reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

reklama
No dobra dziewczyny, wykażę się zupełną ignorancją- co to jest ten Duphaston??? z tego co zdążyłam się zorientować pomaga utrzymaniu ??? hormonalny???bedę wdzięczna za wyjaśnienie... :)

Kasianka, poniżej informacje na temat Duphaston'a.

Działanie
Zawarty w tabletkach dydrogesteron jest aktywnym po podaniu doustnym progestagenem wywołującym przemianę wydzielniczą śluzówki macicy poddanej uprzednio działaniu estrogenów. Nie wykazuje przy tym aktywności estrogenowej, androgenowej, nie ma działania termogennego, anabolicznego ani mineralo i glukokortykoidowego.

Wskazania terapeutyczne
1. W połączeniu z estrogenem jako zastępcze leczenie hormonalne dolegliwości związanych z wystąpieniem menopauzy lub po operacyjnym usunięciu jajników.

2. W przypadkach podejrzenia lub stwierdzenia niedoborów endogennego progesteronu oraz tam gdzie wykazano klinicznie specyficzne działanie dydrogesteronu:

* bolesne miesiączkowanie
* zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS)
* endometrioza
* wtórny brak miesiączki
* nieregularne cykle miesiączkowe
* czynnościowe krwawienia maciczne
* poronienie nawykowe i zagrażające na tle stwierdzonego niedoboru progesteronu
* niepłodność związana z niedomogą lutealną

Większość z nas dostaje Duphaston na podtrzymanie ciąży, ja zażywam bo wystąpiło u mnie brunatne plamienie.

Dzięki Anik, chyba muszę się w końcu udać do gina :) bo może ja też powinnam coś brać..ale w wakacje trudno znaleć
jakiegoś sensownego lekarza...pozdrawiam

WITAJ MONIKA!!!!!!!!!!!!! Nie będe się czuła samotnie-pomysle wtedy o Tobie.
Ostatnio byłam na USG i widziałam już malenkie serduszko tak bije na ekranie to było niesamowite uczucie ::)

czesc Ewcia001 :)....ja mam robione usg co drugi tydzien...jestem na potrzymaniu dlatego płod jest monitorowany...za kazdym razem pytam lekarza czy bije serce...to chyba jakas obsesja...pozdrawiam.Monika:)

To dobry pomysł, muszę się dowiedzieć ile kosztuje w okolicach mojego miasta. Jak będę coś wiedziała, zaraz napiszę.

Anik, co do USG 3D, to podobno efekt jest super- widac cala twarzyczke, usmiech i ziewanie dzidzi... Mam 2 znajome ktore to juz robily, ale dopiero okolo 7 miesiaca... Podobno wczesniej sie nie oplaca bo malo widac. Jedna placila 200zl, druga 300zl. Podobno jak na normalnym USG wychodzi jakas wada wczesniej, to wtedy zaleca sie ogladniecie tego dokladnie na 3D, ale tak dla wlasnej przyjemnosci lepiej robic pozniej...

reklama
Nie orientowałam się jeszcze, ile kosztuje takie usg, ale na pewno się na nie wybiorę. Tyle, że moja gin powiedziała mi, ze najczęściej wykonuje się je w 6 miesiącu, chyba że jest podejrzenie jakiejś wady, to wtedy wcześniej. Efekt rzeczywiście niesamowity (widziałam w TV). Koleżanka była właśnie w 6 m-cu, mówiła, że super. Ktoś w innym wątku pytał, jaki jest sens takich badań i co, jeśli się wykryje jakąś nieprawidłość. W polecanym tutaj filmie o życiu płodowym (na NG) pokazywali, jak przeprowadzona na płodzie zabieg, który umożliwił mu normalny rozwój płuc. Gdyby nie to usg i zabieg, dziecko nie miałoby szans przeżycia.

Do góry