reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza

Famale- fajna fotka

Kinga- w de 4 d tez kosztuje dodatkowo :)

Agara- trzymam kciuki by wszystko bylo ok

fladra- tabletki drogie, moj gin tez mi polecil eucelin- chyba tak to nazwal i na miesiac 40 euro to cudo, ale tez nie kupowalam, biore regularnie filok, zreszta juz dlugo przed ciaza bralam, staram sie zdrowo odzywiac... itp, tak naprawde zdrowego odzywiania zadne witaminki nie zastapia a to powinien byc tylko ewentualny dodatek to tego jak sie odzywiamy

reklama
Famale- fajna fotka

Kinga- w de 4 d tez kosztuje dodatkowo :)

Agara- trzymam kciuki by wszystko bylo ok

fladra- tabletki drogie, moj gin tez mi polecil eucelin- chyba tak to nazwal i na miesiac 40 euro to cudo, ale tez nie kupowalam, biore regularnie filok, zreszta juz dlugo przed ciaza bralam, staram sie zdrowo odzywiac... itp, tak naprawde zdrowego odzywiania zadne witaminki nie zastapia a to powinien byc tylko ewentualny dodatek to tego jak sie odzywiamy
Ja mialam robione i nic nie placilam

generalnie kosztuje, przy uzasadnionym podejrzeniu jakiejs wady choroby itp kasa placi ale generalnie na zyczenie jest platne, ja w ciazy z synkiem tez nie placilam ze wzgledu na podejrzenie wady serduszka i potrzeba bylo dodatkowych badan, pamietam ze tez sie cieszylam ze nie placac mam fajne fotki :) ale generalnie wszystkie dodatkowe badania kasa chorych nie pokrywa

Kinga kosztuje :tak: No chyba, że ktoś ma lekarza z takim sprzętem i obraz po prostu przełączy.
A koszt zależy nawet ok 300 zł. Dlatego ja za 150 bym chętnie zrobiła.

flądra - ja na razie biorę tylko Folik; w poprzedniej ciąży jakieś dodatkowe witaminy zaczęłam brać dopiero później, jak sie morfologia nieco posypała..
Aha - no i u mnie też inny lekarz robi USG genet. - tu chodzi nie tylko o jakość sprzętu (choć to oczywiście też istotne), ale głównie o doświadczenia lekarza. Mamuśkom z Wawy polecam dr Makowskiego - świetny specjalista w tym zakresie :tak:

ja robiłam genetyczne z testami biochemicznymi bezpłatnie, bo dostałąm skierowanie ze względu na mój wiek - robiłam na klinice Collegium Medicum UJ i lekarz miał jakiś certyfikat FMcoś tam....

a 3D/4D to pewnie zrobię - tam gdzie robiłąm w pierwszej ciąży to kosztuje 280 zł chyba - ale to będę robić dopiero w okolicach połówkowego albo i później bo fajnie widać twarzyczkę i wogóle super. a genetyczne będe miała jeszcze jedno między 18-22 tygodniem znowu na klinice CMUJ-u, więc dla mnie to będzie miało wartość bardziej pamiątkową nic diagnostyczną.

dzięki dziewczyny:-)

tez włąśnie zastanawiam się jak z tym folikiem, bo zostały mi chyba ze tzry tabletki i czytałam, że później lekarz pzrepisuje kw. foliowy w iększej dawce, na recepte i nie wiem czy kupować na własna rękę ten bezreceptowy czy co??bo te co sie konczą kupiłam za jakies 9 zł chyba no może więcej a mam go od stycznia chyba, ale teraz na tak długo nie potzrebuje ;)

ale podejzrewam że skuszę się na jakieś apteczne dla mamusiek i nie dam zarobić położnej:confused2:

flądra - ja łykałam zwykły folik całą ciąże - nigdy nie słyszałam o kw. foliowym na receptę?
A co do witamin - porównaj składy w aptece - im bardziej reklamowane, tym droższe, a skład często identyczny...

co do kwasu foliowego to u mnie zupelnie odwrotnie w pierwszych 3 miesiacach zwiekszona dawka po 12 tygodniu- u mnie od dzis- dawka polowkowa

ja witamin nie biore jakbym miala zle wyniki to wtedy sie zastanowie narazie folik i magnez ale to akurat musze

reklama
Do góry