reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WPROWADZAMY NOWE POKARMY

reklama

Gochna no właśnie w tym problem że ja wogóle w Mksa nie cisne. Podaje mu jedną łyżeczkę i wiem od razu czy co kolwiek z tego jedzenia bedzie jak przy pierwszej już świruje to ja od razu kapituluje wręcz się zastanawiam czy to dobrze że tak szybko odpuszczam..... Mało tego musieliśmy już wyrzucić jeden posiłek i plan teraz wygląda tak...: 8.00 mleko i troszkę kaszki 11.00 mleko 14 był obiad ale teraz już jest NIC 17.00 albo obiad albo troche owocow + troche soku już próbuje wszystkiego na raz w nadzieii ze cos mu akurat zasmakuje i tu juz jest na tyle głodny, ze coś tam sobie z tego zawsze wybierze no i 20.00 mleko z kaszka....

Ketsa a probowalas gotujac roznych samkow?? np wrzucic krysztalek soli do zupy alno ziele ang, czy listek laurowy??? pewnie probowalas... hm, a jakby mleko o 11 opuscic? u nas jest tak:

5 rano mleko
8 zblendowane owoce (co akurat jest w lodowce)
10 mleko
13 zupka (2 marchewki, pyrka, kawalek selerka i pietruszki, miesko lub zoltko, lyzeczka masla, 2 lyzki misiowego ogrodka lub zaciagam kaszka kukurydziana)
15 jakies owoce do pogryzania - jablko, arbuz, bananek
potem owoce zmiksowane
18 mleko lub warzywka
20 po kapieli kaszka

albo sprobuj dawac wiecej owocow - slyszalam, ze pobudzaja apetyt

w ogole juz teraz to trzeba wiecej owockow podawac ;) raz dziennie nie wystarczy, ja daje dwa razy male porcje plus soczek, ktory znalazl sie w schemacie nutricii jako ''deserek oraz sok'' czyli juz sam deserek nie wystarcza :)

no, racja, ja robie mu z sokowirowki, najlepiej pasuje mu jablko z marchewka, ale teraz jak jest sezon to wale co popadnie - brzoswinki, borowki, morelki, arbuz, bardzo mu smakuja, sprobuj Ketsa z soczkami, u doroslych owocki pobudzaja apetyt to u dzieci pewnie tez.

Ana no próbowałam z różnymi smakami wczoraj nawet dostał leczo z kurczakiem bobovity od 12 miesiaca i nic a smakowo już bardzo to było bogate... dziś nawet mił serwowany pieczony schab z ziemniaczkami..... i nic dopiero jak już troche zgłodniał to łaskawie zjadł ::) (zamiast właśnie o 14 to 17)

Ale dzięki za rade z soczkami.... moze faktycznie to pomoze... a o tym wczesniej nie pomyślałam

Owoce Maks bardzo lubi jesc... i dawała bym wiecej ale wolała bym zeby jadł jednak też zupy i obiadki inne bo wydaje mi się to jednak bardziej wartościowe.......

Mam tylko ogromną nadzieję że to wszystko przez zęby i szybko sie to zmieni ...

Dziewczynki a czy Wy dajecie Malcom miesko osobno i wawywka osobno? Mi tak polozna kazala, zeby Maly poznawal nowe smaki, ale On nie chce samego miecha wiec wciaz daje Mu zupki.

Ola u nas tez sa pobudki nie jestem w stanie nawet powiedziec Ci ile  ::) bo kontroluje tylko dwie pierwsze  :laugh: :laugh: reszte zalatwiam przez sen  ;) Oskara klade spac po 20 nieraz zasypia dopiero po 21 ale spi do 24 to min. teraz ostatnio spi do 1,2 a potem budzi sie tez roznie okolo 3 albo 5 i po tej drugiej podubce zostawiam go juz w lozku bo jestem o tej porze nie do zycia  ;D i jak sie budzi to dostaje cycka ja sobie spie i on jak sie naje to zaraz zasypia

a na noc dostaje .. albo po kolei bez tych nocnych karmien w ciagu dnia jemy tak

okolo  ;)
7-8 cycus
10 kaszka na gesto 60 ::) + pol sloiczka owocow (wiecej nie jest w stanie)
13 cycus
17 obiadek sloiczek 130/150 albo gotowany podobna ilosc (miesko + zoltko od niedawna)
18-19 deserek (owoce swieze,sloiczek, biszkopcik, ciasteczko albo danonek tu roznie co akurat mamy)
20-21 po kapaniu dwa cycusie, albo cycus i 90 mleczka zageszczonego owocowa kaszka

a w ciagu dnia jesli ja cos jem w miedzyczasie to tez dostanie szyneczki, ciasteczka no i soczek owocowy do 250 ml do picia herbatek na razie zaprzestalam  :laugh:

tak Pati a miesko w zupie ale dzisiaj sprobuje mu dac osobno i zobaczymy

reklama
Paaricia u mnie też wszystko razem. tak też precież poznaje nowe smaki

Joeey ja też zaczęłam dawać więcej owoców - przeszłam na te większe słoiki (190 g) lub daję 1,5 słoika dotychczasowego. i do tego codziennie sok

Do góry