawaną łyżeczką, tuż przed snem. To spowoduje, że mały będzie dłużej syty po prostu i może mniej będzie się budzić.
U nas tak było, teraz co prawda Natej już w nocy nie je, ale jeszcze jak jadł, to wporwadzenie gęstej kaszki przed snem powodowało, że na cyca budził się dopiero po 3-4 godzinach, bez kaszki, na samym cycu budził się już po 2 h głodny.

Do góry