reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W kwietniu dobrze się bawimy to i w ciąże zachodzimy!

Oczywiście, że leczenie niepłodności powinno być objęte ubezpieczeniem. Ale pewnie zakładamy, że byłoby takiej samej jakości jak to, które znamy z klinik prywatnych.
A tu, no cóż, w praktyce może być niestety inaczej... Leczenie bezpłatne u mnie = np. oczekiwanie prawie rok w kolejce. Bardzo podstawowe badania. Brak diagnostyki po poronieniach. Generalnie low cost ;-)
Jeśli w Polsce byłby jakikolwiek program pomocowy przy leczeniu niepłodności to zawsze jest to coś. Póki co nie mamy tak naprawdę nic. Jeśli akurat mieszkasz w okolicy gdzie jest jakiś program miejski / wojewódzki to możesz się fuksem załapać na 5k. Chodzi o to, żeby pomoc była jakaś. Nawet gdyby było tak, że jak dostajesz kwalifikację do in vitro to państwo z automatu daje Ci te 5 koła dofinansowania to byłoby spoko. A tak musisz się zastanawiać czy nie przeprowadzić się do innego miasta, żeby rok tam odprowadzać podatki, żeby siedzieć raz do roku z zegarkiem w ręku i szybko kliknąć, żeby dostać tą kasę. Jakakolwiek pomoc byłaby w tym dziwnym kraju mile widziana. A jak ktoś nie ma "wolnych" kilkudziesięciu tysięcy to nawet jakby 10 lat czekał to ivf na NFZ nie zrobią. Ehh... Nie ma co smęcić, politykiem nie zostanę.
Jak się czujesz? :)

reklama
Jeśli w Polsce byłby jakikolwiek program pomocowy przy leczeniu niepłodności to zawsze jest to coś. Póki co nie mamy tak naprawdę nic. Jeśli akurat mieszkasz w okolicy gdzie jest jakiś program miejski / wojewódzki to możesz się fuksem załapać na 5k. Chodzi o to, żeby pomoc była jakaś. Nawet gdyby było tak, że jak dostajesz kwalifikację do in vitro to państwo z automatu daje Ci te 5 koła dofinansowania to byłoby spoko. A tak musisz się zastanawiać czy nie przeprowadzić się do innego miasta, żeby rok tam odprowadzać podatki, żeby siedzieć raz do roku z zegarkiem w ręku i szybko kliknąć, żeby dostać tą kasę. Jakakolwiek pomoc byłaby w tym dziwnym kraju mile widziana. A jak ktoś nie ma "wolnych" kilkudziesięciu tysięcy to nawet jakby 10 lat czekał to ivf na NFZ nie zrobią. Ehh... Nie ma co smęcić, politykiem nie zostanę.
Jak się czujesz? :)
Wtedy byłyby to 2 różne rzeczy, rzeczywiście: dofinansowanie do istniejącego, prywatnego leczenia super jakości = ekstra. Ale już IVF dla wszystkich w ramach NFZ = gorzej to widzę. Gdy czasem opowiadam coś o moim leczeniu na wątkach in vitro, dziewczyny są w szoku ;-)
Dobrze, dzięki :-) Nadal na etapie racjonalnego optymizmu...
Trzymam kciuki za wszystkich nadal!

Coś Ty! Popierasz dzieci z probówki? Z blizną na czole? 🙈🙈🙈
W ogóle 5k dofinansowania to też śmieszna kasa biorąc pod uwagę całość kosztów.
Ja tylko się wtrącę- to była bruzda genetyczna na czole.
Takich mądrych rządzących mamy🤦🏻‍♀️.

@pluto_nova, @ewm , gratuluję Wam przyrostów🥹.
Nudnych ciąż, dziewczyny🍀.

Dziewczyny czy któraś miała owulację ok 20 dnia cyklu albo i później? Badam od 10 dnia i nic... :( Więc albo cykl bez owu albo jeszcze będzie? A co jeśli faktycznie nie będzie? W kolejnym cyklu też spr testami czy od razu zapisywać się na monitoring?
Ja obie ciąże miałam pierwsze tygodnie na USG o tydzień młodsze niż wynikałoby z terminu miesiączki i jak patrzyłam, kiedy mogła zajść o wychodziło właśnie 7 dni później niż owulacja w kalkulatorze. Teraz pierwszy cykl robię sobie testy i dziś mam 14 dc, a peaku ani widu ani słychu.
ja o 3... mam za soba toksyczny 16 letni zwiazek z przemocowcem, i 2 nastoletnich synów (13 i 10 lat). Obecnie, od 2 lat jestem zakochana szczesliwie, darzona szacunkiem... partner jest kawalerem bez dzieci, zapragnęliśmy wspólnego... boje sie, bo mam 36 lat (w lipcu)... 😅 w 2010r tez tu przesiadywalam, ale widze ile sie zmienilo... duzo sie od Was nauczę jako donozaur 🥰❤️
Wiek niczego nie determinuje, wiele jest historii, gdzie i po czterdziestce kobiety zachodzą w ciążę i rodzą zdrowe dzieci :)
Uciekłam od Was, ale niestety będę musiała wrócić. Pewnie na czerwcowe kreski jak dobrze pójdzie. Mam nadzieje, że zobaczę tam dużo dużo mniej znajomych nickow.
Poronienie samoistne. Jestem już w domu. Dobę byłam hospitalizowana.
Z góry dziękuje za wszystkie słowa wsparcia.
Bardzo mi przykro :( Też niedawno poroniłam, jak byś miała ochotę się wygadać to pisz na priv 🥺

Uciekłam od Was, ale niestety będę musiała wrócić. Pewnie na czerwcowe kreski jak dobrze pójdzie. Mam nadzieje, że zobaczę tam dużo dużo mniej znajomych nickow.
Współczuję z całego serca... trzymaj się mocno i wyrzuć emocje, pomaga.

Bardzo mi przykro 😢 tulę ❤️

W temacie in vitro i w ogóle… to ja się tak cieszę ze o mojej CP wie tylko moja babcia z rodziny 🤦‍♀️ u męża nikt… mam tez chrześniaka z iv, z drugiej procedury z dawstwa nasienia.. ostatnio podczas świat u teściów coś o tym gadaliśmy i mój teść (święty Podhalan) stwierdził, ze dziecko… to dar Boży! I ingerować NIE MO ŻNA! ✋ także jeśli nam się kiedyś nie uda i będzie iv to wiem, ze dopiero w połowie ciąży jak nie po porodzie się dopiero teściowie dowiedzą o tym, ze mamy dziecko „ z probówki” 🤦‍♀️

reklama
Bardzo mi przykro 😭 zadna kobieta nie powinna nigdy tego przechodzić 💚

Do góry