reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wizyty, usg, zdjęcia itp

Mnie gin zalecał Pregna Plus, no ale kurde, to strasznie dużo kosztuje jak dla mnie i się waham, z Tosią nie brałam żadnych witamin, tylko kwas łykałam i było dobrze...

pregna plus ma juz w sobie kwas foliowy wiec wtedy odstawiasz go. ja placilam ok 25zl chyba za 30kapsulek czyli caly miesiac. hmmm dla mne w tej kwestii to nie majatek ;) bardziej duphaston odczuwam gdzie place 30zl co tydzien

Dziewczyny czy wy będziecie robić wszystkie zalecane usg genetyczne?

ja nawet dokladnie nie wiem jakie sa zalecane. poki co nie mialam robionego zadnego, na normalnym usg tylko gin powiedzial ze z tego co widzi przeziernosc jest ok.

reklama
agulqa - czyli Ty nie będziesz miała robionego usg genetycznego, bo robi się je między 11 a 13 tygodniem. Jak dla mnie to badanie i tak jest bez sensu i szkoda kasy (w pierwszej ciąży nie robiłam). W 20 tygodniu genetyczne jest super bo można sprawdzić wszystkie przepływy i zwykle nagrywają filmik z badania. :)

Teraz robię wszystkie prenatalne - bo mój Antek urodził się z wadami genetycznymi i istnieje ryzyko, że kolejna dzidzia też będzie miała.Z racji tego, że jestem w grupie ryzyka badania mam darmowe.

Pregna Plus ma fajny skład, też brałam w pierwszej ciąży a na razie biorę tylko luteinę + kwas foliowy. 38 zł na miesiąc za witaminy to nie jest jeszcze tak źle a zawsze można znaleźć coś o podobnym składzie a znacznie tańsze (np. vita-min plus mama (30 tabl) kosztuje teraz w promocji w doz 15 zł, czy prenatal classic (90 tabl) za 45 zł, Femibion Natal Classic - 60 tabletek za 35 zł)

jezyk - bo chodzisz na nfz. U mnie w mieście, jak chciałam się zapisać na początku czerwca to na nfz najbliższy termin był w sierpniu (a wtedy by mi becikowe nie przysługiwało). Więc muszę prywatnie wszystko... A prenatalne na NFZ mają darmowe tylko niektóre osoby (wiek powyżej 35 lat, obciążenie genetyczne itp).

Chodze prywatnie, pisalam już o tym. Moja lekarka przyjmuje prywatnie i oprócz tego pracuje w szpitalu, więc na USG zapisuje mnie wtedy kiedy ma dyżur i nie płacę za to.

Doggi, no właśnie też nie rozumiem faszerowania się witaminami :-( W pierwszej ciąży nawet mięsa unikałam jak ognia, bo mi śmierdziało, a teraz jem normalnie, chyba sobie odpuszczę witaminy ;-) No i masz rację z tymi umowami lekarzy!!! U mojego gina właśnie całe ściany w plakatach i kartę ciąży też mam z Pregna i okładkę na kartę też :crazy:

agulqa, jak patrzyłam na cenę tej Pregny to u mnie 40zł za 30 tabletek!!! A za sam kwas płacę 5zł za 30 tabletek :crazy:

Chodze prywatnie, pisalam już o tym. Moja lekarka przyjmuje prywatnie i oprócz tego pracuje w szpitalu, więc na USG zapisuje mnie wtedy kiedy ma dyżur i nie płacę za to.

ja tak mialam z moim ginem w pozku. niestety tu ordynatorek juz nie jest taki fajny :(

agulqa, jak patrzyłam na cenę tej Pregny to u mnie 40zł za 30 tabletek!!! A za sam kwas płacę 5zł za 30 tabletek :crazy:

to faktycznie sporo. ja mam jutro pierwsza wizyte u nowej ginki na nfz i ja podpytam co mysli o witaminach. ja diety zbyt dobrej nie mam, ale moze jesli wyniki wszystkie bede miala super to zastanowie sie nad odstawieniem lub zmiana na tansze, bo pregna plus oraz pregna dha to razem koszt ok 65zl wiecv sie robi ;)

nieobecna tak, tego pierwszego genetycznego nie chcialam miec robionego. pozniej chce. pozniej pokazuja takie wady ktore w razie czego mozna zoperowac jeszcze w brzuszki. uwazam ze jest ok. natomiast jakies prawdopodobienstwa mnie nie interesuja ;)

To chyba u wszystkich lekarzy najlepiej reklamuje się Pregna Plus - bo u mnie książeczka ciąży też z reklamą :)

Dla mnie bez sensu są te genetyczne.. bo co mi da wiedzieć, że dziecko ma zespół downa czy inną chorobę z mutacją chromosomów? i tak je urodzę i będę kochać! :) No ale gdybym na te nie poszła to tych w 20 tygodniu bym nie miała darmowych.. tak to u nas działa.

agulqa - zapytaj koniecznie o tą luteinę! :)

jezyk - musisz mieć super lekarkę, skoro robi tak, żebyś niepotrzebnie nie przepłacała :)

Ostatnia edycja:
reklama
Doggi- to nawet jak nie jesteś w ciąży to bierzesz kwas foliowy?dobrze zrozumialam?

Ja tez mam sklonnosc do anemii I jakos 2 lata temu bylo ze MBA naprawde zle I jedna z przyczyn byly wlasnie niedobory wit b12 ( ktora jest z tego co pamuetam podobno do jwasu foliowego) I co utrudnialo wchlanianie sie zelaza. Tez bralam wtedy kwas foliowy I wit b12 w jakuejs konskiej dawce przez jakis czas.

Do góry