reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

WPROWADZAMY NOWE POKARMY

Pamciu nasza genialna poprzednia pani pediatra twierdziła że dziecko to ssak i zje tyle ile mu się da, i zje chociaż potem zwymiotuje.... nie wiem może faktycznie coś w tym jest.......

Wańdziu my też w sumie mało razy jemy też się tym martwiłam ale to chyba wszystko jeszcze w granicach normy...
a tak to wygląda:
8:00 180-200 mleko +2 miarki kaszki
11:00 180-200 mleko
14:00 obiadej ok.150. czasami dodatkowo deserek ale raczej w postaci startego jabłka (znowu tak o 150)
17:00 mleko 180-200 (a dziś nawet 220)
20:00 mleko +2-3 miarki kaszki

i tak co dziń wahania +/- 20 minut..... normalnie zegarek można według naszego karmienia regulować

Zresztą teraz powinno się dążyć właśnie do zmniejszania ilości posiłków a zwiększania porcji...
Joeey a prubójecie wprowadzać zmiany w ilości posiłków czy w taki rytm wpadłyście i to już tak z rozpędu?

reklama
Witam!!
Agnes :-) Moja Nisia (Weronika) zjada prawie identycznie jak Twoja Weronisia :-)
Wstaje 6 - 7 rano
ok. 8 zjada mleko 150 ml z kaszką (2 łyżeczki)
ok. 9 deserek ok. 100 ml
ok. 11 zjada 120 mleka na gesto z kleikiem kuk.
potem już różnie (zależy jak jej drzemka wypadnie)
ok. 14 zupka ok 120 - 150 ml
17 mleko 120 ml z kaszką (2 łyżeczki)
20 - 21 mleko 120 - 150 ml z kaszką (2 łyżeczki)
21 spanko
:-)

WeroNisie to grzeczne dziewczynki, prawda??
Moja jak narazie jest grzeczna. Ja już w pracy od tygodnia, a Nisia z babcią.

Nam dzisiaj gastrolog powiedziala ze to wszystko ile i jak czesto dziecko je jest bardzo indywidualne (ameryki ni eodkryla) i ze zauwazyla ze dzieci na piersi rzadko daja sie przestawic na 4 posilki. czyli z kazdym z dzieci naszych jest ok!

HEJ HEJ JEJ
U NAS DZIŚ BYŁ DEIUT JABŁUSZKA
dlaczego jej już podałam?? ano dlatego że Ewa od jakiegoś tygodni je co 2 godziny no jak jesteśmy na spacerku to 3 wytrzyma i w nocy też tak je a ja bystra dziś mi przyszło do głowy że może moim mlekiem się tak nie najada więc zadzwoniłam do mojego pana dr. i zalecił nam podanie jabłuszka a po kilku dniach sinlak
więc Ewa przed snem zjadła 1/3 słoiczka (więcej nie chciała) na początku trzęsła aż się jak zwlekałam z podaniem jej :)
ale śmiesznie wyglądało to jedzenie połowa jabłuszka którą jej dawałam wypadała jej z buźki ;D
ciekawe czy pośpi troszke dłużej ::)

Pamciaw czy mogła byś mi powiedzieć dokładnie jak robisz tą miksturke Lence że swoim mleczkiem i jabłuszkiem tz.ile czego dajesz ;)

gratuluje pierwszych krokow w dokarmianiu szkrabow ;D

zdanka co to jest silnac ??? gdzies to widzialam na polkach w sklepie ale na tym sie konczy moja wiedza ::)

ketsa no wlasnie problem, ze nie wpadlysmy w rytm bo go zupenie brakuje ! Ada nie zje 180 ml na raz wiec rozklada np. 120 i za godzine chce 50ml :p no ale moze uda sie zmniejszyc troche ta ilosc posilkow, niestety na to potrzeba czasu......

Joee ja dokładnie Ci nie powiem co to jest bo go jeszcze nie kupiłam ale jutro mam zamiar i Ci wszystko dokładnie powiem
wiem tyle że jest bardzo smaczny ;D (jadłam go dwa lata temu jak karmiłam nim bratanice ;) )robi go sie na wodzie to jest jakaś kaszka chyba kukurydziana bezglutenowa

sinlac to taka kaszka podobno rewelacja dla alergikow malych. Wlasnie jak pisze Zdanka - bezglutenowa.

A co do mojej mikstury to proporcje ustalily mi sie same jak robilam na oko. I jest to sloiczek 130 lub 125 (zalezy czy hip czy gerber, ale wg mnie Gerber o stokroc smaczneijszy bo 100% jablka a w hippie jakies wypelniacze typu grysik a jablka tylko ok 50 %), do niego dadaje 3 miarki kleiku ryzowego (ja daje nestle, ale to pewnie wsjo rawno) i zeby nie bylo za geste dodaje 30 ml mojego mleczka. A miarki mam z mleka bebilon pepti, 1 miarka to jest chyba ok duzej lyzki stolowej. Lena wpyla az sie uszy trzesa!!! Ale jak sama pieklam jabluszko to ono bylo gesciejsze niz ze sloiczka, wtedy wiecej mleczka. SMACZNEGO!

reklama
aOla ja dawalam surowe jabluszko zeskrobane lyzeczka, ale teraz daje ze sloiczka a banany to Oskar jadl tylko w tym musie z bobovity Frutapura ale jak wcinal ::) ::) bo jakotako banany to chyba jeszce niedozwolone ??? nie wiem zreszta ::)

Do góry