reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

WPROWADZAMY NOWE POKARMY

jsorbek - dziecko zopełnie zdrowe chyba racze nie umrze w ten sposób, tzn. nie przestanie tak po prostu oddychać, Miśka miała bezdechy na tle refluksu i mi lekarze tłumaczyli, że jeśli dziecko umiera na bezdech to winne są temu zmiany neurologiczne, a te mogą być na początku niedostrzegalne, ujawniają się z wiekiem, no i jeśli dziecko ma problemy neurologiczne, to taki monitor nic nie da. A jeśli refluks jest przyczyną bezdechu to dziecko samo zazwyczaj odzyskuje oddech bez ingerencji z zewnątrz.

reklama
My też mamy monitor i jestem z niego bardzo zadowolona, szczególnie na początku byłam jak Ingusia nie potrafiła jeszcze odwrócić główki i bałam się, że może się zadławić. Mogłam spać spokojnie bo jak tylko widziałam migające światełko, wiedziałam, że oddycha. Jeśli chodzi o SIDS czyli śmierć łóżeczkową to rozmawiałam o tym z moim znajomym lekarzem med. sądowej i powiedział, że w całym Trójmieście są może takie 3 przypadki na rok (czyli bardzo rzadko) i nikt nie wie co powoduje śmierć łóżeczkową u niemowląt. Dziecko właśnie po prostu przestaje oddychać ( i to jest właśnie śmierć łóżeczkowa) tak jak to się teraz coraz częściej dzieje u dorosłych. Serce przestaje bić bez żadnej konkretnej przyczyny. Nikt nigdy nie udowodnił, że monitor oddechu w jakikolwiek sposób pomógłby w sytuacji śmierci łóżeczkowej. Może pomóc przy bezdechu czy zadławieniu się, ale prawdopodobnie nie przy SIDS. Rozumiecie o co mi chodzi?

Natalka ja zrozumialam :)
owoce sezonowe mozna podawac tylko bez truskawek i malin - nie wolno !!! po skonczonym roku :(

Joeey to super. ;D

Jeszcze znalazłam coś takiego:

"Medycyna do dziś nie znalazła odpowiedzi na pytanie, co jest przyczyną nagłej śmierci niemowląt. Prowadzone na całym świecie badania nie przyniosły jak dotąd wyjaśnienia przyczyn dramatu, jaki przychodzi przeżywać rodzicom we wszystkich krajach, bez względu na ich stopień rozwoju cywilizacyjnego. Te same badania udowodniły jednak, że nie jesteśmy zupełnie bezbronni wobec zjawiska śmierci łóżeczkowej. Jedną z możliwych przyczyn SIDS jest bezdech niemowląt."

Z tego wszystkiego zapomniałam napisać najważniejszego: ponieważ bezdech jest częsty u wcześniaków zastosowanie monitora jest jak najbardziej uzasadnione i wskazane.

Miśka była na początku (pierwsze 3 dni) traktowana jak typowy wcześniak i była monitorowana. Potem nawet ze mną miała monitor, ale lekarka stwierdziła, że w ogóle nie wie po co bo wszystko jest bardzo dobrze.

No właśnie przyczyną nagłej śmierci łóżeczkowej może być ten bezdech na tle neurologicznym - i wtedy podobno nic nie można zrobić...

Dziewczyny,
mam jagody i chce je dac malemu. Powiedzicie mi jak przygotowujecie jagody dla wlasnych malenstw?? Licze na szybka odpowiedz, bo deserek Kuby sie zbliza :)

Pozdrawiam, Agnieszka

ja tez kupilam dzis jagody na jutrzejszy deserek
i jak dałas? Lekarka mi mowiła zeby je tylko sparzyc

Jak mi zadna nie odpowie jak przyrzadzone jagody dawala swojemu dzidziusiowi :p to zrobie tak: umyje je, sparze, przetre przez sitko albo zmiksuje, dodam np. morele albo brzoskwinie ze sloiczka i zmieszam. Mysle dodac jakis owoc zeby ten deserek troche slodszy wyszedl, bo sama jagoda jest malo slodka.

Pozdrawiam,
Agnieszka

reklama
Agnesa ja je jutro tylko sparze i rozgniote i zobacze jak bedzie jadł

u nas dziś był debiut kalafiora Baaaaaaaaardzo Piotrusiowi smakował ;D

Do góry