reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

a mi dzisiaj wkońcu udało się zarejstrować jagunię na konsultacje do ośrodka dla dzieci autystycznych w gdańsku, termin mamy dopiero na 29 kwietnia:wściekła/y:,ale i tak się cieszę, bo wkońcu będę wiedziała na czym stoję, boję się strasznie, ale nawet najgorsza prawda jest lepsza niż niewiedza.....oczywiście ośrodek jest prywatny, a koszt konsultacji bagatela 130 zł

Maga wizyta w prywatnym osrodku dopiero na koniec kwietnia? :szok::szok:

zgadzam sie z dziewczynami bo tez na to uwage zwrocilamod razu - skasuj licznik!! prosze

wiesz co ja kiedys ogladalam program o autyzmie i tak jak Kinga slyszlam ze to troszke za wczesnie na diagnoze :confused::baffled:
w ogole to juz chyba kiedys prowadzilysmy na ktoryms watku dyskusje na ten temat?

reklama
maga ja też popieram dziewczyny!!!! okrutny twój suwaczek, skasuj go jak najszybciej!!!
Też się uczyłam, że Autyzmu w tym wieku to raczej nikt nie będzie w stanie stwierdzić. Pamiętam naszą rozmowę na ten temat na jakiś wątkach i tam podsyłałam Ci linki do forum rodziców dzieci z Autyzmem, może tam uzyskałabyś jakieś informacje gdzie jeszcze można się czegoś dowiedzieć, jakieś ośrodki, poradnie, byś mogła już coś zacząć działać. Bo w takich sytuacjach niezwykle cenny jest czas. A czekanie do kwietnia to strasznie dużo czasu...
Miłek miał duże a nawet bardzo duże opóźnienia ruchowe, obniżone napięcie mięśni, asymetrię ciała, jednak dzięki odpowiedniej rehabilitacji i stymulacji organizmu pięknie nadrabiał stracony czas. Teraz tylko muszą się umówić na wizytę kontrolną u logopedy, bo jak mnie mnie przestrzegano Miłek przez to może mieć problemy z mową i faktycznie mięśnie buzi są słabe, usta ma często otwarte, ślini się.
maga szukaj, szukaj, szukaj i nie daj sobie wmówić pewnych rzeczy, wiesz, że ja miałam dość duże problemy ze zdrowiem Miłka i gdybym w połowie słuchała się lekarzy a sama nie szperała, dowiadywała się, szukała prawdzich lekarzy z pasją i chęcią do pomocy to myślę, że miłkowe problemy byłby gorsze. Mnie podczas tych wielu godzin ćwiczeń z małym zawsze lekarze, rehabilitanci pocieszli, że tak młody człowieczek szybko przy dobrym prowadzeniu nadrabia, ważne jest tylko dać organizmowi dobry znak.
jak chcesz mogę jeszcze raz poszukac tego forum.

osinko trzymam mocno zaciśnięte kciuki!!!
viola - oj kobietko wypoczywaj i odezwij się po powrocie :)
ivon SUPER!!! Ale się cieszę :tak: Faktycznie straszie szybko to minęlo! Miłego mieszkania i samych pięknych chwil w nowym domku :tak:
koga no to trzymam kciuki za szybką i bezbolesną przeprowadzkę
aqua cudne co piszesz, piękny czas przed tobą achhh :tak:

a ja nie mogę spać....
czytam pożegnanie Majeczki... i jeszcze dziś na jedynce był przepiękny, wruszający dokument: "Wykupić życie" o babci żebrzącej dla wnuczka chorego na białaczkę, który od 1.5 roku nie wychodził ze szpitala a cała rodzina ponosiła ogromny koszt leczenia chłopca.... Niestety babcia nie zdążyła..... Piekna, prawdziwa, tak ciepła miłość.... tak czasem człowiek nie docenia .....

witajcie dziewczyny!! pamietacie nas jeszcze??
strasznie dawno nie pisalam, wiem, przepraszam. sporoo sie teraz u nas dzieje i prawde mowiac-dlugo by o tym wszystkim pisac ;-)

ale w skrocie- chyba uda nam sie znalezc mieszkanie (do wynajecia) na 2 lutego jestesmy umowieni z wlascicielami na podpisanie-mam nadzieje-umowy i chyba od marca sie wprowadzimy.
ja zmienilam prace-teraz jestem pracownikiem empiku ;-) juz drugi tydzien mi zlecial, ale chwale sobie-chociaz jest strasznie duzo pracy :-)
bartek gada jak szalony, uklada juz nawet zdania ;-) :tak:
no i co jeszcze??hmm, chyba na poczatek to tyle, chociaz i tak wyrwalam z zupelnie innej beczki, bo nie jestem na biezaco w waszych tematach :-(

Maga szukalam wczoraj w necie o nawracajacych infekcjach pochwy :zawstydzona/y::-( i znalazlam sporo informacji i ciekawych artykulow opisujacych jak to jak dzieci mialy stawiane diagnozy od azs przez onanizm dzieciecy porazenie mozgowe po autyzm wlasnie i inne jeszcze straszne diagnozy a okazywalo sie dzieki uporowi rodzicow ze dziecko np mialo pelno pasozytow robali grzybow i innego paskudztwa ktore poza typowymi objawami np ze strony skoru daja wlasnie pelno takich objawow nie wiem czy dobrze to wytlumaczylam ale zgap[ilam sie i nie pomyslalam zeby wkleic pare linkow sprobuje poszukac i wtedy wkleje

Maga - skasuj ten licznik ..bo to nic nie da ..a bedziesz się tylko dusić z tym....jak patrze na zdjęcia Jaguni ..które wklajasz ..to jest to usmiechnięta śliczna dziewczynka ..wiec ..autyzm ...nie nie ..mylą sie ..zobaczysz bedzie wszystko dobrze ..buziolki dla Was

Madzia - jak miło że wpadłaś do nas prosimy o zdjęcia Bratusia

Fionka - Ty tez pokazałabys kika fotek na watku zdjęciowym Maciusia

Violciu ..dokładnie ..Kasia ma racje ..zapraszamy do Łodzi

suwaczek skasowany.....
inkaa przeglądałam te linki, które mi podałaś, zachowania autystyczne widoczne sa u dzieci poniżej drugiego roku życia, więc możliwa jest diagnoza u tak małego dziecka, ten ośrodek jest podobno jednym z najlepszych w kraju, zresztą w innych są podobne kolejki, gdyz niewiele placówek ma wykwalifikowaną kadrę, która zajmuje się chorymi na to schorzenie dziecmi....

niestety polskie realia są takie,że prawie wszędzie gdzie byłam zbywali mnie twierdząc,że takie zachowania jagody są czyms normalnym i że jestem przewrażliwiona...ale powiedzcie mi same czy normalnym jest,że dwuletnie dziecko:
* nie ma praktycznie żadnego kontaktu wzrokowego
*nie reaguje na swoje imię, ani jak to niego mówicie
* nie umie wykonać żadnej, nawet najprostrzej czynności typu podaj, przynieś pokaż...
* potrafi niemalże godzinami patrzec na kręcące sie przedmioty albo sama kręcic sie do okoła własnej osi
* nie mówić kompletnie nic, nawet nie składać sylab i nie mówić nic po swojemu
* trzepotac rękami na okrągło
* chodzi tylko i wyłącznie na palcach, dwa kroki na normalnie postawionych stopach zdarzyły sie raptem dwa albo trzy razy
* nigdy nie przyłącza się do zabawy innych dzieci, traktuje je jak powietrze
* w gorszych dniach, które w różnych okresach czasu zdarzaja się częściej lub żadziej nie zauważa pojawienia sie w pokoju dobrze znanej sobie osoby
* ma swoje rytuały, które wykonuje każdego dnia tak samo w ścisle ustalonej kolejności
mogłabym jeszcze kilka rzeczy napisac, ale przedstawiłam wam pewien obraz, który wg mnie nie jest adekwatny do dwulatka....

dzięki za słowa pocieszenia, teraz pozostaje mi tylko czekać i miec nadzieję

maga mam nadzieje ze pokieruja was bardzo dobrze,ze traficie na dobrych lekarzy,na super specjalistow.zachowania ktore wymienilas naleza do cech autystycznych,jednak jak pisalas jeszcze nie postawiono zadnej diagnozy.bede pelna nadzieji dla was.
no i skasowalas ten wstretny suwaczek

reklama
Do góry