reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

Iwosz - poczytam sobie ustawę pdof. ale na pierwszy rzut wydaje mi się, że to chodzi o ludzi, których rozlicza zakład pracy (pit-40). właśnie 10 stycznia jest ostatnim dniem, kiedy mogą zgłosić praocdawcy, że chcą być przez niego rozliczeni z us.

reklama
Kasia, ale tam jest napisane,że to podatnik ma złożyć oświadczenie, czyli "ja" a nie płatnik czyli "zakład pracy".

będę bardzo wdzięczna jak sprawdzisz i dasz znać o co w tym chodzi - ja jestem cienki bolek w te klocki :cool:

Iwosz-Z omawianej ulgi mogą skorzystać osoby rozliczające się zarówno samodzielnie (PIT-36; PIT-37), jak i za pośrednictwem płatnika, tj. zakładu pracy (PIT-40) albo organu rentowego (PIT-40A). Przy czym warunkiem uwzględnienia przedmiotowej ulgi przez płatnika w rozliczeniu rocznym za 2007 r. jest złożenie przez podatnika - w terminie do 10 stycznia 2008 r

Ja to rozumiem tak, że jak się rozliczamy wspólnie to jak najbardziej też możemy: "Określoną kwotę odlicza się od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga"

już mi to Kasia wyjaśniła na gg :-) - ale dzięki dziewczyny!!

trochę się przestraszyłam, że trzeba coś składać do tego cholernego US, ale całe szczęście nie muszę tam iść; - sorry za tę panikę :baffled::sorry2:
mam nadzieję,że komus się ta informacja przyda

jeżeli chcesz aby rozliczył cię pracodawca - czyli aby złożył za ciebie pit - to musisz go poinformować o tym aby odliczył ci od podatku ulgę na dziecko oraz do 10.01 musisz złożyć do us oświadczenie,że taka ulga ci przysługuje

jeżeli składasz pit sama do us to nie musisz biec teraz i składać oświadczenia

dobrze zrozumiałam??

reklama
jeżeli chcesz aby rozliczył cię pracodawca - czyli aby złożył za ciebie pit - to musisz go poinformować o tym aby odliczył ci od podatku ulgę na dziecko oraz do 10.01 musisz złożyć do zusu oświadczenie,że taka ulga ci przysługuje

a jesli rozliczam sie sama?
w sumie to nie wiem jak sie rozliczam :baffled: tesc zawozi wszystko do ksiegowego a nam daje tylko pity lub poczta przychodza i nawet nie wiem az wstyd :baffled::happy2:

Do góry