reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wizyty u lekarza, badania i zdrowie naszych Fasolek

Bluelovi Gratuluje! Super wiesci!

a z tymi witaminami dziewczyny, to u nas jest tak,ze kaza brac np. Zelazo teraz najpozniej od 16 tygodnia, bo wtedy zapobiegnie sie jego spadku w pozniejszych miesiacach i ryzyku anemii. Jak pojde za tydz. Do poloznej, to napewno bedzie mi nadawac na ten temat.
U nas wogole takich szczegolowych badan krwii nie robia, tylko jak jest kontrola przeciwcial i napoczatku na te wszystkie choroby. Takze mozliwosci sprawdzenia zelaza sa male. I dlatego kaza tabletki brac wszystkim,a tlumacza dlaczego- wlasnie by utrzymac ten dobry poziom zelaza oraz, takie multiwitaminy maja tez duzo mineralow np.magnez,ktory zapobiega np.zmeczeniu i inne wazne, ktorych czasem nie ma w jedzeniu, a w ciazy naprawde organizm potrzebuje wspomagania. Ja jestem jak najbardziej za, w ostatniej ciazy naprawde lepiej bylo ze mna po porodzie dzieki nim.
a znow ciagle badania krwii to tez takie troche na wyrost uwazam, jak ciaza przebiega normalnie...

reklama
Znalazłam jakiś temat na BB o tym :D
Oto jakie liczenia podawały :D

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

I jak tu liczyć? :D

Całe zagmatwanie polega na tym, że podział jest umowny i zależy od tego jakie kto przyjął kryteria. Jako ciekawostkę podam, że sami lekarze w zależności od oddziału inaczej liczą tygodnie i miesiące ciąży. Ginekolodzy na oddziale patologii liczą inaczej, a położnicy na porodówce inaczej. Do zastosowań domowych spokojnie można przyjąć ten podział: Trymestr.pl - ciąża, pierwszy miesiąc, podział ciąży

Dziewczyny, co do BHCG, to ja z olką w 5tc miałam ok.300 a teraz w 5tc miałam ponad 1900, płód pojedynczy, więc wróżycie dziewczynkę?
Co o tym myśłicie? Jutro może będę coś wiedzieć po wizycie.

No to czekam na poniedziałkowe USG
Przepraszam pomyłka USG mam w poniedziałek a nie wczoraj jak pisałam w poprzednim poście. Coś mi się pokićkało bo pewnie już już chciałabym wiedzieć.

Hej Mamuśki :)

No i nadszedł ten dzień... dziś wizyta o 17 :-D:-D:-D Teraz przez cały dzień nie będę mogła się skupić ani znaleźć sobie miejsca:rofl2::rofl2:

reklama
Do góry