reklama
A tak się dopytuję bo mam małego schizola na tym punkcie.
Krzysio długość urodzeniową miał 54 cm. Potem jak miał niecałe 3 miesiące został zmierzony na płasko z wyprostowanymi nóżkami i wyszło 56 cm. Długość poniżej 3 centyla i zaczęło się wymyślanie różnych chorób i stresu co niemiara. Teraz mierzony na płasko ma jakieś 64 cm i jest na 3 centylu więc też nie za dużo. :-( Ale dynamika wzrostu przez te ostatnie 2, 5 miesiąca jest standardowa czyli ok 2,5 cm.
Więc kiedy czytam o przyrostach o 24 cm to mi gały na wierzch wychodzą......
Gratuluję, że Wam tak dzieciaczki rosną jak na drożdżach.;-)
Krzysio długość urodzeniową miał 54 cm. Potem jak miał niecałe 3 miesiące został zmierzony na płasko z wyprostowanymi nóżkami i wyszło 56 cm. Długość poniżej 3 centyla i zaczęło się wymyślanie różnych chorób i stresu co niemiara. Teraz mierzony na płasko ma jakieś 64 cm i jest na 3 centylu więc też nie za dużo. :-( Ale dynamika wzrostu przez te ostatnie 2, 5 miesiąca jest standardowa czyli ok 2,5 cm.
Więc kiedy czytam o przyrostach o 24 cm to mi gały na wierzch wychodzą......
Gratuluję, że Wam tak dzieciaczki rosną jak na drożdżach.;-)
paollka
czerwcowa mama
nas tak samo mierzy jedna pielęgniarka:-):-)Ufam tylko pomiarom zrobionym przez tę samą pielęgniarkę, a i to tylko orientacyjnie ;-)
Emmila jeśli mogę cię aż tak wykorzystać, to proszę o sprawdzeniekilku pomiarów klaty, oczywiście jak będziesz miała chwilkę wolnego
1,5 mies.-37
2,5 40
4 39,5(chyba coś źle pomierzyli!!!)
5 41,5
Z góry dziękuję
Coś z tymi pomiarami nie tak, bo teraz się wczytałam: przy urodzeniu obwód główki 37,5, a w trzecim tygodniu 36:-), no i klatka też mu się raczej nie zmniejszyła
1,5 mies.-37
2,5 40
4 39,5(chyba coś źle pomierzyli!!!)
5 41,5
Z góry dziękuję
Coś z tymi pomiarami nie tak, bo teraz się wczytałam: przy urodzeniu obwód główki 37,5, a w trzecim tygodniu 36:-), no i klatka też mu się raczej nie zmniejszyła
Nie ma sprawy.
Ups chyba troszki obiecałam na wyrost Patrzę na te swoje wykresy i tu nie ma centyli tylko wymiary dla poszczególnych miesięcy. Więc wybacz mi tę pomyłkę.
Więc prawidłowy obwód klatki piersiowej wygląda tak:
(podane wymiary to 50 centyl)
1 miesiąc - 37,5 cm
2 miesiąc - 40 cm
3 miesiąc - 42,5 cm
4 miesiąc - 44 cm
5 miesiąc - 45 cm
6 miesiąc - 46 cm
Tak więc przyrost klatki piersiowej z czasem jest mniejszy.
Skoro lekarze nic na ten temat nie mówią to nie masz czym się przejmować ;-)
Ups chyba troszki obiecałam na wyrost Patrzę na te swoje wykresy i tu nie ma centyli tylko wymiary dla poszczególnych miesięcy. Więc wybacz mi tę pomyłkę.
Więc prawidłowy obwód klatki piersiowej wygląda tak:
(podane wymiary to 50 centyl)
1 miesiąc - 37,5 cm
2 miesiąc - 40 cm
3 miesiąc - 42,5 cm
4 miesiąc - 44 cm
5 miesiąc - 45 cm
6 miesiąc - 46 cm
Tak więc przyrost klatki piersiowej z czasem jest mniejszy.
Skoro lekarze nic na ten temat nie mówią to nie masz czym się przejmować ;-)
Nie ma za co. Serio nie przejmuj się - po prostu taką ma budowę. Jakby wymiar klatki piersiowej był aż tak istotny to byś o tym wiedziała.
O ile pamiętam to temat zaczął się od główki , klatka miała być tylko odniesieniem. Jeśli wymiar główki jest w porządku, tzn nie ma przesadnie dużej ( a to by już lekarz zauważył) to możesz spać spokojnie.
Np. u mojego Misia obwód ramienia jest chyba na 5000 centylu, bo odpowiada 5- latkowi. Pięcioletnie dzieci mają obwód ramienia = 17 cm, wyobrażasz to sobie?? Oczywiście lekarze nawet na to nie patrzą, bo to goła statystyka i znaczy tylko tyle, że dziecie jest tłuste.
Po prostu są wymiary mniej lub bardziej ważne. Raczej nie spotkałam się z tym, żeby zwracano mocno uwagę na samą klatkę piersiową i pewnie lekarz powie Ci to samo.;-)
O ile pamiętam to temat zaczął się od główki , klatka miała być tylko odniesieniem. Jeśli wymiar główki jest w porządku, tzn nie ma przesadnie dużej ( a to by już lekarz zauważył) to możesz spać spokojnie.
Np. u mojego Misia obwód ramienia jest chyba na 5000 centylu, bo odpowiada 5- latkowi. Pięcioletnie dzieci mają obwód ramienia = 17 cm, wyobrażasz to sobie?? Oczywiście lekarze nawet na to nie patrzą, bo to goła statystyka i znaczy tylko tyle, że dziecie jest tłuste.
Po prostu są wymiary mniej lub bardziej ważne. Raczej nie spotkałam się z tym, żeby zwracano mocno uwagę na samą klatkę piersiową i pewnie lekarz powie Ci to samo.;-)
reklama