reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek zakupowo-wyprawkowy, czyli co kupuje mamusia dla siebie i dzidziusia :)

Tutti powiem tak ;nie ma książki która 100% sprawdzi się u każdej z nas. Myśle ,że warto poszukać poradników typu kreatywne zabawy z dzieckiem ,zdrowe odżywianie ,a tak to wszystko zależy od nas samych. Nie ma co sztywno trzymać się zasad bo w książce tak napisano. Książkę na rozluźnienie najlepiej kupić jak jest się w ciąży ;)
Jeśli jednak mogę już coś polecić to "Język niemowląt" Tracy Hogg.

reklama
Też polecam "Język niemowląt" Tracy Hogg. Przydatna była :-) Fajna jest jeszcze "Uśnij wreszcie! Jak pomóc dziecku zasnąć" dr Eduard Estivill, Sylvia de Bejar i "W oczekiwaniu na dziecko" Heidi Murkoff. Dla chcących karmić piersią "Warto karmić piersią" Magdalenia Nehring- Gugulska. Mi akurat się nie przydała, bo nie wyszło z laktacją, ale moja siostra traktuje ją jak pismo święte i twierdzi, że często jej ta książka pomagała. Więc polecam :tak:

Tracy Hogg rowniez polecam. I to zarowno w wydaniu dla niemowlaka jak i dla dwulatka. Chociaz nie ze wszystkimi pogladami i metodami autorki sie zgadzam. Czasem mialam wrazenie, ze wytyczanie zasad i trzymanie sie ich wyprzedza empatie, wyczucie chwili, nastroju u dziecka. Sama sie na tym zaczelam lapac ze zbyt sztywno trzymalam sie twardych regul w mysl zasady ze "jak raz sie odpusci" a za malo wsluchiwalam sie w potrzeby corki.
Mialo byc o ksiazkach a wyszlo pedagogicznie :laugh2:

A z zakupow, to w ostatnim czasie musialam sie zaopatrzyc w spodnie letnie ciazowe, bo w dotychczasowych juz niestety moj brzuch sie przestal miescic.

Ostatnia edycja:
A ja Tracy hogg odradzam ;) ale jak widać niektórym pasuje. Poszlabym w stronę rodzicielstwa bliskości, tu księga Searsów , ogólnie wydawnictwo mamania polecam.

blagam tylko nie pani hogg. to tresura zamiast rad jak sobie poradzic z dzieckiem. ja polecam searsow, juula i ogolnie rodzicielstwo bliskosci. ale co komu pasuje wiec bez spiny ;)

o ciazy mam sluchajcie az jedna ksiazke, kupilam w ciazy z Olim, przestalam uzupelniac w 20 tygodniu ;)

Ja w profilaktyce rozstepow polecam peelingować skórę i nawilżać. Ja używam Palmersa i bio olejków, czasami olej kokosowy :)

Tusiaczek ja się skusilam na Hogg jak koleżanka zachwalala i na szkole rodzenia, nie skojarzylam zupełnie nazwiska a słyszałam o niej na studiach i nie chciałam mieć z nią nic wspólnego... Sprzedalam szybciej niż czytalam ;)

Vivienne co studiowałaś?
Ja jestem sceptycznie nastawiona do wszelkich poradników, dlatego nawet nie kupuję. Ten miałam pożyczony, więc rzuciłam okiem...bardzo pobieżnie, dlatego piszę, że to zdanie subiektywne

reklama
Do góry