reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wątek główny

500 zł dodatku rodzinnego płaci urząd miejsci lub gminny i jest to dodatek do rodzinnego, musisz spłenić warunek 504 netto na osobę w rodzinie.

mops/mopr - daje zasiłki jednorazowe lub stałe - ale to już wie najlepiej Osinka...
ZUS - nie płaci Ci nic oprócz macierzynskiego (jak masz do niego prawo)

reklama
acha, a jesli u mnie jest tak ze maz pracuje, ja nie to jemu pracodawca wyplaci ta kaske?? bo ja sie ucze i wiem ze na studiach wyplacaja tez jakies pieniadze za urodzenie dziecka (przynajmniej u mnie)

a jak liczy sie to 504zł na osobe w rodzinie
bo moi rodzice sa zameldowani w mieszkaniu w ktorym my mieszkamy z grzeskiem czy do tego rozliczenia beda brane pod uwage wszystkie zameldowane osoby czy tylko ja grześ i malutka jako osobna rodzinka???
bo słyszałam ze patrza na zameldowanie???

oprócz tego dowaiduj się czy i Ciebei jest tzw becikowe, oprócz dodatku do rodzinnego czasami miasta, gminy wypłacają kase dla wszystkich za urodzenie dzidziusia.

na becikwe jest inna procedura, której jeszcze nie znam, ale jestem w trakcie poznawania, jak rodziłam Piotrka to jeszcze i juz u nas nei było.

Witajcie kochane dziewczynki, nareszcie mogę poczytać co piszecie, bo mój mężuś pojechał do klienta i nikt nie pilnuje żebym leżała :). Przeziębienie zaczęło ustępować w sobotę, ale wczoraj znowu wróciło i dzisiaj z samego rana powitałam zapchany nochal i bolące gardło. Byliśmy wczoraj w przytulisku z misją zawiezienia żywności i lodówki, spędziłam trochę czasu na dworze i proszę bardzo... ale i tak warto było :). A w czwartek odniosłam sukces, udało nam się wyadoptować z tego samego przytuliska jedną przesłodką psinkę, cieszę się, że chociaż jedna będzie miała ciepłą zimę. A poza tym wszystko w porządku, tata właśnie dzwonił, że oglądał wczoraj wózki dla wnusia i że mają niesamowite wyposażenie i że koniecznie musimy z nim jechać i wybrać, tylko pytanie, czy nie za wcześnie??

Z przykrością muszę stwierdzić, że becikowego nie dostanę, bo jestem niezarejestrowana :(, a szkoda, bo przydałby się jakiś grosz, tym bardziej, że poród kosztuje baaardzo dużo.

reklama
niezarejestrowana???
kurcze chyba musze sie wiecej dowiedziec jak to dokładnie jest
bo kolezanki mowily ze dostaly bez problemu

Do góry