reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

azik
lapisowanie polega na pokrywaniu ząbka specjalnym płynem(chyba azotanem srebra), który hamuje rozwój próchnicy(pokrywa się nim tylko zęby już zaatakowane przez próchnicę). Ząbek robi się wtedy niestety brunatnobrązowy albo nawet czarny:baffled::baffled:

reklama
lolcia giga też ma żółtawy nalot przy dziąsłach:wściekła/y:tyle że my mamy trochę na sumieniu-iga jada słodycze i pije z butelki...z myciem było kiepsko,teraz robię tak jak Kinga- na siłę- i jest coraz lepiej, czasem nawet sama chce myć..

ale ja mam wrażenie że u nas ten nalot po myciu znika...

a problem kolejny-jak podawać dziecku smectę żeby wypiło?????(tu raczej na siłę się nie da- za dużo) Iga ma biegunkę drugi dzień i gorączkę do 38 prawie...

Kasianka-ja smecte mieszalam z herbatami ( slodkimi) a nawet z danonkiem-zreszta ja wszyskie medykamenty musze mieszac z czyms bo Jan za nic w swiecie nie przyjmnie np. syropu na kaszel

lolcia giga też ma żółtawy nalot przy dziąsłach:wściekła/y:tyle że my mamy trochę na sumieniu-iga jada słodycze i pije z butelki...z myciem było kiepsko,teraz robię tak jak Kinga- na siłę- i jest coraz lepiej, czasem nawet sama chce myć..

ale ja mam wrażenie że u nas ten nalot po myciu znika...

a problem kolejny-jak podawać dziecku smectę żeby wypiło?????(tu raczej na siłę się nie da- za dużo) Iga ma biegunkę drugi dzień i gorączkę do 38 prawie...

KASIANKA Ja osobiście smectę zjadam z kisielkiem (rada lekarza). Ł. podaję albo w ten sam sposób albo niestety, jak wszystkie inne "niechciane" syropki strzykawką do buziaka. Z tego, co wiem, to wtedy trzeba kierować strumień leku w stronę policzka, wtedy dziecko nie czuje tak bardzo smaku na języczku.

Jesli chodzi o lapisowanie, to moja siostrzenica miała taki zabieg i powiem Wam szczerze bardzo brzydko wyglądają później ząbki. Na dodatek zrobiły się kruche i tak naprawdę nie wiadomo, co się z nimi dzieje. Nie widać na pewno czy później pojawia się próchnica. Część stomatologów odradza taki zabieg.

Ł. też nie jest pasjonatem mycia zębów (chyba po tatusiu :crazy:) Próbowałam metodą KINGIP, ale wrzask, wyrywanie + obawa, że więcej szkody z tego będzie, bo szczoteczka wędrowała po dziąsłach, policzkach itp. Teraz próbuję np. z lusterkiem, albo udaję, że szczoteczka i ząbki się cieszą, jak się je myje. Mam nadzieję, że w końcu zaprzyjaźni się ze szczoteczką (??)

KASIANKA To może spróbuj część podać w kiesielku, jeśli lubi zjadać. A część po trochę w strzykawce. Ja musiałam niedawno na siłę dopajać Ł., jak miał wirusa - groziło mu już odwodnienie. Nie chciał nic kompletnie pić. Dawałam mu co jakiś czas po 10 ml wody, albo gastrolitu właśnie strzykawką. Wolałam tak powalczyć niż szpital...

Lolcia - a spróbuj spytac lekarza ...czy nie lepiej byłoby stosować przez kilka tygodni żel elemxa przeciw próchnicy ...mnie takie smarowanie pomogło ...to jest taki żel ktory nam powinnien kojarzyc się z fluoryzacją w szkole:laugh2::tak:;-)....koszt tubki małej ok 30 zł ..starcza na długo ...tylko tu dziecko musi umiec wypluć ten żel po zakończeniu aplikacji ...

U nas Antek broni się przed myciem zebów ..jest krzyk i gryzienie szczoteczki ...ale metoda tak jak u Kingi juz od dłuższego czasu pomaga ...ja to robie bez żadnego wyrzutu sumienia ...poniewaz ja jako dziecko mialam próchnice ...i aktualnie także mam wielkie problemy z próchnica ..mimo że wydaje na srodki do pielegnacji zebow mnostwo kasy ...a uzywam tylko elemex i Antosiowi także stosuje ...według stomatologów ..to najlepsze rozwiązanie ze wzgledu na amino fluorki

Lolcia - a spróbuj spytac lekarza ...czy nie lepiej byłoby stosować przez kilka tygodni żel elemxa przeciw próchnicy ...mnie takie smarowanie pomogło ...to jest taki żel ktory nam powinnien kojarzyc się z fluoryzacją w szkole:laugh2::tak:;-)....koszt tubki małej ok 30 zł ..starcza na długo ...tylko tu dziecko musi umiec wypluć ten żel po zakończeniu aplikacji ...

U nas Antek broni się przed myciem zebów ..jest krzyk i gryzienie szczoteczki ...ale metoda tak jak u Kingi juz od dłuższego czasu pomaga ...ja to robie bez żadnego wyrzutu sumienia ...poniewaz ja jako dziecko mialam próchnice ...i aktualnie także mam wielkie problemy z próchnica ..mimo że wydaje na srodki do pielegnacji zebow mnostwo kasy ...a uzywam tylko elemex i Antosiowi także stosuje ...według stomatologów ..to najlepsze rozwiązanie ze wzgledu na amino fluorki

karolka z wypluwaniem też problem, mimo że uzywam mało pasty to Mateusz i tak całość połyka mimo, że przechodził kurs plucia do umywalki i brodzika:-D:-D:-D

ehh, ja tez chodze regularnie do dentysty ale mam tak okropne zęby, że :szok:. Chciałam ostatnio je wybielić ale musiałabym najpierw wymienić wszystkie plomby (a trochę ich mam :dry:), poza tym mam z przodu dwa martwe zęby, które się nie wybielą:crazy:

reklama
oj, dziewczyny. Temat zębów - mam ciarki. Od początku ciąży chodzę do dentystki, bo zacżł bolec mnie ząb. Z zewnątrz nic nie było widać, a jak go rozwierciła, to konieczne było leczenie kanałowe :baffled: Okazało sie, ze chyba mam nietypową budowę kanałów, bo coś mnie ciągle boli, a jedynym sposobem jest zrobienie zdjęcia rentgenowskiego - co mogę zrobić dopiero po rozwiązaniu, więc chodzę z opatrunkiem i co miesiąc siedzę na fotelu stomatologicznym i zmieniamy ten opatrunek :wściekła/y:

Ja mam wrażenie, że mimo mycia zębów Lolce i rano i wieczorem (nie mam zaparcia, żeby po każdym posiłku :sorry2:), ma w buzi jakiś dziwny zapach. Staram sie oglądać jej paszczę i ma bielutkie ząbki, nieraz wydaje mi sie, że jakiś żółty nalot też jest, ale wtedy szczotkujemy jeszcze. Sama nie wiem co myśleć. Niedługo sama będę u dentystki, to jej zapytam co to może być, czy to zapach od ząbków, czy z gardełka :no:

Ależ nam się zrobił wątek główny :-D - zębowy

Do góry