reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wprowadzanie NOWYCH POKARMÓW...kiedy,jakie?

Mada, Ty zdaje sie pytalas o to, ile wody moze dziennie wypijac dziecko. Znalazlam list, w ktorym matka radzi sie lekarza odnosnie swojej dziesieciomiesiecznej corki. Mysle, ze w przypadku osmiomiesieczniaka, bedzie podobnie.

Zapotrzebowanie na wodę zmienia się z wiekiem. Relatywnie, w przeliczeniu na 1 kg masy ciała na 24 godziny, jest ono wyższe u niemowląt niż u dzieci starszych czy osób dorosłych. Zapotrzebowanie na wodę 10-miesięcznego niemowlęcia wynosi 120-135ml/kg/24 godziny. Tak więc dziecko w tym wieku powinno przyjmować ponad 1l wody/24 godziny (herbatki, mleko, zupy, woda w pokarmach stałych, itp.), która następnie jest wydalana nie tylko w postaci moczu, ale i ze stolcem czy na drodze parowania przez skórę i płuca.
Jeżeli po podliczeniu okaże się, że córeczka pije ponad normę, to proszę zapisywać przez kilka dni objętości przyjętych płynów, a następnie z wynikami obserwacji i dzieckiem udać się do pediatry.

reklama
ja gotuje kranówe normalnie.do 5 miecha dawałam ewce tylko mineralke teraz wszystko gotuje na kranówie. chyba nie jest aż taka zła bo wszyscy pijemy ja czesto nawet nie przegotowaną (poza ewką oczywiście) i nic nam nigdy nie było. zadnych bóli brzucha itp... ja wogóle lubie taka zimna wode z kranu:tak:

:-) Aga u nas tylko zimna woda ale z butelki :-) i najlepsze jest ot ze mala tez tylko z lodowki wode lubi ...jak postoi chwile to jest bleee to samo z jogurtem i owockami musza byc zimne ;-)

Ollesia dzieki za info o wodzie ...:tak:...tylko maly problem jest bo ja w cyckach licznika nie mam

no właśnie jak niby wyliczyć to co w cyckach + pokarmy stałe:baffled:

mi dr powiedziała że jak cały dzień pielucha sucha to dopiero należy się martwić a od drugiej strony jeżeli już dziecku nie chce się pic to po prostu już nie chce i chyba nie ma możliwości przepojenia

dzisiaj rano troszke sie zdenerwowalam...Zuzu jak zwykle rano strzelila kupasa takiego mega , norma , ale ...bylo w niej cos dziwnego ....takie male czarne kuleczki i oczywiscie mega glowkowanie od czego to moze byc ...bo przeciez nic takiego nie jadla...nie omieszkalam poinformowac o tym lubego bo cokolwiek innego zauwazymy w rozwoju i zdrowiu naszej malej to odrau to mowimy ...a on po chwili wpadl na genialny pomysl , ze to moze jest kiwi ....:szok: jakie do cholery kiwi...bo wczoraj wieczorem jadl kiwi i dal jej troszke na lyzeczce :dry: ale zjadla tylko trzy bo chyba bylo troche dla nie za kwasne .......rece mi opadly ....i odrazu sobie przypomnialam jak ktorys tatus nakarmil dzidzie mandarynka ...chyba to byl tatus Julki ?????

dzisiaj rano troszke sie zdenerwowalam...Zuzu jak zwykle rano strzelila kupasa takiego mega , norma , ale ...bylo w niej cos dziwnego ....takie male czarne kuleczki i oczywiscie mega glowkowanie od czego to moze byc ...bo przeciez nic takiego nie jadla...nie omieszkalam poinformowac o tym lubego bo cokolwiek innego zauwazymy w rozwoju i zdrowiu naszej malej to odrau to mowimy ...a on po chwili wpadl na genialny pomysl , ze to moze jest kiwi ....:szok: jakie do cholery kiwi...bo wczoraj wieczorem jadl kiwi i dal jej troszke na lyzeczce :dry: ale zjadla tylko trzy bo chyba bylo troche dla nie za kwasne .......rece mi opadly ....i odrazu sobie przypomnialam jak ktorys tatus nakarmil dzidzie mandarynka ...chyba to byl tatus Julki ?????
ale zjadła 3 sztuki????faceci to maja pomysły,to troszke przerażajace ale normalnie sie usmiałam. sorry :tak: no kiwi dosyc kwaśne to mogło jej nie smakować.:-p

Oby alergii od tego nie dostała, kiwi jest silnie uczulające...

A u nas dziś kolejna próba podania małemu obiadku z grudkami skończyła się niepowodzeniem - po jednej łyżeczce dostał odruchu wymiotnego, po czym zacisnął szczękę i odmówił jedzenia...
Czyli nadal wracamy do papek...

A czy ktoras z mam robi cos z Misiowym Ogrodkiem???

Ja wczoraj zrobilam puree z ziemniakiem i dynia na wodzie i co prawda maly zjadl ponad 200 ml, ale dla mnie to bylo takie nijakie to jedzenie. Czy mozna do tego dac np. indyka ze sloiczka gerbera??? i ile tego indyka dac? pol sloiczka???

No sama nie wiem.

Ja wczoraj zrobilam puree z ziemniakiem i dynia na wodzie i co prawda maly zjadl ponad 200 ml, ale dla mnie to bylo takie nijakie to jedzenie. Czy mozna do tego dac np. indyka ze sloiczka gerbera??? i ile tego indyka dac? pol sloiczka???

No sama nie wiem.

Ipanema u nas misiowy ogródek króluje, na poczatku jak jeszcze sama nie gotowałam to robiłam pół porcji ogródka i dodawałam pół słoiczka mieska albo pół słoiczka zupki z mieskiem. teraz jak juz gotuje sama to i tak wsypuje ze trzy łyzeczki do goracej zupki wtedy ma fajniejsza konsystencje. Sam ogródek faktycznie nie jest wyśmienitym daniem:-Ddla mnie jest bezsmaku ale małej nawet sam smakuje.Ja jej daje bo tam dodatkowo jest zelazo i witaminki które małej teraz są potrzebne.Ja misiowy ogródek polecam:tak:

reklama

No sama nie wiem.

Ipanema
mnie lekarka mówiła, że w tym wieku dzienna porcja mięska to 5 dkg czyli 50 g to wychodzi, prawda? czyli spokojnie możesz dać pół słoiczka :tak:

Do góry