reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• 15.04.2025 o 12:00 zapraszamy Cię serdecznie na live, który poprowadzi psycholożka i psychoterapeutka Agnieszka Dąbrowska (@zdrowo_i_purpurowo), a jej gościnią będzie Anna Ślusarczyk (@kawa_z_uwaznoscia) – dziennikarka, psycholożka zdrowia i jakości życia, trenerka umiejętności DBT, liderka Family Connections i redaktorka naczelna portalu @babyboom_pl. Porozmawiamy o tym: czym tak naprawdę jest uważność w codziennym życiu mamy, jak wspierać dziecko swoją obecnością, nie tylko działaniem, jak zatrzymać się choć na chwilę, nawet jeśli wszystko dookoła pędzi, i dlaczego uważność może być jednym z najpiękniejszych prezentów, jakie dajemy dziecku i sobie. To będzie ciepła, wspierająca rozmowa – bez oceniania, za to z dużą dawką otwartości i akceptacji. Zrób sobie kubek herbaty, usiądź wygodnie i bądź z nami 💛 Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wątek dla mam,które starają się o kolejne dziecko :)

Przeniosę sobie tutaj - wiesz, wiadomo że my odpowiadamy za swoje dzieciaki. Każda z nas chce wychować najlepszego człowieka. Generalnie nikt nie chce wychować mordercy. No ale jednak są te różne dzieciaki - gdyby tak wszystkie były super wychowane to nie było by hejtu i samobójstw dzieciaków zaszczutych przez inne dzieciaki.

Z całego serduszka wam tu polecam teraz nowy serial na netflix "Dojrzewanie" - ale naprawdę ryje banie, emocjonalnie dla rodzica w mojej ocenie bardzo ciężki, trzeba mieć przestrzeń w głowie.

Bo w ogóle pytałyście jak dzieci mogą się śmiać z CT1 (cukrzycy typu 1), a no mogą od samego wyśmiewania choroby - to wszystko dlatego, że objadałeś/objadasz się słodyczami, nie chcesz nic innego jeść na pewno itd. po sam osprzęt typu - wstrzykujesz sobie narkotyki, jesteś jak robot z wszczepionym chipem itd.
Straszne to jest ile dzieci w młodym wieku popełnia samobójstwo właśnie przez hejt rówieśników. To jest dramat..
Zobaczę ten serial wieczorem( jak młody szybko spać pójdzie) .

Dramat jest również to właśnie,że dzieci nawzajem się z siebie wyśmiewają i to z powodu choroby. Przecież samo sobie dziecko choroby nie wybrało.
Brak świadomości niektórych dzieci wykracza po za skalę. Brak empatii i zrozumienia.

reklama
Nie miałam, ale z tego co wiem to te polipy nie jest wcale tak łatwo wykryć tzn. najlepiej jest chyba na samym początku cyklu nie wiem czy nawet nie w czasie okresu, albo dosłownie zaraz po, a raczej mało kobiety wykonuje wtedy USG.
Chodzi chyba o to, że to endometrium musi być naprawdę mega cienkie, a i lekarz musi się specjalizować w tym. Najłatwiej je wykryć na histeroskopii - ale tego przecież nie robi się od tak. Natomiast polipy mogą utrudniać zajście w ciąże - znam 3 dziewczyny, które przed usunięciem miały problem, a po zaszły i urodziły maluchy. Tu na baby forum, na pewno widziałam też wpisy, że został taki polip wykryty dopiero w ciąży, ale jak ta ciąża się skończyła to nie wiem.
No właśnie tego się boję, że jak faktycznie jest ten polip to czy nie będzie zagraża ciąży ...

Niestety u mnie w mieście chłopak popełnił samobojstwo w pierwszej klasie liceum przez hejt ,a dyrektor nic nie zrobił . Pisał listy i prośby rozmawiał z nauczycielami . Ale uczniowie bogaci rodzice sponsorują więc olali sprawę . I nic się więcej nie wydarzyło dalej pracują ,a chłopak nie żyje :(

Hej dziewczyny. Czy miała któraś z Was kiedyś polipa w macicy/ dnie macicy ?
Byłam w pondz u ginekologa ( na nfz ), u niego byłam pierwszy raz i powiedział, że jest podejrzenie polipa. Badań się regularnie u gina co pół roku, najrzadziej co rok i nigdy mi polipa nie zdiagnozowano. Pobrał cytologię i powiedział, że za 2 tyg do kontroli od razu po miesiączce ( oby już nie przyszła 😁 ), bo wtedy polipa widać najlepiej.
Jak to wygląda z poluoem, jak u Was było ? Zniknął sam, musiałyście go usuwać czy coś ?
Wiesz co, właśnie ja mam teraz podejrzenie. Byłam w marcu na wizycie i była jakaś masa w macicy, którą ginka określiła, że może być to polip. Wtedy byłam w okolicy owulacji na wizycie. Mam przyjść po drugiej miesiączce, ale właśnie tak zaraz po, żeby zobaczyć czy to się złuszczyło czy zostało. I jak będzie nadal to mówiła o histeroskopii albo jakiejś innej metodzie jeszcze żeby to sprawdzić, ale to już w szpitalu pod narkozą. Więc będę na początku kwietnia pewnie się wybierała.

Wiesz co, właśnie ja mam teraz podejrzenie. Byłam w marcu na wizycie i była jakaś masa w macicy, którą ginka określiła, że może być to polip. Wtedy byłam w okolicy owulacji na wizycie. Mam przyjść po drugiej miesiączce, ale właśnie tak zaraz po, żeby zobaczyć czy to się złuszczyło czy zostało. I jak będzie nadal to mówiła o histeroskopii albo jakiejś innej metodzie jeszcze żeby to sprawdzić, ale to już w szpitalu pod narkozą. Więc będę na początku kwietnia pewnie się wybierała.
No ja mam już umówiona wizytę na 5.05 zaraz po miesiączce ( mam nadzieję, że nie przyjdzie już 😁 ) i wtedy zobaczymy czy będzie czy nie.

Niestety ten cykl nie będzie tym szczęśliwym. Prożek spadł do 2.3 , beta <2.3 Czekam na okres i z nadziejami że jeszcze w tym roku powitam bobasa choć termin na święta by wychodził czego nigdy nie chciałam 🤣

reklama

Napisz swoją odpowiedź...
Do góry