reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga / wzrost naszcyh Maluszków

Kasiula nie zapominaj ze twój synek bardzo duzo kalorii teraz spala. Na jakim jest centylu??
z 50 na 25 :/
Kasiula a co na to lekarz? kurcze wydaje mi sie , ze to jednak za mało..
no malo mam juz umowiona wizyte w poradni zchodzen somatycznych na 13 wrzesnia a ta poradnia zajmuje sie ogolnie dziećmi ... z tego co ja zrozumialam ze bardziej wgłębiają sie w badania itp ... byc moze ma cos a moze po prostu ma taka budowe po tatusiu ... lepiej sprawdzic niz zaniechac :)

reklama
weri o ile moge sie wtracic to nie ma to chyba znaczenia. Ja miałąm ww objawy (cisnienie 150/120 srednio, nogi jak balony , rece, twarz+ białkomocz = klasyczne zatrucie ciazowe) a mały wazy ponad 10 kg. urodził sie 3630
waga urodzeniowa: 3100
my wlasnie po wazeniu ... 8 miesiecy 2 tyg 8530g !
w miesiac 130g :/
Moja Marysia ok 8 tygodni temu, przytyła w miesiąc tylko 200g. Zrobiliśmy wszystkie badania, martwilismy sie, a okazało się ze główną tego przyczyną była zwiększona jej ruchliwość. Miałyśmy tez żelazo odrobine poniżej normy i na wszelki wypadek podajemy jej żelazo w płynie (na zalecenie lekarki).
Mojej koleżance, mała Hania, w 8 miesiącu nie przytyła w ogóle. Przyczyną była też większa mobilność.

Wniosek: badania oczywiście można zrobić ale nie ma co sie przesadnie martwić!

waga urodzeniowa: 3100

Moja Marysia ok 8 tygodni temu, przytyła w miesiąc tylko 200g. Zrobiliśmy wszystkie badania, martwilismy sie, a okazało się ze główną tego przyczyną była zwiększona jej ruchliwość. Miałyśmy tez żelazo odrobine poniżej normy i na wszelki wypadek podajemy jej żelazo w płynie (na zalecenie lekarki).
Mojej koleżance, mała Hania, w 8 miesiącu nie przytyła w ogóle. Przyczyną była też większa mobilność.

Wniosek: badania oczywiście można zrobić ale nie ma co sie przesadnie martwić!

no zbytnio sie nie martwie bo moze miec budowe tatusia ... lepiej przejsc niz przeskoczyc ;) a powiedz te badania to gdzie ci robili ? normalnie lekarz wysłał czy w poradni jakiejś?

no zbytnio sie nie martwie bo moze miec budowe tatusia ... lepiej przejsc niz przeskoczyc ;) a powiedz te badania to gdzie ci robili ? normalnie lekarz wysłał czy w poradni jakiejś?
Miałam zwykłe skierowanie na badania od pediatry, na NFZ, do labolatorium. Badanie krwi i moczu.
Ale jezeli nie ma uzasadnienia to nie ma co kuć maleństwa. U nas wyglądało to dość brutalnie... Pielęgniarka najpierw powiedziała, że nie wie czy sobie da rade. Potem wbiła igłe w rączke i po omacku zaczęła w środku szukać żyły. Po ok 30 sek 'gmerania' igłą poleciała krew. Najpierw bespośrednio na podłoge, bo nie zdążono podłozyc probówki. Ja i mała płakałyśmy!
Dodam, że badań było na tyle dużo (morfologia, żelazo, hemoglobina ... ), że z paluszka byłoby za mało, dlatego musiała miec pobierana krew z rączki. Ale lepiej od razu wszystko, niż 10 razy przezywać to samo.

Kasiula, miesiąc temu pediatrę zaniepokoiło, ze Eli mało przybrała, dała mi skierowanie na badanie moczu, wyszła infekcja, prawdopodobnie to było przyczyną niskiego przyrostu wagi. Brała Furagin, czy jakoś tak i teraz przybiera ok.
A robiłaś badanie siuśków?????? Mozliwe, też, że jak pisze nefre, Pawełek szybko spala, teraz nasze dzieciaczki będą mniej przybierać, bo śmigają więcej :-)

My po pomiarach;
Sonia 8m-cy i 3tyg - 78cm i 11,9kg co oznacza że przez ostatnie 3tyg przybrała "tylko" (jak na nią) 300g :tak:
Całość tutaj

Załączniki

• waga.jpg
    waga.jpg
    23,7 KB · Wyświetleń: 37
  • wzrost.jpg
    wzrost.jpg
    22,6 KB · Wyświetleń: 36
reklama
Do góry