reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wizyty u lekarza czyli co u naszego maleństwa słychać?

&&& zeby szybko minela infekcja

Dziekuję :-)

Infekcję dróg moczowych miałam też w pierwszej ciązy i to mniej więcej w tym samym tygodniu, ale wtedy to w jeden wieczór wylądowałam w szpitalu z kolką nerkową i piaskiem w nerkach, Sikałam krwią i to w jeden wieczór tylko tak mnie dopadło. Teraz dla zapobiegniecia temu od początku ciązy piłam soki żurawinowe i chyba pomogły, bo nie jest tak źle.

Bardziej mnie zastanawią te inne sprawy.

reklama
Ja to mam ostatnio wiecznie jakiś problem... Jaka temperatura w ciąży jest wskazaniem do pójścia do lekarza? Po tym weekendzie jakoś wymarzłam i się kiepskawo czuję. Temperatury niby nie mam, bo 36,9, ale że ja zazwyczaj mam 36,2-36,3, to dla mnie taka jest już nieco podwyższona... No nic - idę leżeć. Może samo przejdzie.

Ja to mam ostatnio wiecznie jakiś problem... Jaka temperatura w ciąży jest wskazaniem do pójścia do lekarza? Po tym weekendzie jakoś wymarzłam i się kiepskawo czuję. Temperatury niby nie mam, bo 36,9, ale że ja zazwyczaj mam 36,2-36,3, to dla mnie taka jest już nieco podwyższona... No nic - idę leżeć. Może samo przejdzie.

nie no taka to napewno jeszcze nie

To ja wiem :) Ale zastanawiam się, jakie są "limity" temp. w ciąży. Bo normalnie to ja się zjawiam u lekarza jak mi dochodzi temp. pod 40 stopni. Wcześniej nikt mnie tam nie zaciągnie ;)

Ja sie nie znam, ale poszłabym jakby mi się przez trzy dni utrzymywała temperatura powyżej 38 stopni.

Oczywiście próbowałabym ją zbić lekami ale jakby powaracała taka przez pare dni to bym poszła do lekarza.

no i jesteśmy po wizycie... ja to jednak histeryczka jestem - nic się nie dzieje poza drobną infekcją dróg moczowych ale mam łykać urosept i będzie dobrze. Szyjka nie idealna ale nie skaraca się jest zamknięta. No i Zuzka bomba - Zuzka ma już cały kilogram!!!

Ale miałam dzisiaj zabiegany poranek. Pojechałam do laboratorium zrobic zlecone badania. Z racji tego, ze mam zlecone zrobienie wymazu z kanału szyjki macicy, to musialam jechać do innego laboratorium niz zwykle chodzę. Na miejscu okazało sie, że tym laboratorium muszę zaplacić za wszystkie badania, bo nie maja podpisanej umowy z Centrum Medycznym w którym mam ubezpieczenie, a do tego jak mam zrobić wymaz to za dwie godziny dopiero pobieraja materiały do wymazów. No po pojechalam do laboratoruk gdzie zawsze robię wszystkie badania, a na ten wymaz umówilam sie że wroce za te dwie godziny, bo i tak miałam zrobić test obciążenia glukozą po 2 h wiec akurat sie dobrze złożyło. Na miejscu zrobiłam posiew moczu i oddałam krew na cukier na czczo, wypiłam glukoze (fuj fuj fuj) i czekam. Pani w recepcji mi mówi, ze to badanie z wymazu kanału szyjki macicy tez mi tutaj zrobią, ale na wizycie ginakologicznej od pon do czw, bo w piątek nie pobierają materiałow na takie wymazy bakteriologiczne. No i zarejestrowała mnie na dzisiaj już do mojej lekarki nawet. Tylko że na 19 dopiero. Ojeździłam się jak głupek po całym mieście, ale dobrze że chociaż załatwie w jednym dniu wszystkie badania, bo na wyniki bakterilogiczne trzeba czekać parę dni. Od razu tez bede miała to badanie na paciorkowca. Chociaz tyle z tego korzyści bedzie no i w efekcie nie zapłaciłam za badania ani grosza :-)

reklama
Jesteśmy już po wizycie...
I tak, szyjka skrócona do 3 cm, ale zamknięta i w miarę ok. Przez dwa tygodnie poleciała mi o 1 cm i 22 mm.Więc lipnie trochę...skurczybyki miały w tym swój udział ale niunio również, bo mam za mocny nacisk na szyjkę.
Skurcze dziś jakby się lekarza wystraszyły bo o dziwo nie miałam i wkurza mnie to, bo tak to mam wrażenie że zaraz urodzę a jak już wizyta to wszystkie dolegliwości ustępują...W razie pojawienia się skurczy mam się do niej pilnie zgłosić i wtedy też nie obejdzie się jak u dziewczyn bez fenoterolu i isoptinu...
U malutkiego też jakoś dziwnie... wymiar dwuciemieniowy głowki o dwa tygodnie za duży od wieku ciąży liczonego od daty ostatniej miesiączki, natomiast kość udowa o dwa tyg za mała... rozbierzność między główką a kością udową jest trochę za duża...Po za tym włączyła nam gin 3d ale taki lipny sprzęt że nic nie widziałam.Umówiła mnie gin na 3d za 3 tyg ale w innej przychodni w której ona przyjmuje bo mówi ze mają tam o wiele lepszy sprzęt.
Aha i cudowną glukozę mam powtórzyć bo jak się robi 50 g to wynik miarodajny jest po godzinie, a nie po dwóch.... tylko kasę wybuliłam niepotrzebnie://///

Do góry