reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga naszych bobasków ;)

reklama
Moja Ania była ważona w zeszłą środę (czyli w wieku 3 miesięcy i 4 dni) i ważyła
5600. Cały cza się martwię czy to nie za mało, ale ona jest tylko na cycku i mieści się na 25 centylu. Lekarka powiedziała, że nie mam się martwić bo jest dobrze. Ania jest szczupła i długa. Ubranka 68 nosi już od jakichś 2-3 tygodni. U nas nie mierzą wzrostu więc nie wiem ile dokładnie ma. Aha! Martwię się tak dlatego, że miała dość dużą masę urodzeniową (4080g i 63cm ; w szpitalu spadła do 3740g), więc przybiera na wadze dość wolno. No ale w normie ok. 150g na tydzień. Mój mąż twierdzi, że teraz to jużnie ma znaczenia waga urodzeniowa, bo dzieci potem to nadrabiają i się wyrównują. Mam małą obsesję na punkcie wagi - każę mężowi ją ważyć co tydzień. Powinnam się martwić? Jak sądzicie?

Jeśli chodzi o tą wagę urodzeniową to moja koleżanka urodziła też w maju bliźniaki (2050g i 2100g). Była z nimi ponad miesią w szpitalu bo spadły na wadze do 1700g i nie chciały pić. No a jak ją spotkałam gdy miały prawie 3 miesiące to ważyły już ponad 5 kg! No, ale one są wyłącznie na Humanie od samego początku.

Mandarynka, ile przybiera liczy się od najniższej wagi. Myślę, że powinnaś się martwić, kiedy mała wykazywała objawy ciągłego głodu, nadmierną senność lub odwodnienia (lekka pieluszka, pomarańczowy mocz). Jeśli tego nie ma, jest ok. :-)

Głupio mi o to pytac ale co tam musze...co to sa te centyle...bo nie mam pojecia ::) :p a Kropecka wydaje mi sie ze juz Wiktorek przescignał Aleksa bo ostatnio moj był wazony 18 sierpnia i wazył 5470 i nie sadze ze do dzis tyle przybrał :-[ no to juz jest najjlzejszy na BB chyba. A co do długosci to jak go miezylismy cm to nam wyszło 68 cm ale ubranka niektore na 62 jeszcze nosi wiec nie wiem ile dokładnie ma ale taki kruciutki nie jest :)

Angie siatki centylowe to są takie wykresy na których możesz sprawdzić jaka jest prawidłowa (średnia) waga, wzrost lub obwód główki lub klatki piersiowej dla dzieci (inne dla dziewczynek i chłopców) w różnym wieku. Prawdopodobnie masz te siatki rozrysowane na końcu książeczki zdrowia Alka. My mamy. Można sprawdzić, czy dziecko prawidłowo rośnie.

reklama
Qrde ale ja durna jestem, nie zagladałam tam 8) Jasne, ze jest :) No i Alek sie miesci w tych ramkach. Tylko tak roznie, bo np wage ma z tej nizszej połki, długosc z wyzszej no i głowke ma faktycznie sporawą :)

Do góry