reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wózki

Anusiasac, to ja mam całkiem w drugą stronę, tzn pomijając alkohol. Jem jem i to w większości słodycze, dobrze że glukoza wyszła ładnie, bo się bałam, że mi zabiorą moje cukierki czekoladowe......;-)

reklama
W piątek idę na glukozę... odkładałam ten moment tak długo, jak się tylko dało.
Bo co ja zrobię, jak się okaże,że nie moge jeść słodyczy???
A ja jestem od nich uzalezniona :-(

Pola, ja byłam bardziej uzależniona od owocków niż słodyczy...a po glukozie okazalo się, ze nie mogę ich jesc ;( i muszę jakoś dać rade,a to wszystko dla maluszka :) zanim nie poznasz wyniku nie nastawiaj się od razu, że będzie źle..może akurat będzie wszystko w najlepszym porządeczku i dalej będziesz mogła się dosładzać :) nie ma co się martwić na zapas

aniusiasac jak Ci wyszedł wynik z pomiaru glukozy? Bo mi wynik wyszedł podwyzszony tzn 8,89 i lekarz wpisał mi w karte ciąży dieta cukrowa ale nie dał zadnej wskazówki co dalej? Co Ty teraz jesz?

od razu poszlam do mojej pani dr, a ona od mnie do szpitala....po szpitalu dostałam skierowanie do diabetologa i może napiszę czego nie mogę jesć:
- owoców, soków, napojów gazowanych, jogurtów owocowych. smażonego mięska. jajecznicy, zup zaprawianych śmietaną, muesli, płatków kukurydzianych, cebularzy, soków, ciast drożdzowych, ciast z kremem, kremów, lodów, najlepiej w ogóle cukru... mleko i kefir też podnoszą wynik... nie mogę jeść białego pieczywa, zupek chińskich (knorr, amino)

Anusiu, jednym słowem, najlepsze wyniki mam po grahamkach z wędlina i ogórkiem...dzisiaj zakupiłam sobie makrelkę wędzoną i chcę ją właśnie wypróbować, bo odkąd kuję się 5 razy dziennie, żeby sprawdzić poziom cukru po posiłkach, to jeszcze nie jadłam ryby wędzonej...
oczywiście glukometr musiałam kupić sobie sama - ok. 60 zł, a receptę na paski do glukometru dostałam ze szpitala, potem od diabetologa - bo bez recepty dla przewlekle chorych te paski kosztują 50 zł za 50 sztuk :szok::szok::szok:, a z receptą - 3,20 zł. a 50 sztuk wystarcza mi raptem na 10 dni :-:)-:)-(

a jeszcze zapomniałam, że lepiej nie jeść tez ziemniaków, a jeśli już te niewielkie ilości - kasza gryczana i ryż dobrze je zastępują

aniusiasac dziekuje za wyczerpujące informacje, jesteś kochana. Wiec od dzis zaczynam z tym walczyc juz tak na serio!
Ps przepraszam ze to na wątku "wózki" ale zauwazyłam ze ten temat jakos tu wszedł:-)

Nie ma za co :) Anusiu, może spróbuj jeszcze podpytać swojego lekarza o glukometr, czy jest ci potrzebny, czy na razie masz się powstrzymać tylko od cukru...bo może nie będzie potrzeby rezygnować z owocków, które mają tez dużo witaminek, ale tylko je np. ograniczyć...mi niczego tak nie brakuje jak owoców właśnie, zwłaszcza jabłek...:tak::tak::tak::tak:

reklama
a do mnie przyszła dzis upragniona Emmaljunga i jest suuper, ma obszerną gondolę, lalka Mai ginie w niej a ma rozmiary noworodka :-) więc myślę że zimę przejeździmy w gondolce, super wykonanie i różne patenty jak na Szwecje przystało:-) no w porónaniu z moim Polakiem Sprintem dla Mai Emma jest cuuuuuuuuuuuuudowna, strasznie się cieszę :-D:-D:-D

Do góry