reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga dzieciątek

Siwucha jak lekarz mówi że taki jego urok to chyba nie masz się co martwić... U nas obwód główki 42 cm a klatki piersiowej 45 cm
Ojoj wasze dzieciaczki ważą po 7 kg...a mój klocek.... 8,5...Ale na szczęscie jest grzeczny więc nie trzeba go dużo nosić :)

reklama
Nuna, niezły ciężarek masz do dźwigania :szok:

Siwucha, ja też nie martwiłabym się niepotrzebnie na twoim miejscu.
Karolina nie miała co prawda obwodu głowy większego od obwodu klatki, ale długo miała równe. Dopiero na dzisiejszym szczepieniu odwód klatki jest odrobinkę (0,5 cm) większy od głowy. Na pewno w końcu się wyrówna :tak:

Nasz Filipek z tego co obliczylam przybieral na wadze ok 100 gr. tygodniowo ale te dane sa juz sprzed co najmniej miesiaca, Filip idzie po minimum, tzn po 3 centylu jezeli chodzi o wage ale z koleji z dlugoscia idzie jak burza, moze wszystkie gramy ida w dlugosc a nie szerokosc. Pani pediatra na ostatnim spotkaniu kazala zrobic badania badania krwi bo stwerdzila ze synek blado wyglada (moze bylo to spowodowane goraczka? wedlug mnie calkiem normalnie).
Z tego co czytam to dzieciaczki w bardzo roznym tepie przybieraja na wadze...
Obwod glowki narazie jest rowny z obwodem klatki (40 cm)

W tym wszystkim chodzi o sprawdzanie prawidłowości proporcji w budowie ciała. Jeśli któryś wymiar jest poza centylem to powinna zapalić się czerwona lampka. Duża główka (za duża względem reszty ciała) może teoretycznie sugerować, że coś jest nie tak.... nie chcę pisać niesprawdzonych głupot i nikogo straszyć.
Generalnie jeśli dzieci są zdrowe, ładnie rosną i się rozwijają to proponuje wrzucić na luz. Lekarze lubią najpierw narobić paniki a potem jakoś tak umywają od sprawy rączki...., że niby tylko się upewniali (wiem to z własnego doświadczenia).
A druga podstawowa rzecz - pielęgniarki nie mają pojęcia o mierzeniu!!!. U nas ciągu tygodnia wyszły 3 różne wymiary w zależności od tego kto mierzył i gdzie przyłożył centymetr, eh szkoda gadać.
Ważna jest też dynamika zmian, czyli jeśli główka rosła o te 1,5 - 1 cm /miesiąc to wszystko jest w pariadkie.
Siwucha niczym sie nie przejmuj , masz ślicznego i zdrowego synka. Po prostu szczuplutki jest człopaczek i tyle. ;-)

reklama
Do góry