reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

W oczekiwaniu na... PORÓD

Zgadzam sie z przedmówczynią. Ostrzeżenie dotyczy liści malin. Ja odkad zaczęły się chłody piję duzo herbaty malinowej herbapolu, na dodatek slodzonej malinowym sokiem z herbapolu :-)
I jeszcze jestem podwojna. A herbatka mlinowa jest super i znakomicie pomaga na lekkie przeziębienia. Nie polecam picia jej przed wyjście, bo dziala napotnie. Najlepiej przed snem :)

reklama
Rany to mnie teraz zaskoczyłyście. A ja codziennie herbatkę z dzikier róży na śniadanko, a potem kilka razy w ciągu dnia domowej roboty sok z malin w wodą :szok::szok::szok:

Lorien, ja mam całe opakowanie herbatki z dzikiej róży i balam się go ruszyć...zdziwiłaś mnie trochę , ż eją pijesz codziennie....więc zaczełam szukac w Internecie czegoś na ten temat-bo nie pamiętam gdzie wyczytałam o tej dzikiej róży...a nie chcę wprowadzać cię w błąd, albo jeszcze jakiś stresik....

i znalazłam coś na tej stronie:
Ciąża i Poród - Dieta w ciąży | Ciąża, poród, dziecko, macierzyństwo w Tik-tak.pl

nie mogę uaktywnić tego linka.....ani skopiować tekstu:wściekła/y::wściekła/y::wściekła/y:

chodzi o ostatnie pytanie i odpowiedź, że niby można pić obydwie herbatki...
nie wiem, skąd wbiło mi się do głowy, ze z dzikiej róży nie wolno :confused::confused:

Ja też piję herbatę malinową z dziką różą:-);-)a w tamtej ciąży pod koniec napiłam się dwa razy herbaty z liści malin,żeby przyspieszyć poród:-Dhm może jakbym się nie napiła to bym przenosiła:confused::-);-)wróżenie z fusów.Nie dało się tego pić, paskudztwo.Najważniejszy zdrowy rozsądek:tak:i nie dać się zwariować bo w ciąży to praktycznie nic nie wolno a wiele tych zakazów mnie nie przekonuje..

W tym artykule pisze, że liście z malin nie przyśpieszają , ale wzmacniają mięśnie macicy (dziwne, prawda??) , co pozwala znieść wysiłek porodu, a także, że zwiększają jakość i ilość naturalnego pokarmu...
A tą herbatkę z różny można pić od czasu do czasu , nie na co dzień, a ma ona dużo witaminy C...

Wiele mówi się o szkodliwości spożywania kawy i herbaty w czasie ciąży. Co jest najzdrowsze do picia?

Kawa i herbata są szkodliwe, bo zawierają kofeinę i pobudzają układ nerwowy. Najlepiej pić soki z wyciskanych, świeżych owoców, wodę, kawę zbożową, herbaty ziołowe. Bardzo zdrowy jest napar z liści pokrzywy – jako źródło żelaza i minerałów potrzebnych przyszłej mamie od początku ciąży. Nie na co dzień, ale od czasu do czasu, można wypić napar z melisy, który działa uspokajająco, herbatę z dzikiej róży, która dostarcza sporo witaminy C, napar z kwiatu rumianku, działający antyseptycznie i wzmacniająco na układ pokarmowy, napar z lipy – na układ trawienny i w razie przeziębienia. Doskonałym napojem dla kobiet w ciąży jest napar z liści maliny – stosuje się go od wieków w Afryce, Ameryce i Azji. Wiadomo bowiem, że liście maliny mają wpływ na wzmocnienie mięśni macicy; regularne picie naparu pomaga zatem znieść wysiłek porodu. Liście maliny podnoszą też jakość i ilość naturalnego pokarmu matki. Już w drugim trymestrze powinno się pić napar z liści maliny raz dziennie, w trzecim trymestrze częściej – jeden, dwa razy dziennie.
dr n. med. Preeti Agrawal, źródło: , Data: 2006-01-30

reklama
Racja...ja zostanę przy czerwonej i zielonej herbacie (CHYBA NIE MA żADNYCH PRZECIWSKAZAń) , a z owocowymi dam sobie spokój....

Tynka, jak ty to przekopiowałaś ...? Ja wogóle nie mogłam tego wkleić...

Do góry