reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W lipcu na testy sikamy ⏸️ 🎉 i swoje marzenie spełniamy 🤰🏼👶🏻

reklama
ja też zaaawsze ciągnę wózek ale jak jakiś czas temu nie miałam ochoty z nikim gadać z powodu staraczkowego dołka, to natychmiast wszyscy wyłapali, że coś nie tak🙄 wtedy włączam gadkę o robocie bo akurat o tym mogę gadać bez przerwy i ponoć miło się mnie słucha, a że na lotnisku nowy dzień to nowe niespodzianki🤣 to historie do opowiadania chyba nigdy mi się nie skończą 😂
Mam tak samo. U mnie odczucia znajomych, że coś jest nie tak, pojawiają się również wtedy gdy nie odbieram telefonu, bo wszyscy sa przyzwyczajeni, że do mnie zawsze można się dodzwonić. Potrafię wówczas, niemal automatycznie, przejść do neutralnego dla mnie tematu (gdy nie chce rozmawiać o własnych problemach), a nic nie oddaje lepiej atmosfery „nadrabiania dobrą miną” niż cytat Wisławy Szymbroskiej „Wiem jak ułożyć rysy twarzy, by smutku nikt nie zauważył.”

w moim przypadku te "alko" 0% przez zbliżony smak sprawiają że mój mózg myśli że rzeczywiście pije alko i czuję się jak po jednym/dwóch piwkach ale bez kaca następnego dnia ☺️

Kiedyś też myślałam że są bez sensu i nawet jak rzuciłam alkohol to piłam właśnie wodę albo cole ale ile można. Czasami się chce chociaż udawać że ze znajomymi pije się tego drinka. Mój mąż nie pije od 7 lat z przyczyn zdrowotnych i dzięki niemu w sumie coraz bardziej się przekonuje do bezalkoholowych odpowiedników
ja w niedzielę strzelilam jakiegoś żywca 0% i poczułam na chwilę fazę😂

U mnie w pracy herbata, cukier i kawa. Jakaś śmieszna ilość na miesiąc. Nie słodze, kawy nie pije, herbata tylko owocową więc tymi firmowymi się nie interesuje. Mikrofale są jak się zrobi zrzutkę i kupi. Ostatnio była wojna o czajnik, gdzieś się zepsuł. Dyrekcja nie chciała kupić, bo to tylko dla klientów, a nie pracowników. Zepsuł się taki dla pracowników co już swoje odsłużył, kierownik jednostki robił o to dym tak dla zasady. Do dyspozycji jest jeszcze lodówka.

w moim przypadku te "alko" 0% przez zbliżony smak sprawiają że mój mózg myśli że rzeczywiście pije alko i czuję się jak po jednym/dwóch piwkach ale bez kaca następnego dnia ☺️

Kiedyś też myślałam że są bez sensu i nawet jak rzuciłam alkohol to piłam właśnie wodę albo cole ale ile można. Czasami się chce chociaż udawać że ze znajomymi pije się tego drinka. Mój mąż nie pije od 7 lat z przyczyn zdrowotnych i dzięki niemu w sumie coraz bardziej się przekonuje do bezalkoholowych odpowiedników
Ja to się ze swojego lubego śmiałam, że po tych skoczkach (smakowe, bezalkoholowe) jest pijany, sam zresztą mówił, że tak się czuję. On po 0,7 tak samo się zachowuje jak po 1 piwku. Bombelki mu szkodzą.

reklama
a jak już jesteśmy przy kuchni w pracy to mam do Was pytanie, czy pracodawcy oferują Wam w pracy:
- wodę?
- kawę?
- płyn do naczyń?
- jakieś inne dodatki kuchenne?😅

U mnie to taka bieda, że tylko szary papier toaletowy i mydło (ale dobre i to!), resztę wszystko trzeba nosić z domu.

Masakra! 🤯 Powinniście się temu sprzeciwić. Pracodawca ma swoje określone obowiązki, m.in. zgodnie z kodeksem pracy:

Art. 15 [Bezpieczeństwo i higiena pracy] Pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom bezpieczne i higieniczne warunki pracy.

Art. 16 [Potrzeby socjalno-bytowe] Pracodawca, stosownie do możliwości i warunków, zaspokaja bytowe, socjalne i kulturalne potrzeby pracowników.

Oraz zgodnie z ustawa w sprawie ogólnych przepisów BHP:
§ 112 [Obowiązek zapewnienia pracownikom wody i innych napojów] Pracodawca jest obowiązany zapewnić wszystkim pracownikom wodę zdatną do picia lub inne napoje, a pracownikom zatrudnionym stale lub okresowo w warunkach szczególnie uciążliwych zapewnić oprócz wody, inne napoje. Ilość, rodzaj i temperatura tych napojów powinny być dostosowane do warunków wykonywania pracy i potrzeb fizjologicznych pracowników. Szczegółowe zasady zaopatrzenia w napoje pracowników zatrudnionych w warunkach szczególnie uciążliwych określają odrębne przepisy.

§ 115 [Obowiązek dostarczenia pracownikom środków higieny osobistej] Pracodawca jest obowiązany zapewnić dostarczanie pracownikom środków higieny osobistej, których ilość i rodzaje powinny być dostosowane do rodzaju i stopnia zanieczyszczenia ciała przy określonych pracach.

§ 34. 1. Dla każdego pracownika spożywającego posiłek w jadalni należy zapewnić indywidualne miejsce siedzące przy stole.

2. Jadalnia powinna być wyposażona w umywalki w ilości nie mniejszej niż jedna umywalka na dwadzieścia miejsc siedzących w jadalni, lecz nie mniej niż jedna umywalka. Przy każdej umywalce powinny znajdować się ręczniki jednorazowe lub powinna być zainstalowana suszarka do rąk.

3. W jadalni powinny być zainstalowane urządzenia do podgrzewania przez pracownika posiłku własnego oraz zlewozmywaki dwukomorowe w ilości jeden zlewozmywak na dwadzieścia miejsc w jadalni, ale nie mniej niż jeden zlewozmywak.

4. W jadalniach typu I i II lub przy nich powinny znajdować się indywidualne zamykane szafki przeznaczone do przechowywania w higienicznych warunkach własnego posiłku pracownika.

Do góry