reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wieści z wizyt

dziewczyny
tydzień temu trafiłam do szpitala z bakteria w szyjce macicy i ostrym zapaleniem pęcherza
zostalo mi wtedy zrobione USG rutynowe
byłam wtedy w 18 tygodniu i 3 dniu
waga dziecka to 247g
czy to dobra waga czy za mala ??
od początku ciąży chudnę ze względu na przymusowa dietę w związku z moja choroba i boje sie ze dziecko będzie miało niedowage .
A powiedział Ci ktos ze waga jest zla? Mnie wydaje sie dobra. Ja bylam w 16 i bylo 190g, ale wg tej wagi wychodzil 17 tc. Wiec myślę, ze Twoje 247g jest ok

reklama
@pchelka10.05 na stronce która się u mnie zgadzał z każdym wymiarem usg, pokazuje że 18 tc to waga 200-250 więc myślę że idealna. no i powiedzieli by Ci chyba w szpitalu że jest coś nie tak?

dziewczyny
tydzień temu trafiłam do szpitala z bakteria w szyjce macicy i ostrym zapaleniem pęcherza
zostalo mi wtedy zrobione USG rutynowe
byłam wtedy w 18 tygodniu i 3 dniu
waga dziecka to 247g
czy to dobra waga czy za mala ??
od początku ciąży chudnę ze względu na przymusowa dietę w związku z moja choroba i boje sie ze dziecko będzie miało niedowage .
Ja na każdym usg wiekszosc wymiarow mam dodatkowo podane na siatce i widzę minimum i max ile statystycznie może mieć maluszek. Jesli tego nie masz to na koniec badania zapytaj lekarza czy rozmiary i waga jest adekwatna do rozwoju dziecka :) wg tabelek z Internetu jesteś w normie! ;) pamiętaj że teraz zaczyna się powoli okres w którym każde dziecko będzie rosło wg preferencji genetycznych :)

Ja na każdym usg wiekszosc wymiarow mam dodatkowo podane na siatce i widzę minimum i max ile statystycznie może mieć maluszek. Jesli tego nie masz to na koniec badania zapytaj lekarza czy rozmiary i waga jest adekwatna do rozwoju dziecka :) wg tabelek z Internetu jesteś w normie! ;) pamiętaj że teraz zaczyna się powoli okres w którym każde dziecko będzie rosło wg preferencji genetycznych :)
Och jak ja sie tego boje:p cora byla klopsikiem. Chciałabym zeby dzidzia miala te ksiazkowe 3.5kg maksymalnie ale zobaczymy w kwietniu co nam dane jest. Ja mam wizyte za tydz i poraz pierwszy poznam wage malucha.
Niestety polowkowe bede miala pozno bo 28.12.

Ostatnia edycja:
Och jak ja sie tego boje:p cora byla klopsikiem. Chciałabym zeby dzidzia miala te ksiazkowe 3.5kg maksymalnie ale zobaczymy w kwietniu co nam dane jest. Ja mam wizyte za tydz i poraz pierwszy poznam wage malucha.
Niestety polowkowe bede miala pozno bo 28.12.
Damy radę! Weszło to i wyjść musi :D ja marzę aby dzidzia miała 2kg i później niech będzie co ma być ;) oczywiście zależy mi aby był w środku jak najdłużej, każdy kolejny dzień to wieksza szansa na zdrowa dzidzie :)

dzieki dziewczyny

jeszcze pytanko od średnio miesiąca mam bole podbrzusza,nie są silne a łagodne lecz mocno mnie martwią to jest raki bol jak przy jajeczkowaniu .
2 x szpital , 4 wizyty u ginekologa nic nie wykazaly , wszyscy mówią ze jest ok ale mnie to troche martwi nadal
żadnych plamien odpukać
po odpoczynku przechodzi
po nocy przechodzi
mam wrażenie ze to zatrzymane gazy , biorę 3x dziennie tabletkę Espumisanu ten najslabszy i słabo pomaga

spacerować nie mogę bo mam nakaz bezwzglednego leżenia ze wzglwdu na skracanie sie szyjki i założony pesser

Damy radę! Weszło to i wyjść musi :D ja marzę aby dzidzia miała 2kg i później niech będzie co ma być ;) oczywiście zależy mi aby był w środku jak najdłużej, każdy kolejny dzień to wieksza szansa na zdrowa dzidzie :)

oj ja też mam nadzieję na takiego malucha :)
tylko u nas ciężko wycyrklować jaki dzidzia będzie rozmiar nosiła po urodzeniu :D

Ja w terminie ale 52cm i 2690g
a mój mąż 60cm i 2900g :D

Jeśli waga będzie odbiegać od normy napewno lekarz o tym poinformuje. Nie zawsze duzii rodzice oznaczają duże dziecko i tak samo odwrotnie, na przyrost masy ciała dziecka ma tez wpływ dobrze działające łożysko, musi dostarczać maluszkowi odpowiednia ilość składników odżywczych, tlenu itd Mój synek w 34t był ponad 2 tygodnie do tyłu z wagą właśnie przez łożysko i wysokie cisnienie, dopóki lekarze twierdza ze wszystko w porządku to nie ma co na sile szukać problemu, a jeśli jest cos nie tak, stosować sie do zaleceń i wszystko będzie dobrze:)

reklama
Do góry