reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

Magdalena- a może zapytaj innego pediatry, bo mi sie też wydaje dużo te trzy krople.
Martynka ma bardzo duże ciemiączko, a mam podawać tylko jedną.

A z miesiącami, to mi się wydaje, że jak pisze od 5 miesiąca,
to to jest od skończenia piątego miesiąca, czyli 5 i jeden dzień.
Ale mogę się mylić.

reklama
mokkate: i hcyba tak zrobie bo cos zaufania nie mam do tej mojej, rozejrze sie za innym pediatra. ta moja tez hurtowo przyjmuje: dwoje malutkich dzieci i jedno starsze- jak ona ma sie polapac co ma byc do ktorego dziecka itd. ?? a 3 minuty to troche za malo by opowiedziec czy dobrze sie rozwija na co uwazac na co zrocic uwage itp. prawda?? ::)

Magdalena - no to nie czekaj, tylko zmień lekarza albo przychodnię, jeśli w niej takie dziwaczne obyczaje. U nas w Por. Chirurgicznej na kontrolę bioderek tak dziwnie przyjmują, troje dzieci naraz. No, ale to tylko dwie wizyty, więc da sie wytrzymać, chociaż ja uważam, że to nie fair. Nie wspomnę już o tajemnicy lekarskiej - dlaczego niby inne mamy maja słuchać, co dolega twojemu dziecku?

Misia q - miło, że do nas wpadłaś :)

Co do słoiczków, pisałam już gdzieś, że na stronie firmy Nutricia wyraźne wytłumaczone jest, że napis "od 5 miesiąca" oznacza, że produkt można podawać od skończonego 4 miesiąca, a napis "po 5 miesiącu" od skończonego piątego. Dotyczy to dzieci karmionych sztucznie. Te karmione wyłączenie piersią powinny słoiczki zacząć pochłaniać dopiero po 6 miesiącu.

U nas to samo co u Anik- Ola ma atopowe zapalenie skory. super krem elidel mala tubka (raptem 5 ml) kosztuje 97 zl ....

No i mamy karmic piersia jak najdluzej sie da czyli minimum do 6-7 miesiaca. Mnie to nie dieta denerwuje tylko glupie uwagi kochanej rodzinki, ktora twierdzi ze mam "zle " mleko i powinnam przejsc na butle bo szkodze Oli. Wyobrazcie sobie jak sie musi czlowiek czuc jak wlasciwie nic oprocz kaszy grycznaej i indyka juz nie je, smaruje te skore kremami, ciagle cos nowego na skorze sie pojawia a tu jeszcze rodzinka takie slowa otuchy wypowiada   :mad:  Na szczescie poszlam z nimi do lekarza i dopiero jak lekarz powiedzial ze karmienie piersia jest dla malej teraz najlepsze i zeby absolutnie na zadne mieszanki nie przechodzic to sie uciszyli.

Azik- karmienie co  dwie godziny to chyba nie jest czesto, totez Bartus mogl sie faktycznie odwodnic. W upaly Ola wisiala mi na cycu co pol godziny po pol godziny- bylo to meczace ale dla mnie nie dla niej ;( No ale przetrwalysmy i niczym sie nie dopajamy :)

Aniam pisze:
Azik- karmienie co  dwie godziny to chyba nie jest czesto, totez Bartus mogl sie faktycznie odwodnic. W upaly Ola wisiala mi na cycu co pol godziny po pol godziny- bylo to meczace ale dla mnie nie dla niej ;( No ale przetrwalysmy i niczym sie nie dopajamy :)

jak na Bartka to bardzo często - on po prostu już krzyczał przy cycu....
i pytanie po co męczyc dziecko - siebie mozna, ale dziecko...

Aniu, ja jestem z tych mam (zwłaszcza że już w miarę doświadczonych) że w takich normalnych sprawach najbardziej ufam sobie i dziecku, jeżeli widzę że coś dzieku sprawia przyjemność, pomaga a wiem że nie szkodzi - to to robię, jeżeli na mój zdrowy rozsądek coś dziecku może zaszkodzić - to tego nie robię...

do lekarza chodze tylko na szczepienia i w przypadku stanu chorobowego... (co do tej pory zdarzyłao mi się 2 razy) i dzieci mam zdrowe.

mam uraz do lekarzy, z tego co pamiętam Ty również - ale przy pierwszym dziecku człowiek się bardziej boi - potem już zaczyna być się "normalną" ::) mamą. :laugh:

pytia pisze:
Co do słoiczków, pisałam już gdzieś, że na stronie firmy Nutricia wyraźne wytłumaczone jest, że napis "od 5 miesiąca" oznacza, że produkt można podawać od skończonego 4 miesiąca, a napis "po 5 miesiącu" od skończonego piątego. Dotyczy to dzieci karmionych sztucznie. Te karmione wyłączenie piersią powinny słoiczki zacząć pochłaniać dopiero po 6 miesiącu.

dokładnie tak

Aniam pisze:
(...)
Azik- karmienie co dwie godziny to chyba nie jest czesto, totez Bartus mogl sie faktycznie odwodnic. W upaly Ola wisiala mi na cycu co pol godziny po pol godziny- bylo to meczace ale dla mnie nie dla niej ;( No ale przetrwalysmy i niczym sie nie dopajamy :)

Wydae mi się, że przy karmieniu piersia nie ma co mowic rzadko czy czesto, bo kazde dziecko jest inne i inaczej sobie jedzonko reguluje. A skoro co 2 godziny to nie za czesto, to jak niby mam okreslac jedzenie Filipa, ktory je co 3-4?

Aniam pisze:
U nas to samo co u Anik- Ola ma atopowe zapalenie skory. super krem elidel mala tubka (raptem 5 ml) kosztuje 97 zl ....
(...)
Faktycznie, cena zabójcza... :( Chociaż wazne, żeby działał...

Ja tak właśnie staram sie być "normalną mamą" jak pisze Azik :) i nie panikować, zachowywać rozsadek i mysle, ze w miare mi sie udaje :) Chociaz to na pewno jeszcze nie jest to, co przy drugim dziecku :)

reklama
Catherinka- pewnie ze kazde dziecko je jak chce, tylko mi chodzilo o picie w upaly- wtedy chyba te dwie godziny to duza przerwa. no ale jesli to wybor dziecka...

Do góry