reklama
a połówkowe to też przecież też zwykłe usg tylko, że są robione pomiary... ja w zasadzie nie miałam mówione, że to połówkowe... za tydzień będę miała usg i potem konkretne to mi lekarz chce zrobić w 24 tygodniu - no więc się go słucham.No i teraz to się przeraziłam, że robię błąd nie decydując się na to połówkowe. Ale już się zapisałam na zwykłe USG przy kolejnej wizycie. Nie wiem już sama...
a co do wizyt to wczoraj byłam u endokrynologa i moja tarczyca póki co wygląda pięknie jak na mój stan
Wiolcia_6
Grudniówka 2010 :)
ja juz po wizycie u lekarza i maluszek dalej jest synusiem i nie ma szans, żeby siusiak odpadł ;-)Jak zwykle jego pomiary się nie zgadzają z OM... wg dzisiejszego USG termin porodu mam UWAGA na... 18 listopada Ale że wszystkie wiemy jak te terminy się zmieniają to dalej trzymam się dawnego terminu mimo mojego przekonania, że Mały urodzi się najpóźniej 1 grudnia ;-)
Mały ma już 573 g - duży chłopak ;-) Dla porównania podaję jego wymiary:
BPD - 59,6 mm (23w3d)
ASD - 59.6 mm (23w6d)
ATD - 59.7 mm (23w6d)
AC - 185.7 mm (24w4d)
FL - 39.6 mm (23w0d)
i jak tu nie oszaleć? Wg OM jestem w 21 tygodniu i 2 dniu ciąży ale, że mały zawsze o tydzień wyprzedzał 9a nawet więcej) to liczę sobie, że jestem w 22 tygodniu i 2 dniu a wg dzisiejszego USG 23 tydzień i 5 dzień...
Co do USG połówkowego lekarz powiedział, że skierowanie które miałam na USG genetyczne jest również skierowaniem na USG połówkowe... wystarczy tylko, żebym się jeszcze dodzwoniła do tej kliniki i oby znaleźli mi jakiś wolny termin bo inaczej nie zrobię połówkowego. I niestety NIE ZGODZĘ się ze stwierdzeniem, że KAŻDY lekarz robi USG połówkowe bo u Nas takie USG można zrobić (tak samo jak genetyczne) tylko w odpowiednich klinikach.
Mały ma już 573 g - duży chłopak ;-) Dla porównania podaję jego wymiary:
BPD - 59,6 mm (23w3d)
ASD - 59.6 mm (23w6d)
ATD - 59.7 mm (23w6d)
AC - 185.7 mm (24w4d)
FL - 39.6 mm (23w0d)
i jak tu nie oszaleć? Wg OM jestem w 21 tygodniu i 2 dniu ciąży ale, że mały zawsze o tydzień wyprzedzał 9a nawet więcej) to liczę sobie, że jestem w 22 tygodniu i 2 dniu a wg dzisiejszego USG 23 tydzień i 5 dzień...
Co do USG połówkowego lekarz powiedział, że skierowanie które miałam na USG genetyczne jest również skierowaniem na USG połówkowe... wystarczy tylko, żebym się jeszcze dodzwoniła do tej kliniki i oby znaleźli mi jakiś wolny termin bo inaczej nie zrobię połówkowego. I niestety NIE ZGODZĘ się ze stwierdzeniem, że KAŻDY lekarz robi USG połówkowe bo u Nas takie USG można zrobić (tak samo jak genetyczne) tylko w odpowiednich klinikach.
Wiolcia_6
no właśnie - niby wiem że dziecko zdecyduje samo ale chciałabym chociaż wiedzieć na jaki termin mam sobie suwaczek ustawić ;-)
PS niestety nie dostałam żadnego zdjęcia Małego :-( Ale widzieliśmy się, ma piękne długie nogi i ma problemy z wysiedzeniem w miejscu ;-)
PS niestety nie dostałam żadnego zdjęcia Małego :-( Ale widzieliśmy się, ma piękne długie nogi i ma problemy z wysiedzeniem w miejscu ;-)
missiiss1301
Kochamy Cię Antosiu :*
ewa spokojnie polowkowe robi sie od 18-22 lub 24 pewna nie jestem ale od 18 napewno. i to nie musi byc 3d jak poprzedniczka pisala chodzi o pomiary i przeplywy i czy widac zoladek pecherz i takie tam , patrza na glowke itp. ja mialam w 2d normalnie wszystko mierzone i sprawdzane jak krewka sobie plynie w dzidziu i sluchalismy czy serduszko miarowo bije o wiec si emi nie denerwuj bo bedziesz miala bole jelit jak ja
ewwe haha to sie usmialam z tego okreslenia ale oby oby
wiolcia no wg suwaczka juz siedzisz w 23 tc wiec duzyyy dzidzio swietnie ja nie pamietam ile antos wazyl z usg przed porodem samym ale urodzil sie 580 gram. w 24 tc. wiec wage dzidek twoj ma piekna i rzeczywiscie niezle z tym terminem
ewwe haha to sie usmialam z tego okreslenia ale oby oby
wiolcia no wg suwaczka juz siedzisz w 23 tc wiec duzyyy dzidzio swietnie ja nie pamietam ile antos wazyl z usg przed porodem samym ale urodzil sie 580 gram. w 24 tc. wiec wage dzidek twoj ma piekna i rzeczywiscie niezle z tym terminem
agbar
Fanka BB :)
A ja muszę pamiętać, żeby lekarzowi wspomnieć o moim niskim ciśnieniu. W gabinecie mam zawsze książkowe, ale ostatnio coś mnie tknęło i zmierzyłam w domu. No i okazało się, że mam ok 100/55. Zaczęłam pić jedną słabą kawę dziennie, ale mimo wszystko wolę to skonsultować. A może któraś z Was ma lub miała podobny problem? Co z tym fantem zrobić?
Wiolcia_6
agbar kochana jeśli coś napomkniesz lekarzowi o niskim ciśnieniu to najprawdopodobniej kompletnie się tym nie przejmie i powie ci, żebyś się cieszyła ;-) Ja również mam w ciąży niskie ciśnienie nawet do 80/50 i mam się z tego faktu cieszyć - bo gorzej jest z wysokim. Kawa dziennie ci nie zaszkodzi a ja przywykłam już chyba do niskiego ciśnienia.
missiiss no to faktycznie grubasek z mojego synka jest;-) Ale mamusia go dobrze dokarmia
missiiss no to faktycznie grubasek z mojego synka jest;-) Ale mamusia go dobrze dokarmia
cristalrose
Fanka BB :)
Wiolcia gratulacje :-) dużego masz chłopczyka (utrzymując forumową retorykę - to ponad 2 kostki masła)
Super!
Widzę, że do porodu coraz Ci bliżej, ale nie przejmuj się , mam tak samo - generalnie mam przeczucie, że urodzę w połowie listopada. Zobaczymy. Ciekawe jaki jest mój wielkolud? Dowiem się w poniedziałek - pewnie też ze dwie kostki masła....;-)
Super!
Widzę, że do porodu coraz Ci bliżej, ale nie przejmuj się , mam tak samo - generalnie mam przeczucie, że urodzę w połowie listopada. Zobaczymy. Ciekawe jaki jest mój wielkolud? Dowiem się w poniedziałek - pewnie też ze dwie kostki masła....;-)
reklama
Wiolcia_6
cristalrose mam wrażenie, że te nasze kostki masła są identyczne ;-) I wcale się nie zdziwię jak jako pierwsze z grudniówek wylądujemy na porodówce... a może jednego dnia?? Ciągle z tymi terminami mamy problem