reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

reklama
super mamolka
to chyba juz jesteś spokojna
u mnie też nt 1,4

a dostałaś taką kartę informacyjną z badania przesiewowego w pierwszym trymestrze?
z wyliczonym ryzykiem?

Olcia100 dostałam tylko opis usg, nie mam wyliczonego ryzyka. I może nawet lepiej bo człowiek jak wie za dużo to tylko się stresuje niepotrzebnie.

Zastawiam się jak to jest z tym nt. Wiem, że jego wielkość jest uzależniona od m.in. crl.
Czyli jakby wartości były zachowane ( dzidziuś rósł równomiernie)- to nawet w 13 tyg nt wynosiłoby te 1,4 mm? W pierwszej ciąży miałam usg w 13t4d ( lub 5- nie pamiętam dokładnie ) i nt wynosiło 1,43 mm. I tak sobie porównuję.

Przezierność karkowa – normy:

Opracowane normy NT obejmują ciąże od początku 11 Hbd do końca 13 Hbd (13 tyg. + 6 dni).

Dla CRL=45mm (11 Hbd) mediana wynosi 1,2 mm, a 95 centyl 2,1 mm.
Dla CRL=84mm (13+6 Hbd) mediana wynosi 1,9 mm, a 95 centyl 2,7 mm.

Ostatnia edycja:
powiem Tobie, że na tej mojej kartce jest jeszcze wypisany wiek matki jako istotna kwestia, czyli ten pomiar jest dość skomplikowany. Ja tylko zapytałam mojego gina, czy wszystko wyszło dobrze, a on powiedział że tak. Tego się trzymam.

Ja również. Lekarz mówi, że wszystko jest ok to i ja cała w skowronkach. Ale jakbyście zobaczyły mojego męża- zaraz przed samym usg jak na niego spojrzałam to widziałam że mu zaraz serducho stanie ze strachu- jakby coś było nie tak.

Ale jak zobaczył małego łobuza, jak się wierci, wyma****e nóżkami i rączką i serducho bije- to do tej pory szczęśliwy i mówi że się wszystkim w pracy już pochwalił :)

No i taki czuły się zrobił- ciągle powtarza, że nas, mnie kocha :p heheh

Nareszcie i ja mogę się pochwalić moją dzidzią;)

Obawy moje rozwiały się, wszystko jest w normie, NT= 1,4 , ryzyko abberacji niskie - 1/10000. :-D
Jeszcze czekam co prawda na wyniki testu podwójnego, ale skoro ryzyko populacyjne abberacji (dla 30-latek) wynosi 1/800, to nie mam się raczej czego obawiać:-):-):-)

A oto mój Skarbek:
12 tydz.jpg
Jest odwrócony tyłem, strzałka wskazuje główkę, z boku widac rączkę;)

A tu próba określenia płci i jej efekt, czyli na 70% synuś:-D Miejsce strategiczne otoczone strzałkami.
siusiaczek.jpg

I mały bonusik - trochę niewyraźnie, ale da się rozróżnić rączki (strzałka), nóżki, brzuszek i główkę:-)
3d.jpg

Wreszcie mogę spokojnie spać:-). Pozdrawiam Was dziewczyny.

cristalrose:) przepiękne zdjęcia, super ze wszystkie badania wyszły dobrze:) niesamowite jest to, że można chociażby w 70% stwierdzić płeć dziecka:) Fajnego masz tego synka:) buziak dla niego ogromniasty :*

Dzięki ewwe, przekażę (jeśli tylko zdołam się tak wygiąć;-))
Co do płci, to dowiedziałam się dziś, że na tym etapie dziewczynki i chłopcy mają tę samą długość "narządu", tylko nieznacznie inny kąt wygięcia. Naprawdę podziwiam ich, że są w stanie to ocenić.

reklama
cristalrose:) ty się tam lepiej w swoim stanie nie wyginaj - cmokasa na dłoń a z dłoni na brzuszek:) swoją drogą ciekawa jestem strasznie kto siedzi w moim bebzonku:) czy to jest chlopczyk czy mała księżniczka:) ahhh fajnie Wam - tym które wiedzą...:)

Do góry