reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

W kwietniu dobrze się bawimy to i w ciąże zachodzimy!

Mogłabym 😎
Jak dla mnie (i również w moim przypadku) mutacja pai jest powodem do brania acardu.
W przypadku kiedy już jest historia poronień na koncie to acard cały cykl (z wyjątkiem krwawienia) i heparyna od pozytywnego testu.
Na samym acardzie udało mi się dojść do 8 tc i ciąża się zatrzymala.
W moim przypadku pomimo pai w heterozygocie (dużo lżejsza forma mutacji) dopiero na heparynie i to w zwiększonej dawce udaje mi się utrzymać ciążę i tym sposobem powoli kończę 20tc.
Wcześniej 4 straty.
Moja lekarka jak tylko zobaczyła pai z automatu uznała, że jest to przyczyna moich niepowodzeń.
Niestety jest to bardzo nieprzewidywalna mutacja, która u części osób nie daje żadnych objawów, u części śmiało daje rade acard, a u wyjątkowych szczęściarzy jak u mnie nie pomaga nawet podstawowa dawka heparyny i trzeba ratować się większą.
Mało tego może być tak, że u kogoś przez 10 lat nie dawała żadnych objawów i ktoś spokojnie rodził zdrowe dzieci, a nagle pod wpływem dodatkowych czynników typu wiek, nadwaga itp. Uaktywnia się na tyle, że większość ciąż nie ma szans
Zazu jaką masz dawkę heparyny? Co to znaczy zwiększona, bo nie znam się na tym. Mam pai1 hetero, mthfr homo.(tu wit b6 50mg. Wit b12 500, wit b9 800) i niskie białka S. I zalecenie tylko heparyna 0,4 ze względu na niską wagę ciała.
Teraz ten acard będzie dla mnie zagwostką.

reklama
Zazu jaką masz dawkę heparyny? Co to znaczy zwiększona, bo nie znam się na tym. Mam pai1 hetero, mthfr homo.(tu wit b6 50mg. Wit b12 500, wit b9 800) i niskie białka S. I zalecenie tylko heparyna 0,4 ze względu na niską wagę ciała.
Teraz ten acard będzie dla mnie zagwostką.

0,4 zazwyczaj jest ok
Ja mam 0,6 bo masa duża i 0,4 nie dało rady

@lady_in_blue Jak się czujesz? Bo pamiętam, że pisałaś o mandarynce, ale teraz to mamy już całkiem inne święta i mandarynka też już pewnie ewoluowała 😜
(To dzięki Tobie doczytałam o metforminie w ciąży i docisnęłam lekarza 🙃)

@lady_in_blue Jak się czujesz? Bo pamiętam, że pisałaś o mandarynce, ale teraz to mamy już całkiem inne święta i mandarynka też już pewnie ewoluowała 😜
(To dzięki Tobie doczytałam o metforminie w ciąży i docisnęłam lekarza 🙃)
A bardzo dobrze, to już 18tc.
Mandarynka okazała się być Mandarynkiem ;D.

Właśnie z tą metforminą to warto samemu to wiedzieć, bo lekarze czasem lecą według starych zaleceń i jak się porozmawia, i doczytają to się jednak okazuje, że teraz stosuje się inne podejście :-). Ja miałam metforminę odstawioną w 13tc.

Ja również życzę Wam spokojnych świąt 🤗🐣
FB_IMG_1680878136478.jpg

reklama
Do góry