reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

Tereska a ktore lozeczko kupilas?Mi bardzo sie podoba to auto u nas tez takie jest w katalogu tylko ze czerowne barzdo mi sie podoba rewelacja:tak: i tak sobie planuje od dluzszego czasu ze kupie Briankowi ale jeszcze nie teraz :-)

maggusia ....patryk ma to niebieskie autko i do tego przymocowałam taka barierke jak na obrazku obok:):)...........a ze łózeczko stoi w rogu to patryk z trzech stron jest bezpieczny:):)

reklama
Bardzo fajne te łóżeczka-samochodziki :-) Ja jednak tradycjonalistka jestem w tym temacie :-) Poza tym Szymon tylko połowę nocy śpi u siebie, a drugą połowę ze mną...

Zmieniając temat - wszystkim chętnym przypominam o kalendarzu marcowych mam - uzupełniam na bieżącą, więc osoby zainteresowane niech piszą na prov.

Ivka - rozmawiałam z moją pediatrą - ona powiedziłą że to nie ta szczepionka o której tak głośno, że teraz wygląda to zupełnie inaczej...

wiem że teraz mam darmową - a cały czas lecę na tych skojarzonych

pediatra przedstawiła mi wszystkie za i przeciw - i za wyszło mi troszke więcej - jednak ta szczepionka jest dość niebezpieczna i trezba być zupełnie zdrowym - a co w moim domu tera zjest dość trudno :(

azik to jak się nazywa ta bezpieczna szczepionka, bo ja zaczynam się gubić...:baffled:

MMR jest niebezpieczna, tak?
a MMR??
no a Priorix (nie wiem czy dobrze zapisałam nazwę) jest najbezpieczniejszy?

azik napisz co wiesz w tej kwestii...

Bardzo fajne te łóżeczka-samochodziki :-) Ja jednak tradycjonalistka jestem w tym temacie :-) Poza tym Szymon tylko połowę nocy śpi u siebie, a drugą połowę ze mną.....

ivka76.........moj patryk cała noc ze mna spi;-) ;-) i pewnie jeszcze długo pośpi;-) :-) .....nie było szans zeby zasnał w łozeczku ..........wiec stwierdziłam ze nie bede targac ze soba łózeczka bo niepotrzebny mi mebel ktory przez ostatni rok stał tylko do dekoracji:-D :-D ........a z tym łozeczkiem sie powoli oswaja ...lubi sie w nim bawic ..juz sam wchodzi i schodzi z niego ....no i w ciagu dnia spi w nim ....wiec moze powoli ...powoli sie przyzwyczai do samodzielnego spania :-) :tak: .

Ivka juz nie pamiętam szczegółów - ogólnie nie wiem czy ta o której było tak głośno (filmy, głownie amerykańskie, itd) to MMR, ale lekarz powiedziała, że te szczepionki które są teraz, nie niosą za sobą takiego ryzyka - przy zdrowym dziecku - ( że to nie taz od autyzmu)

Piotrka szczepiłam tak jak w kalendarzu szczepień - na razie ostatnia była około 16-17 mieisąca, w tym roku żadnej nie będzie - żadnych komplikacji, nawet odczynów poszczepiennych w stylu goraczka, zaczerwienienie - wtedy jeszcze nie myślałam o tym że moge inaczej ,albo że te szczepienia niosa za sobą coś więcej niż zdrowie (chyba czasami lepiej nie wiedzieć :-D )

więc przed nami ta na roczek (bezłpatna) i ta na ok 16 miesiąc (płatna - skojarzona) - nie znam nazw -
Piotrek miał w 12 miesiącu - priorix (odra świnka rózyczka)

ale ryzyko powikłań pochorobowych jest dużo większe niż ryzyko powikłąń poszczepiennych

na pneumokoki na razie mnie nie stać - na szczepienia musiałabym wydać całą pensję - ale jak bym miała kasę to bym zaszczepiła - na prawdę nie sądziłam że koki mogą być tak blisko moich maluchów :-(

wcześniej myslałam że to tylko nabijanie kasy koncernowi farmaceutycznemu - ale jeszcze mi dźwięczy w uszach wynik posiewu :-(

z ulotki priorix
DZIAŁANIA NIEPOŻĄDANE
W kontrolowanych badaniach klinicznych przeprowadzonych u ponad 5400 zaszczepionych osób, monitorowano objawy pojawiające się w okresie 42 dniowej obserwacji. Osoby zaszczepione były również proszone o odnotowywanie wszelkich nieprawidłowości pojawiających się w trakcie trwania badania. Odczyny poszczepienne występowały z następującą częstotliwością:
Miejscowe zaczerwienienie 7.2%
Wysypka 7.1%
Gorączka 6.4%
Miejscowa bolesność 3.1%
Miejscowy obrzęk 2.6%
Obrzęk ślinianek 0.7%
Drgawki gorączkowe 0.1%

W okresie aktywnego monitorowania, u mniej niż 6% zaszczepionych wystąpił co najmniej jeden z niżej wymienionych objawów, uważany za przypuszczalnie związany ze szczepieniem: niepokój (0.90%), zapalenie gardła (0.68%), infekcja górnych dróg oddechowych (0.57%), katar (0.56%), biegunka (0.54%), zapalenie oskrzeli (0.52%), wymioty (0.43%), kaszel (0.39%), infekcje (0.31%) i zapalenie ucha środkowego (0.30%).
Bardzo rzadko notowano występowanie reakcji alergicznych, włączając reakcje anafilaktyczne oraz małopłytkowość.
W badaniach porównawczych, objawy takie jak bolesność miejscowa, zaczerwienienie i obrzęk pojawiały się statystycznie znamiennie rzadziej, w porównaniu do szczepionki innego producenta. Częstość innych działań niepożądanych, wymienionych powyżej, była podobna w obu zaszczepionych grupach.
Przed zastosowaniem należy sprawdzić datę ważności podaną na opakowaniu (etykiecie), nie stosować po terminie ważności.

tereskaa super to łóżeczko samochodzik:tak:
A ja juz sama nie wiem czy kupowac to turystyczne:confused:
Nie widzi mi sie ciagłe rozkładanie go i składanie, zwłaszcza, ze czesto wieczorami jestem sama z dziećmi i faktycznie, mój brat używa dla swojej córci i mają dodatkowy materac, więc materac jeszcze wyciągać i wkładać... a rozłożonego go naprawde nie mam gdzie postawić:no: Kosza wiklinowego tez nie chce kupować, podobna funkcje może przeciez spełniac wózek przez pierwszy miesiac czy dwa.. a w koncu Maks nie bedzie miał wyjścia tylko bedzie spał na materacu, z reszta spał juz dwie noce i nie w tym problem tylko w zasypianiu.. bo z łózeczka nie wyjdzie zostaje w pokoju pogada do siebie i jakies 20 minut i śpi, natomoast z materaca schodzi i chce sie bawic w najlepsze.......

Właśnie sie dowiedziałam, ze moja kuzynka w ciąży:-) Ma już synka który w marcu skończy trzy lata
No i czekam na szczęśliwe rozwiązanie mojej koleżanki, miała termin na 8 marca ale narazie nic.. tez ma mieć córkę , drugą bo pierwsza trzy latka ma ponad:tak:

Właśnie nadrabiam zaległości w czytaniu... :confused:

U nas tradycyjne łóżeczko do spania w dzień i w nocy, a turystyczne do chwilowej zabawy i bezpiecznego zostawienia maluszka, jak muszę koniecznie coś zrobić bez szkraba przy nodze :-)

Niedawno byłam w przychodni i pielęgniarka powiedziała mi, że chwilowo nie ma szczepionek na roczek ????? i jak przyjdziemy na badanie po skończeniu roczku dowiem się, co i jak z tym szczepieniem.

tereska: sliczne to lozeczko-samochodzik. bardzo mi sie podoba i podejrzewam ze mojemu bartkoei takie "digi digi" tez by sie spodobalo. :tak: :-D

a wiecie, ostatnio bylam z malym w kuchni i moja mama uczyla mowic bartusia. (a dziecko od jakiegos czasu na herbate mowi "dajdajda" :confused: ;-) ) wiec mama mowi: bartusiu, powiedz-mamusiu daj herbatke.
a wiecie co on na to?? "daj dajdajde" !!! no myslalam ze padne ze smiechu :-D :-D

reklama
Tereniu- ładne te łózeczka....oba mi się podobają nie wiem które ładniejsze

Antoś śpi jeszcze w łózeczku ...w przyszłym roku zaczniemy sie zastanawiać nad większym łózeczkiem...na razie planujemy zakup stoliczka i krzesełka z serii Mamut (Ikea):-D :-D :-D :-D

Do góry