reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wątek główny

Catherinka - no patrz - moja teściowa ma Indesit i ciągle się psuje :-)

my też jesteśmu na etapie wyboru - chcemy Bosha albo Siemens (to zresztą ta sama firma ;-)),ładowaną od góry - i oczywiście nergo i wodooszczędną - ale nie wiem czy taka istnieje;

Kinga - byliśmy dziś w Euro AGD i w Electro Word, sa fajne obniyki :-)

reklama
Catherinka- to super ze miedzy Wami bardzo dobrze....ciesze się bardzo ....a powiedz jak Wigilia ..raczej jak tesciowa u Was na wigilii się zachowywała?

U nas Sylwester ok ...Kuba wprawdzie pracował ale tylko do 2 ..wiec szampana wypilismy ...ja siedziałam z Antkiem w domku ..przyjechała do nas moja mama...było super...Antos zasnął tak ok 22,30....fajerwerki go nawet nieobudziły ....spał grzeczniutko do godz 9 ..

Chyba Cię Karollka pominęłam, więc się poprawiam - wybacz! Teściowa ok - już nie stroiła żadnych fochów - o tyle jest dobra, że potrafi nie rozpamiętywać - choć wiem, że tak jak ja nie zapomina.

No tak - nigdy nie wiadomo. Moja mama ma ją już z 10 lat.

Kurcze, my to jakoś tak wyszło, że i pralkę, lodówkę, czajni, odkurzacz kupowaliśmy w Euro rtv agd :D
Ale już kuchenkę i zmywarkę w takim sklepie koło Carrefoura w Czyżynach (takie info dla krakowianek)- mają naprawdę super ceny i da się targować! Polecam! Właśnie nam się żelazko schrzaniło i tam na pewno pojedziemy kupić.

catherinka, dzięki Tobie mamy najbardziej wypasioną zmywarkę na świecie :-) Będę to pamiętać do końca życia :-D
Dzięki, uspokoiłaś mnie z tymi 4 kg :-) ja w mojej stuletniej pralce odkryłam jakiś czas temu, że mam 1100 obrotów, z których ostatnio namiętnie korzystam. Pranie super wywirowane, schnie pół dnia. Dlatego też duża ilość obrotów mnie rajcuje najbardziej :-D

dlaczego?? - u mnie coprawda stoi - jeszcze nie podłączona, ale mam nadzieję,że się sprawdzi

a ja zbyt dużych obrotów ;-) - Kinga, uważaj aby nie przesadzić, bo niszczą się ubrania :baffled:

Kinga - cieszę się :-D:-D:-D

Oj ja zmywarki nie oddałam za nic!!! Tyle czasu zaoszczędzone i wody!

Iwosz, nic się nie martw, też ją na pewno pokochasz! :-D:-D:-D No chyba, że lubisz zmywać.. .:baffled::no::-D

Nasza pralka ma chyba też 1100 obrotów, ma też fajny program do wełny, odkąd ją mam nie piorę już swetrów ręcznie, bo jest bardzo delikatny - raczej przerzuca niż pierze, ale wiadomo, że to trzeba tylko odświeżyć.

znalazłam na innym wątku:

Komunikat w sprawie ulgi z tytułu wychowywania dzieci 2008.01.03 11:51

W dniu 5 września 2007 r. Sejm RP przyjął zmiany do ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, wprowadzając wyższy limit odliczenia z tytułu wychowywania w roku podatkowym dzieci własnych lub przysposobionych.

Zmiany te mają zastosowanie do dochodów uzyskanych w 2007 r. Zatem już przy rozliczeniu za 2007 r. rodzice będą mogli skorzystać z nowej kwoty odliczenia, stanowiącej iloczyn liczby wychowywanych dzieci i dwukrotności kwoty zmniejszającej podatek, określonej w pierwszym przedziale skali podatkowej, tj. 1.145,08 zł (2 x 572,54 zł).

Nie uległy natomiast zmianie warunki korzystania z przedmiotowej ulgi. Tym samym z omawianego odliczenia mogą korzystać podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych, uzyskujący dochody opodatkowane na ogólnych zasadach przy zastosowaniu skali podatkowej, wychowujący własne lub przysposobione dzieci:
- małoletnie,
- bez względu na wiek, które zgodnie z odrębnymi przepisami otrzymują zasiłek pielęgnacyjny,
- do ukończenia 25 lat uczące się w szkołach, o których mowa w przepisach o systemie oświaty lub w przepisach - Prawo o szkolnictwie wyższym, jeżeli w roku podatkowym dzieci te nie uzyskały dochodów, z wyjątkiem dochodów wolnych od podatku dochodowego, renty rodzinnej oraz dochodów w wysokości niepowodującej obowiązku zapłaty podatku.

Odliczenie przysługuje wspólnie obojgu rodzicom. Określoną kwotę odlicza się od podatku jednego z rodziców lub od podatku obojga. W przypadku rodziców, w stosunku do których orzeczony został rozwód albo separacja, odliczenie przysługuje temu, u którego dzieci faktycznie zamieszkują. Jeżeli przez część roku dzieci zamieszkują u każdego z rodziców, odliczenie będzie odpowiednio dzielone między rodziców, stosownie do liczby miesięcy pobytu dziecka u danego rodzica.

Z omawianej ulgi mogą skorzystać osoby rozliczające się zarówno samodzielnie (PIT-36; PIT-37), jak i za pośrednictwem płatnika, tj. zakładu pracy (PIT-40) albo organu rentowego (PIT-40A). Przy czym warunkiem uwzględnienia przedmiotowej ulgi przez płatnika w rozliczeniu rocznym za 2007 r. jest złożenie przez podatnika - w terminie do 10 stycznia 2008 r. - oświadczenia, w którym:
- stwierdzi, że spełnia warunki uprawniające do skorzystania z ulgi (określone w art. 27f ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych);
- wskaże liczbę dzieci, na które przysługuje odliczenie;
- wskaże kwotę przysługującego odliczenia (obliczoną zgodnie z art. 27f ust. 2-5 ww. ustawy).

nie wiedziałam o tym terminie :szok:

czy rozliczając się razem z Piotrkiem też mogę "odliczyć" Krzymka od podatku?? czy to jest to samo co rozliczanie się razem z dzieckiem??

HELP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

reklama
czyli co mamy rozliczyc sie do 10 stycznia czy tylko zlozyc jakies oswiadczenie???
nic o tym nie wiedzialam nigdzie o tym nie bylo napisane a czytalam nie raz w roznych gazetach na roznych stronach

Do góry