kasiaa91
Fanka BB :)
Sama musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co zrobisz.Moj świat tez sie zawalił.Do wczoraj żyłam nadzieja że dziecko bedzie zdrowe. Amnipunkcja tylko potwierdzila obawy Dziecko ma ZD.Nie radze sobie psychicznie.To moja druga ciąża. Pierwsza córeczka zdrowa.Teraz w maju konczy 3 latka.Jestem w 20 tyg ciąży i nie wiem co dalej.Co robić??
Jeśli chcesz kontynuować ciążę i urodzić maluszka to warto byś skontaktowała się z kilkoma mami (bardzo fajna mama jest na stronie NaszaZosia) dziecki z ZD. Może nawet się spotkacie, zobaczycie życie z takim maluchem, opowiedzą o rehabilitacji ?
Porozmawiaj z lekarzem o ewentualnych wadach towarzyszących, jeśli są wady serduszka to zaplanuj poród w szpitalu wysokospecjalistycznych (Łódź, Kraków).
Na spokojnie poszukaj chociażby fizjoterapeuty który będzie z maluchem pracował od początku.
Znajdz psychologa dla siebie - do porodu dasz radę dużo przepracować, jakiejkolwiek decyzji nie podejmiesz to i tak będziesz w żałobie po zdrowym dziecku... Psycholog może pomoc ją przejść.
Jeśli nie będziesz chciała kontynuować ciąży to musisz pamiętać że masz wybór - odezwij się do organizacji pro choice, dziewczyny dalej informują co i jak.