reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

a no zębowy:-D:-D:-D

Ja uważam, że zęby powinny być na całe życie, nie psuć się, być piękne, białe, ładne........marzenie, które może kiedyś zrealizuję.......sztuczna szczęka:-D:-D:-D

reklama
U nas z myciem zebów w zasadzie nie ma problemów, aczkolwiek musi ono trwać w miarę krótko, bo się Jasio niecierpliwi. Był taki tydzień, że coś mu się odwidziało i buntował się przeciw myciu, ale zaradziliśmy temu przez zabawę "wypędzamy z ząbków robaczki" ;) Podziałało.

wypędzamy robaczki - rodzinny dentysta usiłuje wypędzić robaczka z jednego ząbka Piotrusia - a czego boja sie robaczki - łaskotek

no to ostatnio Piotruś pozwolił połaskotać mamy i swoja rączkę w piątek kolejne podejście może pozwoli połaskotać ząbka...

byli moi dwaj chłopcy - nawet im dyplomy ząbkowe przygotowałam - Bartek nie otworzył dobrowolnie buzi - a musiał bo ma trzy 3 u góry :)

w piątek najpierw mama będzie łaskotana brrr - to może Piotrek pozwoli u siebie porobić...

My do dentysty chodzimy regularnie co 3m-ce, począwszy od stycznia ubiegłego roku. Od początku tego roku myjemy zęby dwa razy dziennie - rano po śniadaniu i po kolacji.
Ostatnią wizytę kontrolną mieliśmy półtora tygodnia temu - zęby idealnie zdrowe i czyste :-), nawet najmniejszego śladu osadu. Dodam, że właściwie od początku myjemy szczoteczką elektryczną braun z końcówką oral B - za co bardzo chwali nas nasza dentystka. Szymowi takie mycie bardzo się podoba, no i jest super efektywne.

W nagrodę za wzorowe dbanie o ząbki dostał imienny dyplom posiadacza pięknego uśmiechu, pastę do zębów z gwiazdkami i naklejkę do książeczki zdrowia. Dziecko całe szczęśliwe :-)

Odnośnie wypluwania pasty - ja Szyma nie męczę z wypluwaniem, a dentystka mnie uspokoiła, że nawet gdyby zjadł całą tubkę pasty to nic by mu nie było.

Zmienię temat, na taki dość smutny.

Napisała do mnie dzisiaj aqua. Jest w szpitalu i walczy o maluszka. Ma mieć operację, która ma dać im szansę na szczęśliwe narodziny. Krążek nie dał rady. Mam Was pozdrowić, co czynię.

Aż nie mam siły nic więcej pisać :baffled:

reklama
aqua jejku trzymaj sie i walcz o dzidziusia. mam nadzieję, że lekarzom uda się wszystko pomyślnie zrobić!
Kinga informuj nas na bieżąco jeśli będziesz mogła!

My jesteśmy po pierwszej fazie lapisowania, Mato miał posmarowane 4 górne ząbki, niestety dwa z nich już są pomarańczowe, a przed nami jeszcze 3 wizyty. trochę nieestetycznie to wygląda ale wolę już takie ząbki niż późniejszą walkę z zaawansowaną próchnicą, bóle ząbków. Czytałam, że próchnica na ząbkach mlecznych bardzo szybko się rozwija!:baffled:
Ale jaki był dzielny, w nagrode dostał od mamusi 2 autka :)

Ivka gratuluję Szymowi zdrowego i białego uśmiechu!

Teraz jak zrobiło się ciepło to nic w domu zrobić nie mogę. M. nie ma przez cały tydzień, po pracy zabieram Mata od rodziców ale zapędzić go do domu nie moge:dry:
Wczoraj byliśmy u dentysty, potem piaskownica, działka, wizyta u rówieśniczki Oliwki z naszej klatki.
I ściągnęliśmy do domu po 20.

A robota czeka:angry:

no cóż, ważne że dziecko szczęśliwe:tak:

Do góry