reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wizyty u lekarza - kiedy znowu i co nowego słychać?

Pewnie, że Cię przyjmie. Dla nich to czysty zysk. Możesz równie dobrze powiedzieć, że Twoja gin z nfz jest chora a powinnaś mieć wizytę, dlatego przyszłaś skontrolować prywatnie ;]

reklama
Ja chodzę regularnie co 4 tygodnie, od razu się rejestrujemy a mąż zapisuje termin żeby sobie na ten dzień ustawić godziny pracy tak, żeby też przyjść. U mojej lek wizyta kosztuje 100 zł, USG do 10tc 100 zł a USG prenatalne i połówkowe 300 zł z filmami i zdjęciami. Koszt niemały zwłaszcza, żę wszystkie badania robie też prywatnie - morfologi i mocz to nie dużo kasy ale na początku np robiłam często bete-30 zł, progesteron-30 zł, 2 razy toxo- 120 zł, CMV kolejne 60 zł, żółtaczki i inne zakaźne pieroństwa kolejne 100 zł więc na tle tego co zapłaciłam za badania krwi te USG nie wychodzą tak tragicznie a to już ocena i badanie dzidziusia więc nie żałuję płacę robię i wychodzę szczęśliwa i spokojna :)

Z tego co pamiętam to w 8 mc wizyty są już co 2 tygodnie więc wypadają dwie a w 9 mc co tydzień powinno się pokazać więc wychodzi że cztery. Ja ostatni miesiąc już raczej w szpitalu spędzę a co z wrześniem będzie to też nie jest powiedziane więc raczej to doktory będą przychodzić na wizytę do mnie na salę a nie ja do nich a co za tym idzie wszystkie zlecane badania też już będzie robił szpital. Zobaczymy jak to wszystko będzie, czas leci w sumie dość szybko, w zasadzie lato tuż tuż a lato wiadomo szybko zleci więc już niedługo jesień czyli gorący okres dla nas zapuka do drzwi :) Już nie mogę się doczekać...

Ida, lekarz przyjmie Cię bez problemu, oczywiście prywatnie. Są tacy prowadzący którzy w ogóle sami nie robią USG i wysyłają na nie kobitki gdzieś "na miasto", a poza tym płacisz za takie badanie i lekarza nie będzie interesowało po co na nie przyszłaś a w zasadzie nie powinno, masz prawo chcieć innej opini a jak powiesz prawdę że u swojego lekarza długo USG nie miałaś to będzie jak najbardziej ok.

Ostatnia edycja:
Madlein to masz fajnie, że L4 dostajesz na 30 dni. Ja dostaję na 21.
Na każdej wizycie mam usg i tak się zastanawiam czy to nie za często chociaż z drugiej strony lubię popatrzeć jak maluch bryka. :)
Ida jak najbardziej możesz udać się do innego gina. Tak jak napisała Lolisza co ich tam obchodzi czemu przyszłaś, ważne dla niech, że kasę dostaną.

A ja chodzę do lekarza co 2 tygodnie. Myślę że nawet jakbym nie była na zwolnieniu, też by mnie tak ganiał. Wiadomo. Prywatnie, za każdą wizytę 100 zł albo więcej więc biznes się kręci. Ale nie chcę zmieniać lekarza.

E-lona ja także na każdej wizycie mam USG więc chyba tak bywa w prywatnych gabinetach czy przychodniach. W mojej miejscowości, w przychodni która na NFZ przyjmuje są tylko 3 USG przez całą ciąże, a o zwolnienie musisz błagać na kolanach i z łaską je dają od 8miesiąca...

Jeśli chodzi o zwolnienie to moja z NFZ nie robi żadnego problemu. Ale brakowało mi na poprzedniej wizycie USG, tym bardziej, że jak pisałam już tutaj, było to przed urodzinami małża i miałam nadzieję zrobić mu niespodziankę (choćby nie 100%), co mi plumka w brzuchu:/ No i ogólnie człowiek spokojniejszy jak zobaczy młode brykające:) A ona nawet serducha mu nie podsłuchała... Chyba będę jechała na dwa fronty.... do niej na comiesięczne wizyty, ale w razie wątpliwości pryw.na konsultację...

Ja chodzę na NFZ mam zwolnienie od lekarza od 2 miesiąca którego wcale nie chciałam ale lekarz powiedziała że ciąża jest do tego żeby odpoczywać i wypisała i miałam już 5 razy robione USG i 3D też u mniej będe mieć za darmo :) Więc nie wszędzie jest źle

No taaaak..... ale Kaaassiaa Ty względem mnie to na drugim końcu Polandi mieszkasz:))))))))) chociaż mówią, że dobre to raczej z zachodu idzie, a nie wschodu;))) chyba, że mój kąt po prostu to dobre przeskoczyło...:) bo z tego, co pamiętam zzo też masz gratis? a ja mogę pomarzyć nawet o płatnym...
HEJ, a może udzielisz mi kącika u siebie już na finiszu i powiję maleństwo w Twoich okolicach?:)))

reklama
Dziewczyny mam takie pytanie... Ile razy w ciągu ciąży miałyście już USG?? Ja moje następne mam zaplanowane na 21 czerwca... i boję się, ze zwariuje z nerwów do tego czasu :dry::dry: W związku z tym zastanawiam się, czy nie pójść też wcześniej np 17-18 tydzień, ale to byłoby już moje 5 USG :sorry2::sorry2: I tak się zastanawiam, ze może rzeczywiście co za dużo, to niezdrowo :sorry2::sorry2:

Dodam jeszcze, ze u mnie Gin I USG to dwie inne bajki, tak więc na USG muszę zapisywać się osobno do innego lekarza.

Do góry