reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty, usg, zdjęcia itp

Nie wiem czy tsh może mieć związek z wymiotami.. Ale z niedoborami owszem, może więc coś w tym jest. Ale na podstawie samego tsh to wróżenie z fusów. Dobrych wyników z tego kolejnego testu życzę więc!

reklama
Megami, dzieki. Kurcze ja sie gubie z tymi wynikami, nigdy wczesniej jakos regularnie nie chodzilam do lekarza I teraz takie dziwne rzeczy wychodza

Ja przed ciaza mialam usg tarczycy (jakis guzek mi wyszedl) i lekarka kazala mi zrobic przeciwciala przeciwtarczycowe, opierniczyla mnie troche ze nie zrobilam po ciazy bo sie powinno. Mowila ze ciaza sprzyja pojawianiu sie problemow z tarczyca i czesto samo tsh t3 t4 nie wystarczy robic tylko wlasnie te przeciwciala przeciwtarczycowe (antyTPO). Ja z otwarta buzia sluchalam bo nikt mi nigdy nic o tym nie mowil! W kazdym razie okazalo sie ze wszystko jest ok u mnie.

No tsh, ft3, ft4 to taka podstawa, wiadomo, że w celu dokładnej diagnostyki nie wystarczy. Mi niestety nikt w poprzednich ciążach tarczycy nie badał, po porodzie także. :no: Teraz gdy więcej czytam i kojarzę fakty to się za głowę łapię. Przeciwciała, usg, ferrytyna, b12 i coś tam jeszcze było :szok: Ja póki co chociaż te podstawowe zrobię i w razie potrzeby kolejne. Choć mam nadzieję, że jednak wszystko ok :-p Podobno wiele kobiet ma niezdiagnozowane problemy z tarczycą... Niedoleczone zapalenia poporodowe itd

OK, dokopalam sie do moich wynikow, wrzucam zdjecie

Wyniki

Załączniki

• 1403009178722.jpg
    1403009178722.jpg
    26,5 KB · Wyświetleń: 47
Ostatnio edytowane przez moderatora:
Tutaj masz normy: Normy badań cz. 5 - hormony tarczycy | Nieplodnosc.pl - Wszystko na temat niepłodności i bezpłodności (In Vitro)

Na moje oko za niski poziom tyroksyny, tsh też powinno być wyższe, najlepiej ok 1. Ale te 2 parametry to nadal za mało by doszukać się przyczyny. Być może wystarczy uzupełnić niedobory (ferrytyna, b12) i tarczyca zacznie prawidłowo przetwarzać hormony. Jeśli nie tam problem to trzeba będzie przyjmować hormony w tabletkach. Na pewno trzeba by to koniecznie dalej diagnozować u specjalisty.

Ostatnia edycja:
reklama
indi, podobno lepiej w ciąży w tę stronę z tarczycą (TSH niskie, ft4 wysokie) niż odwrotnie!

Porównaj moje - TSH 0,29 ft4 21 i zdaniem lekarki (internistka - dr nauk medycznych, która mnie prowadzi oprócz ginekolog) jest ok - mam tylko zwrócić uwagę, czy nie mam kołatania serca i nadmiernej potliwości rąk itp.
No ale koniecznie skonsultuj z lekarzem oczywiście :)

Do góry