reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści z wizyt

Ja słyszałam taka tezę że często w 1 ciąży dzieci się rodzą później.. ciekawe jak to się ma do rzeczywistości :)

Mam znajomą która miała bardzo rozregulowane hormony. miała 2/3 okresy w roku. historia z września. ostatni okres miała w maju więc jak na nią i tak dobrze. coś ja tknelo i zrobiła test - pozytywny.
Odrazu biegiem do lekarza. a lekarz pokazał usg i mówi no tak jest pani w ciąży, ale proszę pani dzidziuś ma 16 tygodni ;)
termin chyba na luty..
a teraz pomyślcie jak że ona nie wie czy okres był początek maja, czy koniec. lub wogole nie wie. no i nawet usg I trymestru jej przepadlo..wiem że była na polowkowych i wszystko ok, ale wyliczali chyba na jego podstawie.
Niezle! Dobrze, ze cos ja tknelo, to sie na polowkowe zalapała.

Tez słyszałam tę tezę i mam nadzieję, ze teraz ppo 37 a przed 40 tygodniem zacznie sie porod :D to kulanie na koniec i codzienne wiadomości, czy juz, były tak frustrujące, ze przestalam odpisywać na fb, sms i nie odbieralam telefonów [emoji14]

reklama
Niezle! Dobrze, ze cos ja tknelo, to sie na polowkowe zalapała.

Tez słyszałam tę tezę i mam nadzieję, ze teraz ppo 37 a przed 40 tygodniem zacznie sie porod :D to kulanie na koniec i codzienne wiadomości, czy juz, były tak frustrujące, ze przestalam odpisywać na fb, sms i nie odbieralam telefonów [emoji14]
ja corke rodzilam w 42tc mam nadzeje, ze teraz nie bede musiala tyle czekac na malenstwo.

Termin liczy sie z USG w 11-14 t ale na wagę i wymiary trzeba patrzeć przy każdym USG, nie w kwestii daty porodu tylko czy dziecko prawidłowo rośnie jak na dany tydzien ciąży. To ze będzie większe nie znaczy ze urodzi sie wczesniej, ani odwrotnie, poprostu wiadomo czy ma odpowiednia wagę do przyjścia na świat.
Tez pierwsza ciążę przechodzilam równy tydzien. Oby teraz wyszła malutka wczesniej.

a mi się wydaje że powinno się trzymać terminu wyliczonego na podstawie usg I trymestru. w tych tygodniach 11-14 dzieci rosną IDENTYCZNIE i niekiedy kobieta nie wie kiedy miała ostatnia miesiączkę, lub ma problemy z hormonami i cykle różnej długości to właśnie oblicza się na podstawie tego badania. przecież może się przesunąć owulacja niekiedy i o 2 tygodnie jak ktoś ma nierówne cykle. a to się często zdarza więc raczej nie bierze się pod uwagę om ;)

mi lekarz kazał się trzymać daty porodu z I USG. wiadomo że dziecko wyjdzie kiedy chce, a zdrowe widełki są +/- 2 tygodnie.
ja w każdym razie nie liczę ciąży od om tylko od I USG. tam termin przesunął się o 4 dni (z 12 na 8.04)i tak też liczę. na polowkowym z kolei wyszedł mi 13, 12 a z wymiaru bodajże główki jeszcze i 16 :D więc nie sugeruje się tym totalnie bo teraz każda dzidzia rośnie w swoim tempie :)
Dlatego od 38 do 42 to "norma" ;) U mnie zawsze sugerowali się datą z om.
Co do tego, że pierwsze po czasie to u mnie się nie sprawdziło. Syn miał termin 16 luty, a wyszedł 6 ;) Jeszcze torby nie miałam spakowanej. Odeszły mi wody, wzięłam prysznic i zaczęliśmy się pakować :p Córka za to wyszła równo w termin, 27 czerwiec :)
U mojej sąsiadki też pierwszy syn wyszedł wcześniej, a córka po terminie.

Ja słyszałam taka tezę że często w 1 ciąży dzieci się rodzą później.. ciekawe jak to się ma do rzeczywistości :)

Mam znajomą która miała bardzo rozregulowane hormony. miała 2/3 okresy w roku. historia z września. ostatni okres miała w maju więc jak na nią i tak dobrze. coś ja tknelo i zrobiła test - pozytywny.
Odrazu biegiem do lekarza. a lekarz pokazał usg i mówi no tak jest pani w ciąży, ale proszę pani dzidziuś ma 16 tygodni ;)
termin chyba na luty..
a teraz pomyślcie jak że ona nie wie czy okres był początek maja, czy koniec. lub wogole nie wie. no i nawet usg I trymestru jej przepadlo..wiem że była na polowkowych i wszystko ok, ale wyliczali chyba na jego podstawie.

Ja jestem takim dzieckiem :) tyle ze w tamtych czasach nie było usg. Mamie powiedzieli ze więcej dzieci mieć nie będzie, aż tu nagle po 40stce okazało się ze jest w 5tym miesiącu. Zgłosiła się do lekarza z problemami żołądkowymi, a lekarka do niej „ale pani przecież jest w ciąży” [emoji23] przynajmniej jej odpadł cały stres na początku ;)

wieści z wizyt
dzis 21 tydzień
synek wazy 360g
niestety szyjki juz nie mam mimo założonego pessara
mam wewnętrzne pełne rozwarcie i zewnętrzne na 2 cm
u mnie winna jest infekcja której nie mogą wyleczyć

leze w szpitalu , plackiem , tylko siku
ale kategorycznie odmawiam ściągnięcia pessara bo tylko dzieki niemu dziecko jeszcze sie nie urodziło !

mam nadzieje ze choc troche wytrwam

trzymajcie za mnie kciuki

wieści z wizyt
dzis 21 tydzień
synek wazy 360g

ale kategorycznie odmawiam ściągnięcia pessara bo tylko dzieki niemu dziecko jeszcze sie nie urodziło !

A to oni chcieli go ściągnąć?! Trzymam kciuki

reklama
wieści z wizyt
dzis 21 tydzień
synek wazy 360g

Trzymam kciuki bardzo mocno!! Będzie dobrze. Wytrzymajcie jeszcze chociaż miesiąc żeby dzidziek miał szansę przeżycia. Któraś dziewczyna pisała że dziecko z 22 tc przeżyło ale każdy tydzień jest bardzo ważny.
Dostajesz leki,?? Sterydy na rozwój płuc?

Do góry