reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek zakupowy + wózki + wyprawka i torba

reklama
Maniulka bo ja juz teraz widze ze Szym za chwile nie bedzie jezdzil tylem bo bedzie za duzy.
Ide na dwor z malym to lukne do auta od ilu kg jest moj montowany przodem i pozniej wam napisze!!!

Foteliki przodem do kierunku jazdy mozna juz montowac bodajze od 9kg albo 13.
Ja mam Britax 0-18kg i bardzo sobie chwale.
Szym jezdzi jeszcze tylem do kierunku jazdy.

Carolin nie wiem czy 1,5roczne dziecko zmiesci cie sie tylem do kierunku jazdy:confused::confused::confused:

zgadzam się, ze można,ale moja córka waży prawie 9 kg i przy ostrym hamowaniu na pewno nie utrzyma główki, wg mnie to za wcześnie na przesadzanie dziecka.
Odnośnie jazdy tyłem, to zmieści się, ponieważ foteliki są do tego przystosowane i mają taką jakby "rurę", która mieści się pomiędzy siedziskiem a oparciem i tam jest miejsce na nóżki :)

21ceeb4ef002ce11.jpg

Carolin ma racje:tak: a co do wozenia dziecka tylem do kierunku jazdy to w Skandynawii rzeczywiscie jest tak ze dziecko wozi sie tak do ktoregos (nie pamietam juz dokladnie) roku zycia:tak:

Ja tez bede kupywac fotelik z gornej polki NIE DLA SZPANU ALE DLA BEZPIECZENSTWA

MM ja oglądałam tutaj fajny fotelik chyba maxi cosi ale w Pl nie widziałam nigdy takiego ani na alegro,być może skusze się na niego.To teraz mnie zszokowałaś dobrze wiedzieć że tu dzieci jeżdżą dłużej w foteliku tyłem do kierunku jazdy szkoda tylko że bardzo mały wybór jest takich fotelików

carolin fotelik fajny tylko nigdzie nie znalazłam opini o nim i wymiarów bo wygląda na duży i jestem ciekawa czy na siedzeniu zmieści się tak żeby jeszcze zostało miejsce na nogi

a my mamy potężny problem z fotelikiem nie potrafimy się zdecydować :(
są przeróżne opinie a wydawało mi się że jezeli chodzi o bezpieczeństwo powino być coś takiego że fotelik jest bezpieczny i koniec!!! bezsensem jest to że ktoś kto ma mniej kasy moze ryzykować życiem swojego dziecka..... a z 2 strony ktoś kto ma możliwosc zainwestowania nie ma wyboru :baffled: bo kazdy fotelik nieby jest nr1 i o co chodzi??

Maniulka z tego co wiem to podobno jezeli wozi sie tutaj dziecko przodem to jest to karane.. ale nigdy niespotkalam sie z takim przypadkiem wiec nie wiem..:confused:
Ja bede wozic Amelie tylem do tej pory poki bedzie sie miescic.. pozniej juz przodem nie mam jeszcze zadnego fotelika wiec nie mam porownania.. ale jezeli bedzie trzeba jeszcze przed rokiem przekrecic fotelik przodem to tak zrobie bo chce zeby mala miala wygodnie oczywiscie bezpieczenstwo liczy sie najbardziej dlatego chce kupic fotelik jakis DOBRY:tak:

Maniulka ja tutaj jeszcze fotelikow nie ogladalam wiec sie nie orientuje;-)

MM ja oglądałam tutaj fajny fotelik chyba maxi cosi ale w Pl nie widziałam nigdy takiego ani na alegro,być może skusze się na niego.To teraz mnie zszokowałaś dobrze wiedzieć że tu dzieci jeżdżą dłużej w foteliku tyłem do kierunku jazdy szkoda tylko że bardzo mały wybór jest takich fotelików

carolin fotelik fajny tylko nigdzie nie znalazłam opini o nim i wymiarów bo wygląda na duży i jestem ciekawa czy na siedzeniu zmieści się tak żeby jeszcze zostało miejsce na nogi

tez szukalam opinii i w PL jest mało popularny, ze względu na sposób montazu. Producent jest norweski. Przekopalam troche stron i na norweskich forach mozna znalezc troche opinii o nim. Fotelik nazywa się Izi combi firma be safe. na PL stronach znalazłam crash testy.

Jego "wadą" jest to, że przed kupnem należałoby go przymiezyc poniewaz wymaga trochę miejsca. Trochę informacji mozna znalezc pod tym linkiem.
Be Safe besafe izi Combi nowy tyłem do kierunku (732274434) - Aukcje internetowe Allegro

Na forach NO znalazłam Maxi Cosi montowane tyłem, ale niestety nie wiem jak model sie nazywał.

reklama
nie chcę być wywrotowcem, ale ja się do końca nie zgodzę. Nie jestem szapnerką ani snobką, ale uważam, że foteliki owszem różnią się od siebie, na pewno nie wszystkie, ale są i lepsze i gorsze. gdyby tak nie było to wyniki w crash testach wychodziłyby podobne, prawda?

Ogólnie bardzo dużo rzeczy kupuję używanych, ale na fotelik wydam raczej więcej, ponieważ tak jak pisałam wcześniej, na 99% kupię fotelik, w którym do 18 kg moja córeczka będzie mogła jeździć tyłem. Owszem być może jak skończy 1,5 roku bądź 2 latka to przepnę fotelik aby był przodem do kierunku jazdy, ale do tego momentu mam jeszcze dużo czasu na zastanowienie się :)
Nikogo w żadnym wypadku nie namawiam do tego, ja trochę na ten temat poczytałam i mnie przekonuje, tym bardziej, że w przyszłym roku planuję wyjechać do Skandynawii na urlop a tam o ile sie nie mylę jest obowiązek wożenia pociech tyłem do kierunku jazdy (chyba nawet 4 latków, tego nie jestem pewna).

Aczkolwiek wychodzę z założenia i tego zyczę wszystkim, abyśmy nie musieli sprawdzać jak foteliki będą zachowywać się podczas wypadku :)

Ja się zgodzę w tej kwestii z carolin, tez napewno kupię fotelik z testami, wiem czego po takim foteliku się spodziewać,znam jego zakres bezpieczeństwa, a ono jest dla mnie najważniejsze.i wiem po prostu za co płacę. Można zrezygnowac z kombinezonu wypasionej firmy, czy wózka, ale w fotelik warto zainwestować. I tez bym chciała zeby mała jeździła jak najdłużej tyłem do kierunku jazdy bo tak jest najbezpieczniej dla dziecka. Tylu wariatów mamy na drogach...

Do góry