reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Waga dzieciątek

Ja mierze tj Blanes- tzn. przykładając miarkę do ciałka.
Niektóre piżamki (duże 68) bardzo trzeszczą w szwach jak Ania prostuje nogi, więc uznaje pomiar za prawidłowy :-D

reklama
A tak się dopytuję bo mam małego schizola na tym punkcie.
Krzysio długość urodzeniową miał 54 cm. Potem jak miał niecałe 3 miesiące został zmierzony na płasko z wyprostowanymi nóżkami i wyszło 56 cm. :szok: Długość poniżej 3 centyla i zaczęło się wymyślanie różnych chorób i stresu co niemiara. Teraz mierzony na płasko ma jakieś 64 cm i jest na 3 centylu więc też nie za dużo. :-( Ale dynamika wzrostu przez te ostatnie 2, 5 miesiąca jest standardowa czyli ok 2,5 cm.
Więc kiedy czytam o przyrostach o 24 cm to mi gały na wierzch wychodzą......
Gratuluję, że Wam tak dzieciaczki rosną jak na drożdżach.;-)

Ale urodzeniową napewno mu mierzono przykładając miarkę do ciała (tak się po prostu robi). Zmierz tak Krzysia i na 100% wyjdzie Ci tez duży przyrost. Na pewno nie ma 64cm- impossible :-)

Melasa, aż poszłam i zmierzyłam. Krzysio fik na boczek, ja centymetrem po krzywiznach i wyszło całe 70cm :-)
I bądź tu człowieku mądry......
To ja już nie wiem, która miarka prawidłowa i bardziej powszechna w użyciu.

Emmila jeśli mogę cię aż tak wykorzystać, to proszę o sprawdzeniekilku pomiarów klaty, oczywiście jak będziesz miała chwilkę wolnego
1,5 mies.-37
2,5 40
4 39,5(chyba coś źle pomierzyli!!!)
5 41,5

Z góry dziękuję
Coś z tymi pomiarami nie tak, bo teraz się wczytałam: przy urodzeniu obwód główki 37,5, a w trzecim tygodniu 36:-), no i klatka też mu się raczej nie zmniejszyła:baffled::confused:

Nie ma sprawy.
Ups chyba troszki obiecałam na wyrost :zawstydzona/y: Patrzę na te swoje wykresy i tu nie ma centyli tylko wymiary dla poszczególnych miesięcy. Więc wybacz mi tę pomyłkę.
Więc prawidłowy obwód klatki piersiowej wygląda tak:
(podane wymiary to 50 centyl)
1 miesiąc - 37,5 cm
2 miesiąc - 40 cm
3 miesiąc - 42,5 cm
4 miesiąc - 44 cm
5 miesiąc - 45 cm
6 miesiąc - 46 cm
Tak więc przyrost klatki piersiowej z czasem jest mniejszy.
Skoro lekarze nic na ten temat nie mówią to nie masz czym się przejmować ;-)

Nie ma za co. Serio nie przejmuj się - po prostu taką ma budowę. Jakby wymiar klatki piersiowej był aż tak istotny to byś o tym wiedziała.
O ile pamiętam to temat zaczął się od główki , klatka miała być tylko odniesieniem. Jeśli wymiar główki jest w porządku, tzn nie ma przesadnie dużej ( a to by już lekarz zauważył) to możesz spać spokojnie.
Np. u mojego Misia obwód ramienia jest chyba na 5000 centylu, bo odpowiada 5- latkowi. Pięcioletnie dzieci mają obwód ramienia = 17 cm, wyobrażasz to sobie?? Oczywiście lekarze nawet na to nie patrzą, bo to goła statystyka i znaczy tylko tyle, że dziecie jest tłuste.
Po prostu są wymiary mniej lub bardziej ważne. Raczej nie spotkałam się z tym, żeby zwracano mocno uwagę na samą klatkę piersiową i pewnie lekarz powie Ci to samo.;-)

reklama
Do góry