reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza :)

Ilonka mnie mają chyba wszędzie gdzie się pojawię dość:tak:, bo nie daje się spławić i mam milion pytań, w końcu płacę na za to. Zadzwoń i powiedz, że masz b. pilna sytuacje i jesteś w ciąży takie przypadki zawsze są na cito. Nie powiem Ci jak jest z tym twardnieniem, bo ja też nie wiem. Wiem teraz po porównaniu, bo twardniał mi u gin na wizycie i powiedział, że to jest to, a teraz już tak nie mam, taki napięty brzuch to nie bolał, ale myślałam, że pęknie zaraz. Widzisz jak chodzę prywatnie, a też zawsze mam pretensje do siebie, że zapomnę o coś zapytać, że czegoś nie dopilnowałam, ehh;-) Ile masz tej luteiny?, ja też mam. Mi jest ciężko leżeć, a nie mam żadnych obowiązków i dziecka wiem wyobrażam sobie, że jest Ci ciężko ale damy radę.:-)

reklama
Wiecie co, ja najbardziej właśnie boję się tego, że chodząc do lekarza myślę, że wszystko on sprawdzi i zauważy gdyby coś było nie tak, a do końca tego nie wiem na 100%. wcześniej nawet nie myślałam,żeby chodzić do dwóch lekarzy, ale teraz w sumie sobie myślę, że to nie taki zły pomysł. zawsze jest szansa, ze jakby coś to ten drugi zareaguje.
Moja koleżanka jest teraz jakoś w 8 tyg ciąży i miała pierwsze usg i też rozmawiałyśmy o wizycie i ona mówi, że jej lekarz w ogóle nie badał. Zdziwiłam się bo mój każda wizytę zaczyna od badania, sprawdzenia ph, macicy i właśnie szyjki, dopiero potem mam usg. Ona oczywiście na kolejne wizycie zapytała go o to i już ją zbadał, no ale kurde - żeby trzeba było się przypominać??! Przecież o wszystkim nie możemy wiedzieć, i tak dużo wiemy od siebie nawzajem.
I tez przy okazji mam do was pytanie - jak często macie zlecane badania krwi , moczu, etc? jak któraś nie przechodził toksoplazmozy to co ile robi kolejne badanie?
Ja miałam badania wszystkie zrobione przed 11 tyg, teraz jak byłam w 18 to zapytała o to lekarz i dopiero mi zlecił morfologie + badanie moczu z posiewem, ale to dlatego, ze się skarżyłam na częste sikanie. zastanawiam się czy nie powinnam szybciej mieć badań zrobionych?

ilonka spokojnie kochana odpoczywaj, bierz, co masz brać i się nie stresuj, bo taki stan ciągłego napięcia z całą pewnością nam nie służy:tak: Najważniejsze, że z bąbelkiem wszystko dobrze, że łożysko ok, że wszystko jest na właściwych torach!Będzie dobrze wszystko!
Ja też mam problem z rozróżnianiem bóli i wszelkich ruchów w trzewiach, kiedy się napina, kiedy skurcza, kiedy to maluch, kiedy jelita...:sorry2:

Błonka gratuluję córci:-D!!!

cornelka Ja tak samo jak Ty miałam badania przed 11 tyg. i będę miała przynieść wyniki kolejnych na wizytę w 23 tyg. Z tego, co mi mówił gin toksoplazmozę będę miała robioną ponownie w 3 trym.

A ogólnie co do lekarzy...Ja staram się trzymać opcji, że lekarz wie co robi, a ja jestem mały Kazio i nie pozostaje mi nic innego jak ufać, że jestem w dobrych rękach:tak: Tak też czynię.

asia ja od początku biorę luteinę ze względu na te moje przejscia , teraz biorę od dłuższego czasu 2x1, na razie mam tak brać dalej !!!!!!!
cornelka ja mam co wizytę zlecane mocz i morfologię, a toxo miałam przed ciążą i w ok 7 tyg zlecone, ale przechodziłam wiec juz raczej nie bede musiała robić, nie wiem jak to jest jak ktos nie przechodził, ale zawsze mozna poprosić lekarza o takie skierowanie, choc tak łatwo sie nie można zarazić,, chyba ze np grzebie sie w kupie kota a potem nie umyje rąk, albo od grzebania w ziemi, no i od surowego mięsa !!!!!!

Witajcie dziewczyny w ten słoneczny dzień :-)

W końcu ulga, napięcie brzucha ustąpiło, zjadłam śniadanie, napiłam się ciepłej herbaty przygotowanej przez męża i czuję się nieco lepiej. Kryzys przychodzi w okolicy południa i wieczora, brzuch mam wtedy napięty, ciężki i trudno wytrzymać. Czasem nawet zastanawiam się, czy ten duphaston w ogóle mi pomaga, ale może na efekty trzeba nieco dłużej poczekać. Niemniej jednak czasem ciężko wyleżeć w łóżku zwłaszcza, że jak siedzę, to brzuch ciąży i męczy. Nie mogę więc na razie robić drobnych rzeczy w domu,bo jeszcze nie czuję się na siłach. Mam nadzieję, że jeszcze kilka dni i będzie lepiej. Wizytę kontrolną mam w środę za tydzień i wierzę z całych sił, że w końcu się uspokoję.

cornelka nawiązując do Twojego pytania. Ja na początku jak tylko ciąża została potwierdzona miałam zrobiony komplet badań - krew, mocz, toksoplazmowa, na obecność wirusowego zapalenia wątroby typu B i C, glukozę, tsh itp. Później, ponieważ badania moczu nie wychodziły mi zbyt dobre, powtarzałam je na kolejne wizyty, a krew już nie,bo wychodziła OK. Więc chyba to wszystko zależy jednak od wyników badań. Jeśli są porządku i nie ma żadnych objawów, na które pacjentka by się uskarżała, to chyba nie trzeba robić tych badań tak często.

Wiecie co, ja najbardziej właśnie boję się tego, że chodząc do lekarza myślę, że wszystko on sprawdzi i zauważy gdyby coś było nie tak, a do końca tego nie wiem na 100%. wcześniej nawet nie myślałam,żeby chodzić do dwóch lekarzy, ale teraz w sumie sobie myślę, że to nie taki zły pomysł. zawsze jest szansa, ze jakby coś to ten drugi zareaguje.

Moja koleżanka jest teraz jakoś w 8 tyg ciąży i miała pierwsze usg i też rozmawiałyśmy o wizycie i ona mówi, że jej lekarz w ogóle nie badał. Zdziwiłam się bo mój każda wizytę zaczyna od badania, sprawdzenia ph, macicy i właśnie szyjki, dopiero potem mam usg. Ona oczywiście na kolejne wizycie zapytała go o to i już ją zbadał, no ale kurde - żeby trzeba było się przypominać??! Przecież o wszystkim nie możemy wiedzieć, i tak dużo wiemy od siebie nawzajem.
I tez przy okazji mam do was pytanie - jak często macie zlecane badania krwi , moczu, etc? jak któraś nie przechodził toksoplazmozy to co ile robi kolejne badanie?
Ja miałam badania wszystkie zrobione przed 11 tyg, teraz jak byłam w 18 to zapytała o to lekarz i dopiero mi zlecił morfologie + badanie moczu z posiewem, ale to dlatego, ze się skarżyłam na częste sikanie. zastanawiam się czy nie powinnam szybciej mieć badań zrobionych?

ja pierwszy raz byłam w 6 tygodniu i dostałam do zrobienia mase badań - 4 pojemniczki krwi mi pobrali + mocz, po miesiącu dostałam jeszcze więcej + HIV, zapalenie wątroby itp, teraz mam tylko mocz na tą wizyte na 28 marca zbadać.
Toksoplazmozę przechodziłam jak się okazuje więc chyba mam spokój. Zobaczymy co teraz zleci za 2 tyg.

usg 4d potwierdziło chłopaka :-)

ja mocz robię na każdą wizytę, morfologię co drugą, wassermany, toxoplazmozy, HiVy HCVły HBSy i inne robiłam w 13 tygodniu, w 17 AFP (alfafetoproteiny) a w 24 będę miała glukozę z obciążeniem, grupę krwi mam oznaczoną z pierwszej ciąży, pod koniec ciąży powtórzę toxo, HCV, HBS, Wassermana no i zrobię wymaz wiadomo skąd ;-)

Wczoraj byłam na połówkowym w poradni diagnostyki prenatalnej:) Dzidzia zdrowa, wszystkie markery wad genetycznych ujemne, serducho piękne, pozostałe organy również. Widziałam jak dzidziuś mlaska, ssie paluszki, ehhh fajny widok. No i napewno będzie dziewczynka :) Co do 3D/4D lekarka robiąca badanie powiedziała mi, zeby sie z tym wstrzymac do ok. 30 tygodnia bo wcześniej szkoda pieniążków. Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny mające dziś wizytę.

ilovesummer,katjusza Gratulacje potwierdzenia płci:-):-)
Jeżeli chodzi o wizyty to ja na każdej jestem badana, przepytywana jak sie czuje czy czegoś nie zauważyłam- taki wywiad.
Mocz/morfologie mam co miesiąc, toxo, różyczke, HBS/ WR, HiV miałam w 12 tygodniu dodatkow TSH w 3 trymestrze również powtórka. Ja swojemu lekarzowi ufam, chociaż oczywiście gdybym miała jakieś wątpliwości szukałabym 2 specjalisty.
Powodzenia Dziewczyny na dzisiejszych wizytach!!:-)

reklama
Gratuluję udanych wizyt :) Fajnie, że już coraz więcej z nas zna płeć ;) Ja jestem tak niecieprliwa, że jakby się nie udalo podejrzeć to byłabym bardzo zawiedziona ;)

Błonka niezłe jajca a raczej ich brak ;D A w którym tc lekarz Ci mówił, że to chłopak??

Do góry