reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek główny

Catherinka - no patrz - moja teściowa ma Indesit i ciągle się psuje :-)

my też jesteśmu na etapie wyboru - chcemy Bosha albo Siemens (to zresztą ta sama firma ;-)),ładowaną od góry - i oczywiście nergo i wodooszczędną - ale nie wiem czy taka istnieje;

Kinga - byliśmy dziś w Euro AGD i w Electro Word, sa fajne obniyki :-)

reklama
Catherinka- to super ze miedzy Wami bardzo dobrze....ciesze się bardzo ....a powiedz jak Wigilia ..raczej jak tesciowa u Was na wigilii się zachowywała?

U nas Sylwester ok ...Kuba wprawdzie pracował ale tylko do 2 ..wiec szampana wypilismy ...ja siedziałam z Antkiem w domku ..przyjechała do nas moja mama...było super...Antos zasnął tak ok 22,30....fajerwerki go nawet nieobudziły ....spał grzeczniutko do godz 9 ..

Chyba Cię Karollka pominęłam, więc się poprawiam - wybacz! Teściowa ok - już nie stroiła żadnych fochów - o tyle jest dobra, że potrafi nie rozpamiętywać - choć wiem, że tak jak ja nie zapomina.

No tak - nigdy nie wiadomo. Moja mama ma ją już z 10 lat.

Kurcze, my to jakoś tak wyszło, że i pralkę, lodówkę, czajni, odkurzacz kupowaliśmy w Euro rtv agd :D
Ale już kuchenkę i zmywarkę w takim sklepie koło Carrefoura w Czyżynach (takie info dla krakowianek)- mają naprawdę super ceny i da się targować! Polecam! Właśnie nam się żelazko schrzaniło i tam na pewno pojedziemy kupić.

catherinka, dzięki Tobie mamy najbardziej wypasioną zmywarkę na świecie :-) Będę to pamiętać do końca życia :-D
Dzięki, uspokoiłaś mnie z tymi 4 kg :-) ja w mojej stuletniej pralce odkryłam jakiś czas temu, że mam 1100 obrotów, z których ostatnio namiętnie korzystam. Pranie super wywirowane, schnie pół dnia. Dlatego też duża ilość obrotów mnie rajcuje najbardziej :-D

dlaczego?? - u mnie coprawda stoi - jeszcze nie podłączona, ale mam nadzieję,że się sprawdzi

a ja zbyt dużych obrotów ;-) - Kinga, uważaj aby nie przesadzić, bo niszczą się ubrania :baffled:

Kinga - cieszę się :-D:-D:-D

Oj ja zmywarki nie oddałam za nic!!! Tyle czasu zaoszczędzone i wody!

Iwosz, nic się nie martw, też ją na pewno pokochasz! :-D:-D:-D No chyba, że lubisz zmywać.. .:baffled::no::-D

Nasza pralka ma chyba też 1100 obrotów, ma też fajny program do wełny, odkąd ją mam nie piorę już swetrów ręcznie, bo jest bardzo delikatny - raczej przerzuca niż pierze, ale wiadomo, że to trzeba tylko odświeżyć.

znalazłam na innym wątku:

Komunikat w sprawie ulgi z tytułu wychowywania dzieci 2008.01.03 11:51

W dniu 5 września 2007 r. Sejm RP przyjął zmiany do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, wprowadzając wyższy limit odliczenia z tytułu wychowywania w roku podatkowym dzieci własnych lub przysposobionych.

Zmiany te mają zastosowanie do dochodów uzyskanych w 2007 r. Zatem już przy rozliczeniu za 2007 r. rodzice będą mogli skorzystać z nowej kwoty odliczenia, stanowiącej iloczyn liczby wychowywanych dzieci i dwukrotności kwoty zmniejszającej podatek, określonej w pierwszym przedziale skali podatkowej, tj. 1.145,08 zł (2 x 572,54 zł).

Nie uległy natomiast zmianie warunki korzystania z przedmiotowej ulgi. Tym samym z omawianego odliczenia mogą korzystać podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych, uzyskujący dochody opodatkowane na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, wychowujący własne lub przysposobione dzieci:
- małoletnie,
- bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek pielęgnacyjny,
- do ukończenia 25 lat uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty lub w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym, jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku.

Odliczenie przysługuje wspólnie obojgu rodzicom. Określoną kwotę odlicza się od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga. W przypadku rodziców, w stosunku do których orzeczony został rozwód albo separacja, odliczenie przysługuje temu, u którego dzieci faktycznie zamieszkują. Jeżeli przez część roku dzieci zamieszkują u każdego z rodziców, odliczenie będzie odpowiednio dzielone między rodziców, stosownie do liczby miesięcy pobytu dziecka u danego rodzica.

Z omawianej ulgi mogą skorzystać osoby rozliczające się zarówno samodzielnie (PIT-36; PIT-37), jak i za pośrednictwem płatnika, tj. zakładu pracy (PIT-40) albo organu rentowego (PIT-40A). Przy czym warunkiem uwzględnienia przedmiotowej ulgi przez płatnika w rozliczeniu rocznym za 2007 r. jest złożenie przez podatnika - w terminie do 10 stycznia 2008 r. - oświadczenia, w którym:
- stwierdzi, że spełnia warunki uprawniające do skorzystania z ulgi (określone w art. 27f ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych);
- wskaże liczbę dzieci, na które przysługuje odliczenie;
- wskaże kwotę przysługującego odliczenia (obliczoną zgodnie z art. 27f ust. 2-5 ww. ustawy).

nie wiedziałam o tym terminie :szok:

czy rozliczając się razem z Piotrkiem też mogę "odliczyć" Krzymka od podatku?? czy to jest to samo co rozliczanie się razem z dzieckiem??

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

reklama
czyli co mamy rozliczyc sie do 10 stycznia czy tylko zlozyc jakies oswiadczenie???
nic o tym nie wiedzialam nigdzie o tym nie bylo napisane a czytalam nie raz w roznych gazetach na roznych stronach

Do góry