reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

witam
wiolcia wszystkie badania, usg sa liczone od terminu z OM.. moze byc tak ze jeszcze ci sie terminy zrownaja ;-) wiec idziesz na to usg wlasciwie w 12tc i 4dniu-wedlug OM i powinno byc ok ;-) ps jak robisz to badanko prywatnie to wez ze soba plytke cd bo nie wiem czy tam maja a takie usg juz mozna nagrywac na plyty ;-) wiec bedziesz miala pierwszy filmik z dzidzia.. potem do plytki beda ci dogrywac kolejne filmiki, przynajmniej u mnie tak robia ale ja plytki nie musze zabierac bo jest na miejscu ;-) u mnie koszt nagrania to 30zl z tego co pamietam ;-)

reklama
Niestety robię badanie z NFZ ale może za dopłatą też będą mogli mi nagrać a zabrac płytke nie zaszkodzi więc dziekuję za sugestje :)
Co do moich terminówm to sama nie wiem co myśleć. Bo skoro lekarz stwierdził, że są widoczne narządy płciowe to odpowiada na 12 tydzień nie 11. Wielkością dziecka sie nie kieruję bo może byc po prostu duże. A miesiączki nigdy nie miałam równej nawet zdarzało się, że miesiąc nie miałam okresu.... więc ciężko się też nią sugerować :/ I w ten sposób jestem w kropce...

Wiolcia - ja z pierwszej ciazy pamietam, ze trzeba sie trzymac terminu porodu wg OM. terminy z usg beda za kazdym razem inne - jeden paramter moze byc tydzien wczesniej, inny tydzien pozniej.

wiolcia narzady plciowe nie sa jeszcze widoczne, lekarz moze ocenic tak szybko plec jedynie po charakterystycznych fałdach skóry, bo dopiero pozniej powstaja narzady ;-) a tak pozatym to kazda z nas ma pewnosc te 50% :-) bo wkoncu albo chlopiec albo dziewczynka :-) i jak juz mowilam tygodnie ciazy liczymy zawsze od ostatniej OM nie ma co kombinowac nad wielkoscia dzidzi bo to sie zmienia i moze tylko zamet wprowadzic z tymi terminami np porodu ;-)

Pti.b z tym 50% dziewczynka to oczywiście żartowałam bo każda z Nas ma 50% dziewczynkę :) chodziło mi o to, że stwierdzil dziewczynkę ale w tak wczesnej ciąży nie powinno sie oceniac płci bo to przeważnie się jeszcze zmienia.
Ja się zastanawiam czy to wogóle była miesiączka ostatnio... ja mam nierówne cykle, i wogóle nie czułam że dostane okres - jak nigdy. przez całe moje życie bolą mnie okropnie piersi i brzuch a tymczasem wstaje a tu krew-SZOK. Więc może zapłodnienie było wcześniejsze?? Naprawde ciężko mi to wszystko ocenić...

no niesamowite te nózie na ostatniej fotce:-) i jaka juz duża ta Twoja....córcia;-):-)
lekarze co do terminu licza wg OM ale oczywiście termin wskazujący z USG jest wiarygodniejszy bo daje rzeczywisty obraz rozwoju dziecka. Mi wg terminu z usg gin wymierzył date porodu w 100%:tak:
violcia a dlaczego koniecznie upierasz sie przy tym USG genetycznym? masz jakies wskazania?
Ja na razie miałam jedno,USG widziałam tylko pęcherzyk, teraz 24 maja mam nadzieję zobaczyć takiego merdajacego nózkami ludzika:happy:nie moge sie doczekać

Upieram się przy USg genetycznym bo wiem, że można wykluczyć tak wiele chorób. Nie mam w rodzinie chorób genetycznych ani mój mąz ale mimo wszystko dla spokoju ducha chce je zrobić. Zwłaszcza, że skoro ja moge mieć wadę serca to chce ją wykluczyć u dziecka :)
sama zobaczysz napewno wiercącego sie bobasa :) faktycznie widok niesamowity jak rusza nóżkami, przekręca się na bok i rusza rączkami. Mój gin jest na tyle fantastyczny, że zawsze dalej kobiecie 5 minut popatrzeć na różne pozy dziecka :)
A więc liczę termin wg USG... co by oznaczało, że urodzę w listopadzie:/ wolę grudzień.... więc okaże się :))

wydaje mi sie ze to badanie to tzw przeziernosc karkowa i raczej zadnych filmikow z tego sie nie nagrywa ale moge sie mylic :]

za godzinę mam wizytę u gin, i jakieś strasznie złe przeczucia;((
Trzymajcie kochane kciuki za mojego dzidzia, żeby okazał się silny.
Ależ się boję okropnie...odezwę się później.Buziaki

reklama
Niestety robię badanie z NFZ ale może za dopłatą też będą mogli mi nagrać a zabrac płytke nie zaszkodzi więc dziekuję za sugestje :)
Co do moich terminówm to sama nie wiem co myśleć. Bo skoro lekarz stwierdził, że są widoczne narządy płciowe to odpowiada na 12 tydzień nie 11. Wielkością dziecka sie nie kieruję bo może byc po prostu duże. A miesiączki nigdy nie miałam równej nawet zdarzało się, że miesiąc nie miałam okresu.... więc ciężko się też nią sugerować :/ I w ten sposób jestem w kropce...
licz według OM
Pti.b z tym 50% dziewczynka to oczywiście żartowałam bo każda z Nas ma 50% dziewczynkę :) chodziło mi o to, że stwierdzil dziewczynkę ale w tak wczesnej ciąży nie powinno sie oceniac płci bo to przeważnie się jeszcze zmienia.
Ja się zastanawiam czy to wogóle była miesiączka ostatnio... ja mam nierówne cykle, i wogóle nie czułam że dostane okres - jak nigdy. przez całe moje życie bolą mnie okropnie piersi i brzuch a tymczasem wstaje a tu krew-SZOK. Więc może zapłodnienie było wcześniejsze?? Naprawde ciężko mi to wszystko ocenić...
no właśnie ja ostatnio też tak miałam, ale nie wiem czy to moje schizowanie było.:zawstydzona/y: Lekarz w każdym bądź razie uważa, że ostatnia @ to była prawdziwa @ (mimo że tylko 2 dni). Powiedział, że to może dlatego, że to był 2 cykl po odstawieniu tabletek i tyle.:blink: A mój mąż uważa, że zaczęłam schizowac dopiero po teście ciążowym, czy to była @, czy jakieś niebezpieczna krwawienie.:-D
wydaje mi sie ze to badanie to tzw przeziernosc karkowa i raczej zadnych filmikow z tego sie nie nagrywa ale moge sie mylic :]
dokładnie:happy2:

Do góry