reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza nasze i niebawem naszych pociech:):)

Martolinka, Robaczek, cieszę się że miałyście udane wizyty!

Ja łykam Femibion juz od ho ho...rok przed tym jak udało sie zajść w ciążę i na wadze 4,5kg, nie sądzę żeby witaminy powodowały tycie...

Ja dziś też miałam wiztyę, ginka pochwaliła że dawno nie widział ciężarnej z tak ładnymi wynikami moczu i krwi :-) Łebek i udo zmierzone, wszystko w normie, szyjka trzyma. Tylko się cieszyć. A że brzuch dalej twardnieje to ja dalej w areszcie domowym ;-) Ginka sprawdziła też piersi, czy sie nadadzą do karmienia jest dobrze, stwierdziła że siara mi cieknie od słodyczy...ciekawa teoria :nerd:

reklama
Kasia
nie wiem ile ma szyjka, nie miałam usg tylko badanie ginekologiczne, ale skoro lekarz mówi że jest ok to mu wierzę, jak zaczęła się skracać to mi to mówił więc teraz raczej nie kłamie
Julianna
super że jest ok, ale ciekawa ta teoria odnośnie siary i słodyczy;-) jakby to słodycze powodowały produkcję pokarmu:confused:

ja jakoś dziwnie się czuję z tą wiadomością odnośnie cesarki, z jednej strony jestem zadowolona ale z drugiej zaskoczona, bo na samym początku mówił że jedna cesarka nie wyklucza porodu SN a teraz dokładnie wypytał o przyczyny i zmiana stanowiska....przypuszczam że to będzie ostatni tydzień marca, bo przeważnie planowane cesarki robią po 38tygodniu ale to jeszcze do ustalenia w marcu

martolinka ja na ostatniej wizycie tydzien temu mialam +14kg, nie przejmuj się... Koleżanka rodziła w zeszłym roku i w sumie była na plusie.... 21 kilo!! dziewczynka urodziła się z wagą 3500, więc normlanie, a owa koleżanka po 4 m-cach wróciła do swojej wagi.... Jej opowieść nastraja mnie pozytywnie i tego się trzymam :)
pocieszyłaś mnie:tak:

Martolinka gratuluję udanej wizyty. Co lekarz Ci mówi na temat wagi? Mój tylko raz pokręcił głową jak przytyłam ponad 3kg przez m-c;) teraz sie pilnuje
i trzymam kciuki za dzisiejsze jeśli któraś wizytuje.
Lekarz mówił , ze dużo za dużo itp. , że mam zastosować kilka zasad , których będę się trzymać. Zobaczymy
martolinka - gratki wizyty! :tak:A z wagą to różnie bywa, każda kobieta jest inna, jedna więcej przytyje, druga mniej... A jesteś wysoka, to pewnie te kilogramy się ładnie rozchodzą.
A z Antkiem też tak miałaś??
Z Antkiem przytyłam 27 kg z czego 9 w ostatnim miesiacu , bo miałam zatrucie ciązowe

To by tłumaczyło mój niewielki przyrost wagowy. Od samego początku biorę tylko magnez....
kasia ja biorę magnes , kwas foliowy, prenatal DHA i teraz żelazo . Witamin wiecej zadnych więc nie biorę:tak:
Gin twierdzi ,z e póki wyniki krwi są super nic nie musze brac

ale lekarz zaskoczył mnie bo zaczęliśmy gadkę o porodzie że mam termin na same święta a ja mówię że na święta to ja chce być już w domu a on mówi że to rozwiążemy końcem marca, bo on mi chce zrobić cesarkę, przy poprzednim porodzie miałam brak postępu porodu, groziła zamartwica płodu i powiedział że w takich
to mnie zaskoczyłąś , bo z tego samego powodu miałam Ciecie i mój lekarz twierdzi , ze to nie wyklucza porodu SN w zaden sposób. Nie jest to przeciwwskazaniem .

Martolinka
sama byłam zaskoczona, bo na początku ciąży mówił że nie wyklucza porodu SN, a teraz twierdzi co innego, w sumie pytał czy chcę sama rodzić, ale on raczej stawia na cesarkę, bo twierdzi że na 90% to się powtórzy i lepiej cięciem zakończyć ciążę, no nic pożyjemy zobaczymy;-)

A my wlasnie wrocilismy do domku z wizyty:)))) Lila wazy 1100 gram, wszystko w normie jesli chodzi o wymiary. Lekarz powiedzial, ze to jest po prostu średniej wielkosci dziecko i zeby sie nie przejmowac ze za malo wazy, bo to dziewczynka i ja nie jestem wielkich rozmiarow, czyli wage ma w normie:) Ułozenie chyba glowkowe bo nic nie mowil zeby inne, akurat na USG wkladala sobie palec od stopy do oka i udalo sie fajne zdjecie cyknac, mala gimnastyczka, komicznie to wyglada:D Lekarz powiedzial, ze zadnej sygnalizacji porodowej nie widzi, macica ok i szyjka dluga i zamknieta jak trzeba. Dalej mam brac zelazo i jod i teraz jeszcze magnez dostalam. 7 kilo na plusie poki co. Nastepna wizyta pod znakiem badan prenatalnych III czyli badanie mózgu dzidzi. Co mnie bardzo cieszy Lila nadal jest dziewczynka, pokazywal wargi sromowe na monitorze, widzialam na wlasne oczy.
Widze ze dzis dla nas udany wizytowy dzien:)

Iloonka-nie slyszalam nidy teorii zeby witaminy tuczyly czy tez powodowaly wiekszy apetyt. Poza tym jakto nie wolno odstawiac witamin? Przeciez to nie sa leki ciezkiego kalibru, cos te polozne chyba niezbyt sie znaja na farmakologii.
Ja biore witaminy i przytylam 5 kg. Jesli ktos ma bardzo dobrze ulozona diete odpowiednio do swojego organizmu to moze nie potrzebuje witamin, ja mam slabostki i wiem ze bazpieczniej jest jak je przyjmuje. Troche sie nie zgadzam z tymi teoriami ze kiedys ludzie rodzili normalnie w domach i nie brali zanych witamin-no ale smiertelnosc i choroby byly przez to powszechniejsze.
Robaczek-bezpieczenstwo maluszka najwazniejsze, dobrze ze lekarz juz wczesniej pomyslal o tym. A z ta rozbierznoscia CC vs SN-moze cos dodatkowego zobaczyl w Twoich wynikach co go przekonalo ze lepiej bedzie zrobic cesarke, zapytaj go nastepnym razem skad zmiana decyzji, oni sa od tego zeby odpowiedac na nasze pytania :-) Ja tez bym chetnie urodzila w marcu :D
Martolinka-ja ALusie urodzilam majac 18 kg na plus (mam 164 cm wiec nie jestem wysoka) i wszystko zrzucialam takze nie przejmuj sie tak, tym bardziej ze jestes wysoka to normalne ze masz nieco wyzsza wage-proporcjonalnie do wzrostu. Sprobuj ogrniczyc zbedne tluszcze i slodycze.
Ziewczka-gratulacje udanej wiyty.

reklama
Iza tak też zamierzam właśnie zrobic i zobaczymy:tak:z Antkiem przytyłam 27 kg (ale przy zatruciu) i zrzuciłam z nawiązką więc dam radę

Ziewaczka gratuluję wizyty:tak:

Do góry