reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W lipcu na testy sikamy ⏸️ 🎉 i swoje marzenie spełniamy 🤰🏼👶🏻

Jeszcze mi się przypomniało, jak pani sprzątająca myła łazienki, korytarze a potem w tych samych rękawiczkach kubeczki i sztućce. Bardzo się ucieszyłam, że zawsze zmywam po sobie. Ja tam mam swój kubek, swoje sztućce w pudełeczku. Niektóre działy nie mają na stanie. Bo zazwyczaj sztućce, kubki czy talerzyki są przynoszone z domu bo zalegają, bo np. nowy komplet ktoś zakupił.

reklama
Masakra! 🤯 Powinniście się temu sprzeciwić. Pracodawca ma swoje określone obowiązki, m.in. zgodnie z kodeksem pracy:

Art. 15 [Bezpieczeństwo i higiena pracy] Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom bezpieczne i higieniczne warunki pracy.

Art. 16 [Potrzeby socjalno-bytowe] Pracodawca, stosownie do możliwości i warunków, zaspokaja bytowe, socjalne i kulturalne potrzeby pracowników.

Oraz zgodnie z ustawa w sprawie ogólnych przepisów BHP:
§ 112 [Obowiązek zapewnienia pracownikom wody i innych napojów] Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody, inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Szczegółowe zasady zaopatrzenia w napoje pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych określają odrębne przepisy.

§ 115 [Obowiązek dostarczenia pracownikom środków higieny osobistej] Pracodawca jest obowiązany zapewnić dostarczanie pracownikom środków higieny osobistej, których ilość i rodzaje powinny być dostosowane do rodzaju i stopnia zanieczyszczenia ciała przy określonych pracach.

§ 34. 1. Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.

2. Jadalnia powinna być wyposażona w umywalki w ilości nie mniejszej niż jedna umywalka na dwadzieścia miejsc siedzących w jadalni, lecz nie mniej niż jedna umywalka. Przy każdej umywalce powinny znajdować się ręczniki jednorazowe lub powinna być zainstalowana suszarka do rąk.

3. W jadalni powinny być zainstalowane urządzenia do podgrzewania przez pracownika posiłku własnego oraz zlewozmywaki dwukomorowe w ilości jeden zlewozmywak na dwadzieścia miejsc w jadalni, ale nie mniej niż jeden zlewozmywak.

4. W jadalniach typu I i II lub przy nich powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika.
dzięki 😎

Tak w temacie spożywania
Screenshot_20230710-124446.png

I chęci do pracy
Screenshot_20230710-124427.png

I tak trzeba żyć 😁
BTW. W piątek w centrum miasta rozdawali smakowe żywce zerówki i pytali o wiek niektórych ze względu na ekstrakt z chmielu.
A jednak. Czasem można złapać fazę 😅
I dobrze, że pytali. Dla młodych są inne napoje, nawet kurde cola. Byliśmy w sobotę na rowerech, zaszliśmy do sklepu po zimne napoje. Patrze, a tam taki nie wiem może 7latek kupuje olbrzymiego Monstera. Aż mnie zatkalo...
Także ja jestem za ograniczeniem wiekowym dla energetyków..

I dobrze, że pytali. Dla młodych są inne napoje, nawet kurde cola. Byliśmy w sobotę na rowerech, zaszliśmy do sklepu po zimne napoje. Patrze, a tam taki nie wiem może 7latek kupuje olbrzymiego Monstera. Aż mnie zatkalo...
a mi sie nie podoba, ze energetyki są w identycznych puszkach jak browary.

Oglądałam na tik toku taką trzeźwą alkoholiczkę i podobno alkoholik nie powinien pić nawet softów w takiej samej formie, w jakiej pił kiedyś alko, bo to wyzwalacz. Np jak kiedyś pił whisky z lodem to cola z lodem w tej samej szklance to bład.
Do czego dążę :D nie powinien alko być w identycznych opakowaniach co nie alko, nie wiem, mi to się kłóci. Jakby wode zaczeli sprzedawać w butelkach jak do wina. Nie no, po co.

Też jestem za tym.
Ile ja się historii nasłuchałam prosto ze szpitala.. ile osób młodych umiera po energetykach.. Coś strasznego.
A z tymi piwami 0,00 nie byłam po prostu świadoma, że jednak mogą mieć w sobie trochę alko. Często kobiety w ciąży piją.. można zgłupieć.

reklama
Też jestem za tym.
Ile ja się historii nasłuchałam prosto ze szpitala.. ile osób młodych umiera po energetykach.. Coś strasznego.
A z tymi piwami 0,00 nie byłam po prostu świadoma, że jednak mogą mieć w sobie trochę alko. Często kobiety w ciąży piją.. można zgłupieć.
Tak bo są bezalkoholowe 0.0% i bezalkoholowe 0.5%. Trzeba dokładnie sprawdzać

Do góry