reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarzy, badania nasze usg

verita, to oznacza, że organizm do produkcji energii wykorzystuje tłuszcz, zamiast cukru. Najprawdopodobniej, gdybym pobrała mocz po posiłku, ketonów by nie było. Mimo insuliny przerwa między ostatnim a pierwszym posiłkiem jest za duża :-( Kolację jem między 19 a 20, a śniadanie około 6, a więc około 10- 11 godzin mam przerwy, gdzie w ciągu dnia jem co 2-3 godziny.
Dziś miałam zwiększyć insulinę do 6 jednostek, ale najpierw spróbuję przez 2-3 dni zjadać coś jeszcze około 22. Zobaczym co z tego wyjdzie, a insulinę zawsze zdążę zwiększyć.

reklama
A rozumiem czyli w zasadzie nie jest to odczuwalny glod, tylko spalanie z ciebie, no coz cos za cos,Po porodzien nadrobisz moze ci sie uda bo jak sie karmi piersia ( nie wiem czy bedziesz chciala) to tez trzeba troche tych kalorii miec

Verita, ja często czuję głód, dziecko podobno w nocy też jest. Mam zamiar karmić piersią, inaczej sobie nie wyobrażam, dla mnie to było cudowne doświadczenie i uwielbiałam te chwile z Mają przy piersi. Pytanie tylko czy Młody będzie chciał współpracować.

Selerowa ale akcje z tym twoim jedzeniem, nie zazdroszcze :confused:
Może ktoś mi pomoże w problemie ? Mam za tydzień mieć wizyte już przed ostatnią bo następna po nowym roku, o ile do niej dojdzie i tak sie zastanawiam czy nie iść sobie zrobić KTG przez wizytą? Myślicie że to ma sens, coś wykryje itd?
czekam na opinie, bo swojej niemam :sorry2:

Selerowa dobrze, że jesteś pod opieką lekarza i widać, że konkretny z niego gość. Będzie dobrze wszystko i tego się trzymajmy :)
Myg nie mam pojęcia co masz zrobić.
Byłam dziś na wizycie. Mały ma prawie 1600 g :-) Tylko szyjka się skróciła i to mnie przeraziło. Doktor zakazał chodzenia po piętrach także od dziś rozpoczynam spokojny tryb życia ;-)

Myg, poczekaj do wizyty, jeśli będzie taka potrzeba lekarz z pewnością Cię wyśle. Co Ci da ktg teraz? Czujesz ruchy maleństwa? Dlaczego masz już przedostatnią wizytę?

Edda, nie, to nie tak. Zrozumiałam, że wtedy nie dostarczam dziecku wszystkiego, co potrzebuje i prawdopodobnie odczuwa ono głód.
Nie martw się na zapas:-) jeśli nie miałaś ketonów w wynikach badania moczu, wszystko jest ok. A nawet jeśli, to i tak w ciąży niewiele można zrobić.

Marta, dziękuję:-) wiem, ze najpózniej za 2 miesiące będę miała Młodego przy sobie, więc wytrzymam. Wszystkie wytrzymamy :-) oszczędzaj się i nie chodz za wiele. Nabiegasz się jak maleństwo zacznie raczkować i chodzić :-)

Agasim, gdzie ja tam dzielna? Każda by to wytrzymała, bo nie ma innego wyjścia. Ale dziękuję:-)

Ostatnia edycja:
Selerowa, ależ Ty jesteś dzielną kobietą! Podziwiam Cię! No cóż, tak to już jest, jak się zostaje matką- to jesteśmy w stanie wszystko zrobić dla tych naszych małych skarbów. Trzymaj się Kochana. Oby do przodu!

Myg, po co chcesz robić KTG? Bo nie rozumiem? Chyba, że masz silne, częste skurcze , albo nie czujesz ruchów dziecka- to może miałoby to jakiś sens, a tak? Mnie mój Gin wysłał na KTG w 27 tyg tylko dlatego, że macica mi się spinała nawet podczas badania ginekologicznego. Wystraszył się, że to już skurcze porodowe, ale okazało się, że nie. Położna, która mi robiła zapis zastanawiała się, czy w tak "młodej" ciąży w ogóle się coś zapisze, ale udało się ostatecznie.
KTG monitoruje akcję serca płodu wraz z zapisem czynności skurczowej mięśnia macicy.

reklama
myg - spytaj swojego gina czy KTG w tym czasie będzie miało sens, bo nie umie doradzić. Ja nie miałam wcześniej ktg, tylko dopiero w szpitalu dzień przed porodem.marta - w takim razie odpoczywaj. Duże to twoje maleństwo :tak:

Odebrałam wyniki i jestem szczęśliwa, bo morfologia dobra, hemoglobina mi sie podniosła mam 11,6 a miała 10,4 no i najważniejsze że nie mam cukrzycy, na czczo wyszło mi 75 a po 2h 116, więc mogę spokojnie wszystko jeść.

Do góry