reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wieści z wizyt

dziewczyny
tydzień temu trafiłam do szpitala z bakteria w szyjce macicy i ostrym zapaleniem pęcherza
zostalo mi wtedy zrobione USG rutynowe
byłam wtedy w 18 tygodniu i 3 dniu
waga dziecka to 247g
czy to dobra waga czy za mala ??
od początku ciąży chudnę ze względu na przymusowa dietę w związku z moja choroba i boje sie ze dziecko będzie miało niedowage .
A powiedział Ci ktos ze waga jest zla? Mnie wydaje sie dobra. Ja bylam w 16 i bylo 190g, ale wg tej wagi wychodzil 17 tc. Wiec myślę, ze Twoje 247g jest ok

reklama
@pchelka10.05 na stronce która się u mnie zgadzał z każdym wymiarem usg, pokazuje że 18 tc to waga 200-250 więc myślę że idealna. no i powiedzieli by Ci chyba w szpitalu że jest coś nie tak?

dziewczyny
tydzień temu trafiłam do szpitala z bakteria w szyjce macicy i ostrym zapaleniem pęcherza
zostalo mi wtedy zrobione USG rutynowe
byłam wtedy w 18 tygodniu i 3 dniu
waga dziecka to 247g
czy to dobra waga czy za mala ??
od początku ciąży chudnę ze względu na przymusowa dietę w związku z moja choroba i boje sie ze dziecko będzie miało niedowage .
Ja na każdym usg wiekszosc wymiarow mam dodatkowo podane na siatce i widzę minimum i max ile statystycznie może mieć maluszek. Jesli tego nie masz to na koniec badania zapytaj lekarza czy rozmiary i waga jest adekwatna do rozwoju dziecka :) wg tabelek z Internetu jesteś w normie! ;) pamiętaj że teraz zaczyna się powoli okres w którym każde dziecko będzie rosło wg preferencji genetycznych :)

Ja na każdym usg wiekszosc wymiarow mam dodatkowo podane na siatce i widzę minimum i max ile statystycznie może mieć maluszek. Jesli tego nie masz to na koniec badania zapytaj lekarza czy rozmiary i waga jest adekwatna do rozwoju dziecka :) wg tabelek z Internetu jesteś w normie! ;) pamiętaj że teraz zaczyna się powoli okres w którym każde dziecko będzie rosło wg preferencji genetycznych :)
Och jak ja sie tego boje:p cora byla klopsikiem. Chciałabym zeby dzidzia miala te ksiazkowe 3.5kg maksymalnie ale zobaczymy w kwietniu co nam dane jest. Ja mam wizyte za tydz i poraz pierwszy poznam wage malucha.
Niestety polowkowe bede miala pozno bo 28.12.

Ostatnia edycja:
Och jak ja sie tego boje:p cora byla klopsikiem. Chciałabym zeby dzidzia miala te ksiazkowe 3.5kg maksymalnie ale zobaczymy w kwietniu co nam dane jest. Ja mam wizyte za tydz i poraz pierwszy poznam wage malucha.
Niestety polowkowe bede miala pozno bo 28.12.
Damy radę! Weszło to i wyjść musi :D ja marzę aby dzidzia miała 2kg i później niech będzie co ma być ;) oczywiście zależy mi aby był w środku jak najdłużej, każdy kolejny dzień to wieksza szansa na zdrowa dzidzie :)

dzieki dziewczyny

jeszcze pytanko od średnio miesiąca mam bole podbrzusza,nie są silne a łagodne lecz mocno mnie martwią to jest raki bol jak przy jajeczkowaniu .
2 x szpital , 4 wizyty u ginekologa nic nie wykazaly , wszyscy mówią ze jest ok ale mnie to troche martwi nadal
żadnych plamien odpukać
po odpoczynku przechodzi
po nocy przechodzi
mam wrażenie ze to zatrzymane gazy , biorę 3x dziennie tabletkę Espumisanu ten najslabszy i słabo pomaga

spacerować nie mogę bo mam nakaz bezwzglednego leżenia ze wzglwdu na skracanie sie szyjki i założony pesser

Damy radę! Weszło to i wyjść musi :D ja marzę aby dzidzia miała 2kg i później niech będzie co ma być ;) oczywiście zależy mi aby był w środku jak najdłużej, każdy kolejny dzień to wieksza szansa na zdrowa dzidzie :)

oj ja też mam nadzieję na takiego malucha :)
tylko u nas ciężko wycyrklować jaki dzidzia będzie rozmiar nosiła po urodzeniu :D

Ja w terminie ale 52cm i 2690g
a mój mąż 60cm i 2900g :D

Jeśli waga będzie odbiegać od normy napewno lekarz o tym poinformuje. Nie zawsze duzii rodzice oznaczają duże dziecko i tak samo odwrotnie, na przyrost masy ciała dziecka ma tez wpływ dobrze działające łożysko, musi dostarczać maluszkowi odpowiednia ilość składników odżywczych, tlenu itd Mój synek w 34t był ponad 2 tygodnie do tyłu z wagą właśnie przez łożysko i wysokie cisnienie, dopóki lekarze twierdza ze wszystko w porządku to nie ma co na sile szukać problemu, a jeśli jest cos nie tak, stosować sie do zaleceń i wszystko będzie dobrze:)

reklama
Do góry