reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza :)

Nic mi gin nie zaproponował tylko nospę luteinę dalej i leżenie !!!!!!!!! do 2 kwietnia tak bede robić a potem poprosze o usg tej szyjki bo on tylko ręcznie mi ją zmierzył i to pierwszy raz w ciaży wiec tak naprawde nie wiem czy ona była od początku krótka czy sie teraz tak skróciła !!!!!!!!!!

reklama
szyjka się skraca przeważnie przy skurczach, twardnieje Ci brzuszek?a może faktycznie masz taką anatomie, hmm mi w pierwszej ciąży nagle skróciła się, ja miałam 2,5 to mi krążek zakładali, bo mi się z 4 drastycznie zmalała, tylko mi twardniał brzuch porządnie :eek::eek:

bylam dzis na prenatalnych...
Kochane szok.. ten mały domniemany chłopczyk to dziewczynka!!! widzielismy wargi sromowe, pupke wszystko w 3d na 100% dziewczynka!!!!!! ZDROWAAAA!!!!!! wszystko jest ok i az mi ulzylo... Piękna!!! jedynie pempowina wokol szyjki... poki co jest ok bo ciaza mloda ale trzeba kontrolowac czy sie to nie zmieni.. bo jak nie to cesarka.. w 30 tc ostatnia kontrola ma byc, bo potem ciaza bedzie wieksza i moze sie dziecie przydusic
icon_sad.gif
tak sie dziwnie okreciła, że ciezko bedzie jej sie podobno odkrecic...
lozysko przodujace wysoko i dlatego nie czuje mocnych ruchow tylko jakby cos tam bylo ale nie koniecznie... wg usg jestem w 20 tygodniu i 2 dniu
icon_smile.gif

Kochane zakochałam sie w buzce.. w raczkach, w nozkach jeszcze bardziej!!!!

ilona24 na wczorajszych badaniach też miałam sprawdzaną długość szyjki, właśnie ze względu na napiętą macicę, z tym, że długość akurat lekarki nie zaniepokoiła, tylko twardość mojego brzucha. Czy lekarka powiedziała Tobie coś więcej? Najgorsza w tym wszystkim jest właśnie niepewność. Trzymaj się Kochana, jestem z Tobą, trzymam kciuki by było dobrze.

Błonka gratuluję :-D Ale zaskoczenie musiałaś dziś przeżyć, jak widać pozytywne. Najważniejsze, że wszystko jest dobrze i córcia zdrowo rośnie :-) Oby tak było do samego szczęśliwego rozwiązania :tak:

ilona24 na wczorajszych badaniach też miałam sprawdzaną długość szyjki, właśnie ze względu na napiętą macicę, z tym, że długość akurat lekarki nie zaniepokoiła, tylko twardość mojego brzucha. Czy lekarka powiedziała Tobie coś więcej? Najgorsza w tym wszystkim jest właśnie niepewność. Trzymaj się Kochana, jestem z Tobą, trzymam kciuki by było dobrze.

:tak:

kochana kurcze a ja tez mialam takie twardnienia.. ale moja lekarka na to nic szczegolnego... a boli Cie przy tym??

Błonka jak mi się mocno brzuch napina, a tak mam w tej chwili, to czuję taki ból w dole brzucha i jakby mnie coś napierało na pęcherz, przez co latam co 20-30 min do toalety. Teraz więc czuję się już zmęczona i zniechęcona tym stanem. Wydaje mi się, że lekarza należy podpytywać o rzeczy, które jemu mogą się wydawać śmieszne i oczywiste. My nie musimy się na tym znać, a jeśli coś może nas uspokoić, to lepiej zapytać. Ważne, byś miała lekarza, który daje Ci poczucie bezpieczeństwa, szczególnie w tych trudniejszych momentach.
Och ciężko tak wyleżeć w jednym miejscu. Już mnie boki bolą :tak:

Ilonka a na wcześniejszym usg nikt nie sprawdzał Ci szyjki? mi mierzyli około 13 tygodnia, mam dokładnie długość zaznaczoną na wydruku, bo faktycznie tak to nie wiesz ile było...

Szyjka może skracać się samoistnie lub pod wpływem skurczy, wtedy jest to proces niestety nieodwracalny. Ilonka nigdy wcześniej nie badała Ci szyjki palpacyjnie? Ja zaczynam wizytę od badania szyjki. Mój gin jeszcze w 14 tc robił usg dopochwowo, które ja wolę, bo dziecko łożysko i tak widać a przynajmniej widać całą szyjkę i jest czas zareagować. Teraz też będę o takie prosić. Jeżeli Twoje skrócenie jest wynikiem skurczy to większość lekarzy po 16 tc, kiedy już można zastępują doraźna nospę feneterolem, ja tak mam. Twardniał mi brzuch wieczorami, na szczęście nie wpłynęło to na szyjkę, ale też się boje i mam do siebie pretensje, że za późno zareagowałam, że za mało magnezu brałam, bo czasami zapominałam itd. Ilonka do 2 kwietnia jeszcze dużo czasu, ja bym to skonsultowała z kimś innym, będziesz leżała i się zastanawiała, a to nie wpłynie na dziecko dobrze. Wiem kochana, że się boisz bo masz przejścia i to dopiero 20 tc, ale z drugiej strony to już 20 tc, trzeba będzie to będzie się leżało.

reklama
Bardzo Wam słoneczka dziękuję
NO i to własnie jest tak ze od początku ciąży nie miałam tej szyjki sprawdzanej :szok: ze ja tez głupia pinda nie prosiłam sama o to badanie, od 12 tyg miałam juz usg przez brzuch, wcześniej to nawet nie wiem czy gin mierzył tą szyjkę ale jakby coś było nie tak to chyba by mówił a tak to dopiero wczoraj miałam pierwsze badanie szyjki na koźle , kurcze tak to jest jak sie chodzi na nfz a nie prywatnie, no i co z tym twardym brzuchem ?????? Mam codziennie wrażenie ze jest twardy ze sie strasznie napina ale kurcze nie cały tylko np połowa i ja ciągle myslałąm ze to moze dziecko sie wypina tak i tak to czuje bo tak naprawde nie wiem co to twardnienie brzucha z synem tak nie miałam nigdy,,,, kurcze i nie wiem czy to dziecko faktycznie czy to ten twardniejący brzuch no ale jakoś skurczy nie czuję !!!!!!!!!!!!! Boże jakaś popiżgana jestem bo nie umiem tego odróżnić :-( W następnym tyg spróbuje umówić sie gdzies prywatnie ale to tez tak nie tak łatwo u mnie bo są tak odległe terminy, no ale moze zrobię tak ze zapiszę sie po prostu na samo usg 3d i przy okazji lekarz mi sprawdzi ta szyjkę przez usg juz !!!!!!! No bo innej opcji nie widzę juz !!!!!!!!!!!!!! Na razie leże ciągle, biorę nospe luteinę i jeszcze ten magnez dokupię sobie!!!!!! kurcze ale przy dziecku tak sie nie da polezec ciągle,:(
No nic jakoś to musi być, całą noc nie spałam przez to , wszystko mnie bolało dosłownie :( koszmar !!!!!

Trzymam kciuki za wizyty &&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

aha u mnie maluszek był w pozycji na czworako i tylko z tyłu można było zobaczyć czy pomiędzy nóżkami coś wisi czy nie, no nie wisiały jajeczka ale przeciez to nie znaczy ze z przodu nie wiszą !! waży 328gram i jest wszystko ok ogólnie !!! NO i to łożysko jest Ok, czyli nie przodujące !!!!!!!

Do góry