reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wątek dla mam karmiących piersią

Moj Bartek ostatnio baardzo domaga sie cyca. W dzien to wyglada tak, ze jak cos robie, albo siedze, to stoi przy moich nogach i zebra cyca placzem. Jak tylko zobaczy, ze go wyjmuje, zaczyna sie smiac i od razu ssie. Poza tym jak wychodze z domu bez niego zaczyna plakac. Mozliwe,ze to lek separacyjny, czy jak to zwal? Mam nadzieje,ze to mija. Poza tym ostatnie 2 noce to koszmar. Z 30 na 31 spalam ok 2 godz, a dzisiejszej nocy 3. Nie wiem ile jeszcze pociagne.

Lucy dziecko na piersi nie potrzebuje dodatkowo modyfikowanego. Po co mu je dajesz?

reklama
Lucy moja cyca tylko z wieczora i w nocy i nie daje jej żadnego mleka modyfikowanego. A jak już zakończymy cycanie i to nocne to spróbuję jej dać jakieś mleko modyfikowane junior może z kubeczka pociągnie. A jeśli nie będzie chciała to będzie dostawać nabiał w postaci jogurtu, serka, kaszki mlecznej.

Celinko - moja Ola też zaczyna płakać jak ja gdzieś wychodzę bez niej :tak: jak zostawię ją z kimś i wyjdę nie zauważona a młoda zostanie przez tę osobę zabawiona to zapomina o mnie i ładnie się bawi, a jak mnie zauważy albo usłyszy to od razu płakać zaczyna - tzn to nawet nie jest płacz, moje dziecię jeszcze NIGDY nie płakało tak żeby łzy leciały....
a jak chce cyca to pokazuje mi na poduchę rogala ;-) jak widzi, że ją biorę to z wielkim zniecierpliwieniem zaczyna mruczeć :sorry2:
Ja myślę, że młodej ząbki idą i jak ssie to to też przynosi jej to ulgę, bo u nas w nocy też częściej trzyma cyca w buzi - tyle, że ja śpię - a czemu Celinko Ty nie możesz spać? Bartuś tak źle sypia?
Lucy - ja nie pomogę za bardzo, myślę, że w Twojej sytuacji trzeba jakieś mleczko wprowadzić, skoro Piotruś już w sumie nie cyca, tak przynajmniej wychodzi z Twojego opisu.

Mamjakty chodze spac zawsze kolo polnocy, bo jak malego uspie, to w domu sprzatam itd. Do ponocy moje dziecko budzi sie 3-4 razy, ale jak tylko possie cyca, to od razu idzie spac. Jak ja pojde spac, to maly zaczyna sie wiercic, poplakiwac, chce cyca, jak mu dam, to troche possie, potem zaczyna plakac itd. Ja w koncu trace cierpliowsc i zaczynam sie denerwowac, to maly jeszcze gorzej placze :-/

Kurcze Celinko współczuję strasznie :-( Ciekawe czemu Bartuś tak reaguje jak już idziesz do Niego spać :confused: A jakbyś dała Mu cyca i odłożyła Go do łóżeczka - próbowałaś tak?

Lucy - Karolka też pije tylko rano i wieczorem, z tym że wieczorem dwa razy i z tego co wiem to wystarczy dziecku w tym wieku, więc nie daję jej mleka modyfikowanego. Dostaje też jogurt albo twarożek. No i kaszki na wodzie. Karolka w sumie cycka domaga się tylko wieczorem - rano i drugie wieczorne karmienie odbywa się na śpiąco :sorry2:

No wlasnie ja Bartkowi daje rano kanapki, ew. jajecznice na parze, potem cyc, owocki, obiadek i na kolacje kaszke z owocami. Chcialabym juz zrezygnowac z kaszki i wprowadzic 5ty posilek zamiast cyca, ale za bardzo nie mam pomyslu. Jakies rady?

Lucy - Karola dostaje na kolacje kaszkę z owocem i czasem trochę chlebka i do picia mleko, które odciągam rano (rano pije mi z jednej piersi, a z drugiej odciągam). Chyba się najada, bo nie budzi sie w nocy ... odciągam okolo 90 ml, więc nie jest to za dużo ...

Ja też mam problem z komponowaniem posiłków Oli :-( u nas to tak mniej więcej wygląda:
ok 7 młoda się budzi, ssie cyca (nie za dużo), leżymy sobie jeszcze z pół godzinki, ok 8 już jest wymyta i przebrana ;-)
ok 8:30 idziemy na śniadanko - zazwyczaj jest to kanapka z masełkiem i szyneczką/serem białym i dżemem morelowym/jajeczniczka,
potem ok 10 dostaje cyca i idzie spać,
ok 12:30/13:00 dostaje ostatnio jakąś zupkę,
ok 15 cyc i spanie, jak wstanie dostaje drugie danie: kasza/ryż/makaron/ziemniaczki z jakimś mięskiem albo rybką i warzywami,
potem jakoś ok 17:30 jakiś owoc no i na kolację ostatnio pije z kubeczka płynną kaszkę z sokiem malinowym (kaszka robiona na wodzie, bezsmakowa), czasem dostaje tez jakąś kanapeczkę, ale nie je za dużo.
Czasem jak je tylko jedno danie to zamiast zupy jest drugie śniadanie w postaci najczęściej jogurtu naturalnego samego albo z owocem, albo coś w stylu misiowy jogurt, czasem też jakaś kanapka - zależy co na śniadanie zjadła.
No i te kolacje to mi się tak średnio podobają jej :sorry2:
Muszę w końcu wypróbować jakieś pasty na kanapki - Ola lubi chlebek :sorry2:

Ostatnia edycja:
reklama
Kris cyca rano (ok.7:30-8) i wieczorem(ok.20:30-21),
11-sniadanko, przewaznie kanapeczki z bialym lub zoltym serem, jajkiem na twardo, dzemem lub jajeczniczka i cyc do popicia
14-obiad tj. danie ze sloiczka 250g.
17-podwieczorek np. jogurt, twarozek, ryz albo pudding z owocami itp. i cyc do popicia
20-kolacja: kaszka mleczna z owocami i cyc po kapieli
21-7:30 SPANIE i odpoczynek dla zoladka

Do góry