reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty, usg, zdjęcia itp

Nie wiem czy tsh może mieć związek z wymiotami.. Ale z niedoborami owszem, może więc coś w tym jest. Ale na podstawie samego tsh to wróżenie z fusów. Dobrych wyników z tego kolejnego testu życzę więc!

reklama
Megami, dzieki. Kurcze ja sie gubie z tymi wynikami, nigdy wczesniej jakos regularnie nie chodzilam do lekarza I teraz takie dziwne rzeczy wychodza

Ja przed ciaza mialam usg tarczycy (jakis guzek mi wyszedl) i lekarka kazala mi zrobic przeciwciala przeciwtarczycowe, opierniczyla mnie troche ze nie zrobilam po ciazy bo sie powinno. Mowila ze ciaza sprzyja pojawianiu sie problemow z tarczyca i czesto samo tsh t3 t4 nie wystarczy robic tylko wlasnie te przeciwciala przeciwtarczycowe (antyTPO). Ja z otwarta buzia sluchalam bo nikt mi nigdy nic o tym nie mowil! W kazdym razie okazalo sie ze wszystko jest ok u mnie.

No tsh, ft3, ft4 to taka podstawa, wiadomo, że w celu dokładnej diagnostyki nie wystarczy. Mi niestety nikt w poprzednich ciążach tarczycy nie badał, po porodzie także. :no: Teraz gdy więcej czytam i kojarzę fakty to się za głowę łapię. Przeciwciała, usg, ferrytyna, b12 i coś tam jeszcze było :szok: Ja póki co chociaż te podstawowe zrobię i w razie potrzeby kolejne. Choć mam nadzieję, że jednak wszystko ok :-p Podobno wiele kobiet ma niezdiagnozowane problemy z tarczycą... Niedoleczone zapalenia poporodowe itd

OK, dokopalam sie do moich wynikow, wrzucam zdjecie

Wyniki

Załączniki

• 1403009178722.jpg
    1403009178722.jpg
    26,5 KB · Wyświetleń: 41
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Tutaj masz normy: Normy badań cz. 5 - hormony tarczycy | Nieplodnosc.pl - Wszystko na temat niepłodności i bezpłodności (In Vitro)

Na moje oko za niski poziom tyroksyny, tsh też powinno być wyższe, najlepiej ok 1. Ale te 2 parametry to nadal za mało by doszukać się przyczyny. Być może wystarczy uzupełnić niedobory (ferrytyna, b12) i tarczyca zacznie prawidłowo przetwarzać hormony. Jeśli nie tam problem to trzeba będzie przyjmować hormony w tabletkach. Na pewno trzeba by to koniecznie dalej diagnozować u specjalisty.

Ostatnia edycja:
reklama
indi, podobno lepiej w ciąży w tę stronę z tarczycą (TSH niskie, ft4 wysokie) niż odwrotnie!

Porównaj moje - TSH 0,29 ft4 21 i zdaniem lekarki (internistka - dr nauk medycznych, która mnie prowadzi oprócz ginekolog) jest ok - mam tylko zwrócić uwagę, czy nie mam kołatania serca i nadmiernej potliwości rąk itp.
No ale koniecznie skonsultuj z lekarzem oczywiście :)

Do góry