reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza, zdjęcia z USG naszych maluszków

No mam nadzieję, że przybierze coś. Nie wiem czy może umówić się gdzieś indziej na usg jeszcze? Nie chcę też w paranoję jakąś popadać... Widać różnicę też w sprzęcie bo średnia z 5 pomiarów wyszła mojej lekarce dziś chyba prawie cm mniejsza niż w szpitalu przy wypisie (teraz sprawdziłam te papiery), więc wiadomo, że to nie możliwe...Ale ciężko się tak nie martwić, wiem, że w brzuchu (o ile faktycznie wszystko tam jest ok i ktg to potwierdzi) to jest jej lepiej, ale z drugiej strony jakby się już urodziła to bym przynajmniej wiedziała czy faktycznie coś jej jest czy nie.

reklama
Thriade głowa do góry i nie martw sie niepotrzebnie, mała jeszcze troszke czasu zeby podrosnąć:) moja tez mała ma byc, pierwsza córka po terminie 8 dni i 3 kg zaledwie. Najwyżej bedziemy mieć małe drobne dzieci.

Thriade, nie przejmuj się na zapas- moja ciąża wg daty OM jest niby w 36 tygodniu, a moja maluszka jest w 34 rozwojowo i pewnie co wizytę się to zmienia, dzieci rozwijają się w swoim tempie. Dlatego wolę, żeby dłużej posiedziała w brzuchu. Moja też jest drobna(11 czerwca orientacyjna masa wg usg to 2265g)- ale zarówno ja i mój mąż byliśmy maluszkami przy urodzeniu- no ja na wielkoluda nie wyrosłam, za to mój facet już tak. Różnie bywa potem, także się nie przejmuj- lepiej żeby była mniejsza niż większa, łatwiej przez kanał przejdzie ;) Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
A ja dziś też miałam wizytę i się znowu zdołowałam :( Wszystko super (przepływy, tętno, łożysko, wody, szyjka), ale znowu ten brzuszek za mały wyszedł... lekarka naprawdę mierzyła go z 5 razy i jak głowka i nóżka są na 37 tc to brzuszek 33 z hakiem i prawie się nie zmienił od wypisu ze szpitala - w szpitalu to było ok bo to było skończone 34 tc, ale teraz powinien więcej urosnąć. Wiem, że inny sprzęt, że błąd pomiaru ale się kurde martwię o tę kruszynkę moją. Tak całościowo to trochę przytyła - teraz ma około 2.5kg. Mam robić ktg 2x w tygodniu (1 x bede robic w medicover, a 1 x kazała mi chodzić już do szpitala). W pon 29/06 mam wizytę i znowu będziemy ją mierzyć. Szyjka na prawie 4 cm więc poród się nie zapowiada w najbliższej przyszłości - sama już nie wiem czy to dobrze czy źle.

Thriade mam bardzo podobną sytuację jak u Ciebie, z tym że moja córka ma hipotrofię symetryczną (brzuszek, inne narządy są symetrycznie mniejsze). Byłam dzisiaj w szpitalu i ktg wyszło bardzo dobrze. USG wskazuje wagę 2400g, a mamy skończony 37tc. Przepływy, ilość wód też ok.
Następna kontrola w środę i wtedy lekarz zadecyduje czy zostajemy na patologii ciąży i stamtąd już po monitoringu wyznaczają termin cesarki czy czekamy do wyznaczonego terminu cc 3.07.
Zdziwiona jestem tym, że w takim przypadku zazwyczaj przyspiesza się termin porodu, bo myślałam, że każdy dzień w brzuchu działa na naszą korzyść, przez zwiększenie masy dziecka. Lekarz poza tym stwierdził, że w przypadku położenia miednicowego (takie jest i u nas) naturalna akcja porodowa i tak rozpoczyna się zazwyczaj wcześniej.

To chyba jest tak z tym wcześniejszym kończeniem ciąży, że oni się boją czy dziecko tam się "dobrze czuje" w brzuchu, czy np. nie jest jakieś niedożywione itd i lepiej je kontrolować na zewnątrz. Dobrze przynajmniej, że szpital mnie znowu nie czeka póki co, bo bym się chyba załamała - chociaż z drugiej strony jak trzeba to trzeba i lepiej wszystko sprawdzić "za dobrze" niż niedokładnie.

thriade ma jeszcze czas Twoje maleństwo a usg naprawdę może się mylić głowa do góry będzie dobrze :tak:

u mnie na dzień dzisiejszy 3328 gram szczęścia:-) wszystko ok tylko wody na granicy normy mam więcej pić rozwarcie 1cm i na razie nie zapowiada się wcześniejsze rozpakowanie;-)

A mi gin już zdjęć nie daje ani nie mówi ile ich jest tylko że dużo. O szyjce ile ma cm też nigdy nie powiedziała tyle że wszystko pozamykane. Może w środę czegoś nowego się dowiem.

reklama
Do góry