reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

wizyty u lekarza i zdjęcia USG

kathinka - nawet jeśli zarodka jeszcze by nie było to się w ogóle nie martw :) to bardzo wczesny etap ciąży i najważniejsze że jest cudny pęcherzyk:) A maluszka znajdziesz tam za parę dni :) Pierwsze zdjęcie mojego synka to też własnie pęcherzyk, bo był zbyt malutki żeby można to go było zobaczyć:)

reklama
u mnie na usg widać tylko małą kuleczke,nawet zmierzyć się nie udało,nie wiem dlaczego
czekam więc do następnej wizyty już u swojej gin i mam nadzieję zobaczyć maluszka i usłyszeć serduszko

Hej Dziewczyny, ja tu pierwszy raz i pierwszy raz w ciązy :) Jak tylko zobaczyłam na teście dwie krechy pobiegłam na badania kwi, z których wynikalo że poziom beta HTG jest za niski żeby an 100% stwierdzic ciąze wiec lekarz wysłał mnie na USG wewn. Na USG zobaczyłam pęcherzyk i o mało nie zmdlałam z radości :) Pecherzyk miał 3mm ale lekarz nie napisał na wynikach który to tydzien :( powiedział mi tylko "to sam początek" i zlecił podstawowe badania (krew, mocz, itp) Jak dzisiaj poszłam z tymi wynikami (do innego lekarza), to powiedział, że wszystko ok, założył karte, kazał brac kwas foliowy i na kolejne USG umówic sie w 12 tc .... dopiero :(
OM miałam 8 czerwca, planowany termin to 15 marca, lekarz stwierdził że to 6 tydzien
Czy uważacie że powinnam pojsc wczesniej, żeby zobaczyc czy serducho bile i czy wszystko jest OK? Pewnie panikuje, ale to pierwszy raz więc same rozumiecie :)
Buziaki

hej:) z tego co wiem to najważniejsze aby isc i potwierdzic ciąże do 10 tyg bo tylko wtedy bedziesz miała wypłacone becikowe -tak przynajmniej słyszałam a co do tego czy 12tyg to pózno to nie mam pojecia bo ja poszłam najpierw w 5 tyg a teraz ide po miesiacu czyli początek 10 bedzie więc może powinnaś isc po miesiącu od tej wizyty gdy był pęcherzyk-tak myślę bo zazwyczaj własnie co miesiąc chodzi sie na kontrole wiec to u ciebie nie byłby 12tydz tylko napewno wczesniej:)

oj sorka nie doczytałam że już teraz byłaś z wynikami tylko nie robiono ci usg w takim razie chyba wsio jest oki bo niektórzy lekarze nie chcą robic za często usg i może dlatego dopiero zapisał cie na 12tydz bo z wyników widział że wszystko jest dobrze:) wiec chyba nie masz powodu do niepokoju-sorka za poprzednią wiadomosc :)

każda z nas ma czasami masę niepewności i nawet oczywiste rzeczy stają się nie do końca jasne a tym bardziej przy pierwszej ciąży gdy wszystko jest nowe i nieznane i nie wiadomo czy tak ma być czy też nie:)

Dzieki dziewczyny :)
Czy lekarze zalecili Wam jakies dodatkowe witaminy czy tylko foliowy? jak często go łykacie? 1 czy 2 razy dziennie?

ja ma brać jedną dziennie kwasu foliowego a ja kupiłam specjany zestaw witamin dla kobiet w ciąży i w tym też kwas foliowy mam:)

reklama
Ja gdzieś czytałam że nie powinno się brać zestawów do 12 tyg. tylko sam kwas foliowy ale czemu i ile w tym prawdy to nie pamiętam ;-)

Do góry