reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek szpitalno - porodowy !!

reklama
I mnie też... A jeszcze chciałam na początku ciąży trochę podszkolić się w tym temacie i obejrzałam film na you tube z przebiegu porodu.( Nie róbcie tego dziewczyny! ) To nacinanie... aż słabo mi sie zrobiło

Ja widziałam i z SN i z CC -nawet to nacięcie (a trafiłam na jakiś film ze średniowiecza gdzie robili to po chamsku)tak mnie nie obrzydziło jak przecięcie brzucha i majtanie tam w środku rękami:baffled:

Nacięcia być nie musi ale to zależy jak stanowcza będziesz w stosunku do położnej -poród bez nacięci trwa dłużej i trzeba słuchać położnej -bo ona wie kiedy masz przeć żeby nie pęknąć... no i czasem niestety pomimo wszystko bez nacięcia się nie da -ale to też widzi połozna

??? a jak to się robi?

Masaż warto robić regularnie już od połowy ciąży - używaj do niego oliwy z oliwek, oleju z kiełków pszenicy lub z migdałów. Do olejku można dodać kilka kropli witaminy E w płynie. Najwygodniej jest masować perineum (czyli przestrzeń pomiędzy wejściem do pochwy a odbytem) w pozycji stojącej z jedną nogą opartą o krzesło. Masuj perineum, rozciągając je palcem wskazującym i kciukiem (kciuk powinien znajdować się wewnątrz od strony pochwy, a palec wskazujący na zewnątrz). Rób to przynajmniej w ostatnich sześciu tygodniach ciąży przez 5 minut dziennie.
Jak uniknąć nacięcia krocza

O ćwiczeniach mięśni wiedziałam i nawet staram się wykonywać, ale ten masaż to dla mnie zupełna nowość. Warto spróbować. i tak wszystko wyjdzie w praniu, mimo to podobno nacięcie i tak jest lepsze niż miałoby nas rozerwać w kilku miejscach

hmm nie wiedziałam o tym masowaniu krocza...tak troche masturbacja mi podlatuję :-D
ja też jestem za lewatywką chociaz przyznam sie szczerze nie wiem jak ona działa... jak to sie wydostaje ze mnie potem ? samo ? czy z pomocą?

Wydostaje sie samo :-D Bylebys zdazyla dobiec do kibelka :szok::-D

Masaz dobra rzecz :-D Szczegolnie jak sie do jego robienia zaangazuje meza
:cool2:

o rany to TO tak szybko wylatywac bedzie że można nie zdążyc? o kurde to ja już nie wiem co lepsze zrobic kupke podczas parcia czy na korytarzu w drodze do wc :szok:

no to jak moj R wróci z pracy to musze mu koniecznie powiedziec o tym masażu :-D

Jesli szybko biegasz, to zdazysz
:-D:-D:-D

Cos czuje, ze bedziecie mieli fajny wieczor
;-):-)

Podobno prawie zawsze robią nacięcie krocza u tych co rodzą pierwszy raz. Teraz jak byłam w szpitalu to na sali były 2 dziewczyny, po porodach. Leżały z 2 ciążą. Pierwsza miała tylko 3 szwy. Ale druga 16. I każdy lekarz ginekolog co ją bada, to pyta się "kto to pani zrobił". Źle jej się goiło. Dobra, ale co ja Was straszę od razu czarnymi wizjami. Przepraszam, obiecuję poprawę ;-)

Powtarzam się z wątku lekarzowego.... bo w sumie chyba tu bardziej pasuje:confused:??

Właśnie właśnie właśnie!!!!!!!!!!!!!

MAM PYTANIE DO MAM ZA GRANICĄ RP
-jaki jest u Was kalendarz szczepień???

powiem szczerze (i nie wymagam zrozumienia ani nie zamierzam wszczynać dyskusji) że czytam o tych szczepionkach... jak zobaczyłam ile kłuć ma mieć moje dziecię to się zastanawiam czy ja bym to wytrzymała... a co dopiero moja kruszyna...

I np w szpitalu szczepi się od razu na WZWB i gruźlicę
-w Europie tylko w Polsce i Francji szczepi się na gruźlicę
-w Szwecji na WZW tylko jeśli matka jest nosicielem...

Mamy ty
Meksyk
Niemcy
Włochy
i Wielką Brytanię

Powiedzcie czy się już interesowałyście szczepieniami -a jeśli to dla Was nie problem napiszcie jakie u Was są obowiązkowe a jakie zalecane i kiedy...

Podobno prawie zawsze robią nacięcie krocza u tych co rodzą pierwszy raz. Teraz jak byłam w szpitalu to na sali były 2 dziewczyny, po porodach. Leżały z 2 ciążą. Pierwsza miała tylko 3 szwy. Ale druga 16. I każdy lekarz ginekolog co ją bada, to pyta się "kto to pani zrobił". Źle jej się goiło. Dobra, ale co ja Was straszę od razu czarnymi wizjami. Przepraszam, obiecuję poprawę ;-)

Moja młodsza siostra ma za sobą dwa porody i ani razu nie była nacinana. Liczę na geny :-) ale.... z drugiej strony ona strasznie ciąże przechodziła a mi kompletnie nic nie jest:baffled:

reklama
Ja slyszalam opinie, ze lewatywka ma tez dodatkowy plus - po porodzie ponoc wszystko boli i naprawde fajnie, jak nie trzeba robic przez jakis czas kupki ;-)

jak już wiedziałam że sie zaczyna (koło 22) chciałam coś zjeśc, od razu poszłam do kibelka i 1 raz w ciazy sie z nim przywitałam... urodziłam przed 2 w nocy, ponad dobe pozniej, przez poltorej doby od ostatniego posilku naprawde wszystkiego sie pozbylam i mialam zupelnie pusty uklad pokarmowy

powiem szczerze (i nie wymagam zrozumienia ani nie zamierzam wszczynać dyskusji) że czytam o tych szczepionkach... jak zobaczyłam ile kłuć ma mieć moje dziecię to się zastanawiam czy ja bym to wytrzymała... a co dopiero moja kruszyna...

też sie nad tym poważnie zastanawiałam, zdecydowałam się na odtruwanie dziecka po szczepieniach zamiast nieszczepienia... super że chcesz być świadomym rodzicem, a nie jak to ciele za tłumem:-)

Do góry